En Sıcak Konular

Ecevit'i misyonerlik konusunda kim eğitiyor?

27 Mayıs 2007 16:36 tsi
Rahşan Ecevit'in misyonerlik hocası kim? İlber Ortaylı, Türkiye Kiliseler Birliği Başkanı ve Ankara Kurtuluş Kilisesi pastörü, İhsan Özbek'in açıklamalarına cevap verdi...

"Rahşan Ecevit'i etkilediğime dair iddialara yanıtım"

Bundan birkaç iki hafta önce Hürriyet gazetesinde çokbilmiş bir muhabir müthiş bir buluşla bir yorum yaptı. İlber Ortaylı yani bendeniz, Hasan Ünal, Ahmet Tan, Aytunç Altındal bir araya gelmiş ve Rahşan Ecevit'i etkilemişiz. Rahşan hanım misyonerlerin faaliyetleri aleyhinde demeç vermiş ve ne kadar zaman geçtikten sonra da Malatya'dan birileri bu demeçten aldıkları ilham ile misyonerleri öldürmüşler.

Maalesef Hürriyet'teki başyazı da bu habere istinaden isim vermeden yorum yapıyordu; anlaşılan yazarın geniş hürriyetçiliği Rahşan Ecevit'in ifade hürriyetini kapsamıyordu. Rahşan Ecevit'in bu demeci başkalarının diktesinin değil, tamamen kendi düşünce ve görüşünün ifadesidir.

Derken Türkiye Kiliseler Birliği Başkanı ve Ankara Kurtuluş Kilisesi pastörü (yani papazı diyebiliriz) İhsan Özbek bu isimleri sayarak Sayın Rahşan Ecevit'in açıklamasından iki hafta önce benim ve ismi sayılanların Ecevit ile bir araya geldiğimizi ve kendisini bu demece ikna ettiğimizi ileri sürüyor.

İnternetteki sitesi ile dünyaya yaydığı bu itham için şunu derim; dünyadan haberi olmayan insanlar çok kolay komplo teorileri üretirler. Türkiye Protestanlarının şefi de bu ucuzluğun istisnası değil. Bülent ve Rahşan Ecevit ile çok sık görüşürdüm ve görüşürüm. Protestan misyoner faaliyetlere de entelektüel açıdan sevecenlikle baktığım söylenemez.

Bişkek'teki bir kongrede bizzat Orta Asya vladikası (Arşepiskop) diğer ruhaniler ve Protestan misyon temsilcilerinin önünde Batı ülkelerinde ilgisizlikten her gün bir kilisesi kapanan Protestan cemaatlerin propaganda hürriyetleri olduğunu; fakat tarihi, kültürü ve bünyesi itibariyle, Dostoyevski'leri, Tutçev'leri, Rublev'leri çıkaran Rusya'nın Ortodoks kültürüne ve inancına saygı duymanın ön planda geldiğini söylemişimdir.

Aforoz etme imtiyazı

İhsan Özbek'in ve başkanı olduğu birliğin kendilerini Ortaçağ papaları gibi aforoz görev ve imtiyazıyla donattıkları anlaşılıyor. Mantık ve edebe uymayan suçlamalarını bir de dünyadaki Protestan kardeşlerine ilan ediyorlar. Bizim bildiğimiz Protestan hareketler bu tavra ve zihniyete karşı doğup gelişmiştir. Ne yapmak istedikleri beni fazla ilgilendirmiyor. Bu tavırlara ancak gülünür.

Elbette burası sizin de vatanınız ama bu keyfiyet ve hak; edep ve hukuk dışı davranmayı gerektirmiyor. Sizleri tanımıyorum ve bu ithamlara nasıl ulaştığınızı bilmiyorum bile. Şu kadarını söyleyeyim. Protestan olmak akıl, izan, nezaket ve hukuk dışı davranmak değildir. Hiç şüphesiz tanıdığım her mezhepten ve milletten saygın Hıristiyan din adamlarının arasında böylelerinin yeri yoktur.



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs