En Sıcak Konular

Piyasalarda kara pazartesi korkusu

8 Ağustos 2011 08:00 tsi
Piyasalarda kara pazartesi korkusu ABD’nin notunun düşürülmesinin ardından dünya piyasaları haftaya endişeyle başlıyor...

S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesinin yankıları devam ediyor.  Beyaz Saray sözcüsü Carney, birlik çağrısı yaparken, 50 milyar dolarlık fonu yöneten Mobius “Dolara olan güven azalacak" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart& Poor's'un (S&P) son dönemde ekonomik istikrarsızlık yaşayan ABD'nin uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek negatif izlemeye almasının yankıları sürüyor. Dünyanın en zengin 7 ülkesinin üye olduğu G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, Asya piyasaları açılmadan önce bir kez daha S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürme kararını telekonferansla değerlendirmesi bekleniyor.

ABD, Almanya, Japonya, Kanada, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin oluşturduğu G7 ülke temsilcilerinin, piyasalarda oluşabilecek panik havasını önlemek için ortak bir açıklama yayınlayabilecekleri belirtildi.

Daha iyisini yapalım

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD'nin ekonomik ve mali durumunun düzelmesi için Demokratlar ile Cumhuriyetçilere birlik çağrısı yaptı. Carney, ''Ekonomik ve mali sıkıntılara  karşı birlikte çalışma inancımızı, kapasitemizi ve kararlılığımızı göstermek için daha iyisini yapmak zorundayız'' ifadelerine yer verdi. Sözcü Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkenin mali durumunu iyileştirmek ve ekonomisini güçlendirmek için Kongre üyelerinin birlikte çalışmalarının önemli olduğunu düşündüğünü belirtti.

Güvenli liman aranacak

Bu arada,Templeton Emerging Markets'in sahibi ünlü fon yöneticisi Mark Mobius, ABD'nin not indirimi kararı ardından Reuters haber ajansına gönderdiği e-postada, “dolara olan güvenin azalacağınıî söyledi.  Mobius, “Piyasaların ilk tepkisi, yüksek derecede belirsizlik olacak ve bu da oynaklık yaratacak. Çünkü yatırımcılar, güvenli liman olarak nereye yöneleceklerini bilemeyeceklerî dedi.  Gelişmekte olan ülkelerin fonlarında yaklaşık 50 milyar dolar yöneten Mobius, “Yüksek riskli konut kredilerini neden olduğu krizde, güvenli limanlar ABD doları ve ABD Hazine tahvilleri olarak görülüyordu. Şimdi küresel yatırımcılar arasında ABD'ye olan güven her geçen gün biraz daha azalacak" diye konuştu.

Yine de güvenli liman

Bu arada, piyasa oyuncuları, ABD'nin kredi notunun indirilmesinin küresel çapta risk iştahında bir azaltma yaratacağı ve yatırımcıları Japon yeni ve İsviçre Frankı gibi yatırım araçlarına yöneltebileceği konusunda uyarmıştı.  Ancak Avrupa'daki borç krizinin İspanya ve İtalya gibi ülke borçları son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkan ülkelere sıçrayacağı yönündeki korkuların, yatırımcıların ABD'deki sıkıntılara rağmen, doları yine güvenli liman olarak görmeye devam etmesini sağlayacağını ifade edildi.

Resesyon ihtimali yüzde 30

ABD'li yatırım bankası  Goldman Sachs'ın stratejistleri, her geçen gün biraz daha kötüye giden Avrupa krizinin, ABD'de resesyon yaratma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu belirtti. Citigroup analistleriyse, “ABD'de daha derin bir ekonomik durgunluk yaşanacağı ve Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan korkuların devam edeceği yönündeki endişeler dikkate alındığında, piyasaların her türlü darbeye açık olduğu söylenebilirî ifadesini kullandı.

İsrail borsası ara verdi Kuveyt yüzde 2 düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin uzun vadeli kredi notunu tarihinde ilk kez düşürmesi kararının etkileri dün işleme açık olan Ortadoğu piyasalarında  hissedilmeye başlandı. Uluslararası piyasalarda pazar günü işlem yapılan az sayıdaki borsadan biri İsrail'de Tel Aviv Borsası'nın temel göstergesi TA-100 endeksinin yüzde 6,3  değer kaybetmesinin ardından işlemlere ara verildi. Borsada en büyük 25 şirketi temsil eden TA-25 endeksi ise yüzde 5,2 oranında geriledi. Haftanın ilk işlem gününde Suudi Arabistan Borsası'nın temel göstergesi TASI endeksi yüzde 0,89, Kuveyt Borsası da yüzde 2,09 oranında değer kaybetti.

Gözler Asya'da

Gözler, bugün açılacak Asya piyasalarına çevrilmiş durumda. Zira uluslararası piyasalarda ''Kara Cuma'' olarak tarihe geçen haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı endişelerinin yanı sıra ABD ekonomisine ilişkin kaygılarla sert düşüşler görülmüştü. Geçen haftanın tamamında Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yaklaşık yüzde 10, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 13 ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi de yaklaşık yüzde 11 oranında değer kaybetti. ABD'de ise haftanın tamamında Dow Jones Endeksi yüzde 5,8, Standard and Poor's 500 Endeksi yüzde 7,2, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 8,1 oranında değer yitirdi.

Yunanistan’ın borcu ancak bir nesil sonra düşer

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, OECD'nin, Yunanistan'ın borcunu azaltma konusunda izlemesi gereken bir yol haritası hazırladığını, yol haritasında belirlenen stratejinin izlenmesi  durumunda borcun azalacağını savundu. Gurria, ''Bu strateji ile GSYH'nin yüzde 140  oranına varan borcu 2035 yılına kadar yüzde 60'tan daha az bir orana düşürebilirsiniz. Ancak, hemen yarın değil, bir nesil sonra" ifadelerini kullandı.

Reformlar sürmeli

OECD'nin Yunanistan ile ilgili raporunu sunmak üzere Atina'yı ziyaret eden Gurria, Kathimerini gazetesine verdiği demecinde, Yunanistan'ın krizden çıkabilmesi için bu konuda alınan önlemleri acilen süratle ve sonuna kadar uygulaması gerektiğini belirtti. Gurria, Yunanistan'ın mali krizle başa çıkabilmesi için, çıkar gruplarıyla mücadele etmesinin önem taşıdığının altını çizerek, ''Bu sadece borcun azalması için değil, kalkınma için de bir ön koşul. Şu ana kadar başardıklarınız takdire değer. Ancak, önemli olan bu konudaki reformların sürmesidir'' dedi.

SÖMÜRGE VALİSİ: Zamana ihtiyaç var

AB'nin Yunan ekonomisini denetim ve kontrol altına alma kararı çerçevesinde, Avrupa Komisyonu'nun talimatıyla, ülkede ekonomiyle ilgili tüm uygulamaları denetim ve kontrol altında tutmak üzere başkent Atina'ya konuşlandırılması kararlaştırılan heyetin başkanı Alman Horst Raihenbah, ''Heyetin Atina'daki görevinin, Yunanistan'ın AB yardımı karşılığında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini kontrol etmek olacağını'' söyledi. Alman dadı olarak adlandırılan Rayhenbah, To Vima gazetesine yaptığı açıklamada, ''Reformların ilerletilmesini ve AB'nin yardımlarının doğru şekilde değerlendirilip değerlendirilmediğini denetleyerek kontrol edeceğiz. Ancak, her çeşit idari değişiklik için zamana ihtiyaç var. Yunanistan bu konuda istisna oluşturmuyor'' dedi.

bugün



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs