En Sıcak Konular

Somali'de istikrar umudu

7 Ağustos 2011 10:07 tsi
Somali'de istikrar umudu 
Yardım dağıtımına engel olan Şebab örgütü Mogadişu'dan çekildi; Somali'de istikrar umudu belirdi

İnsani krizin yaşandığı Somali'de uyguladığı katı kurallardan dolayı halk arasında büyük hoşnutsuzluk meydana getiren Şebab örgütü başkent Mogadişu'dan çekildi. Uzmanlar, Şebab örgütünün terk ettiği Mogadişu için 2006 yılından bu yana ilk kez istikrar adına bir ümit doğduğunu belirtiyor.

Somali'de yaklaşık 4 yıldır başkent Mogadişu'nun bazı kesimleri ile ülkenin güneyini kontrol eden Şebab örgütü dün sabah ani bir kararla başkentten çekildi. Çekilmenin ülkeyi kasıp kavuran açlık tehlikesinin giderek tehlikeli boyutlara ulaşması ve bundan da Şebab örgütünün sorumlu tutulmasından sonra gelmesi dikkat çekiyor. Görgü tanıkları, örgüt militanlarının ağır silahlarını kamyonlara yükleyerek hızla kenti terk ettiğini söyledi. Başkentin ancak küçük bir kısmını kontrol edebilen Afrika Barış Gücü desteğindeki Somali geçici hükümetine bağlı birliklerin ise kentte kontrolü sağlamaya çalıştığı ifade ediliyor. Somali Geçici Hükümeti'nin Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet, Şebab örgütünü yenilgiye uğrattıklarını belirtirken, Şebab örgütünün sözcüsü Ali Muhammed Rage ise taktik icabı çekildiklerini, bundan sonra da eylemlerine vur-kaç taktikleriyle devam edeceklerini açıkladı.

1991 yılından beri hükümetsiz olan Somali'deki kuraklık son 20 yılın en tehlikelisi olarak adlandırılıyor. Ülke içindeki istikrarsızlık ise kuraklığın sonuçlarını daha da tehlikeli hale getiriyor. Uzmanlar, Şebab örgütünün terk ettiği başkent Mogadişu için 2006'dan beri ilk kez istikrar adına bir ümit doğduğunu belirtiyor. 2006 yılında ülkenin önemli bir kısmı ile birlikte başkent Mogadişu'yu kontrol eden İslami Mahkemeler Birliği adlı örgüt, uzun bir aradan sonra ülkede ilk kez birlik oluşturmuş, ancak 2007 başında Etiyopya birliklerinin ülkeye girmesiyle bu geçici istikrar da sona ermişti. El Kaide terör örgütüne yakın olduğu öne sürülen Şebab örgütü de ilk kez 2006'da ülkenin güneyinde bazı kasabaları ele geçirerek adından söz ettirmiş, daha sonra hızla büyüyerek etki alanını başkent Mogadişu'ya kadar genişletmişti. Uyguladığı katı kurallardan dolayı halk arasında büyük bir hoşnutsuzluk meydana getiren örgüt, kuraklıkla birlikte bir anda hem halkla karşı karşıya gelmiş hem de uluslararası kamuoyunun sert tepkisini çekmeye başlamıştı. Örgütün lider kadrosuna yönelik Amerikan güçlerince düzenlenen operasyonların yanı sıra 9 bin kişilik Afrika Barış Gücü'nün varlığı da örgüt için büyük bir tehlike oluşturuyordu. Ancak uzmanlar Şebab'ın çekilmesine rağmen geçici hükümetin kentte istikrarı sağlayıp sağlayamayacağı konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtiyor.

Ülke genelindeki kabile yapısının başkent Mogadişu'da da etkin olmasının yanı sıra hükümet birlikleri içindeki yolsuzluklar, eğitimsizlik ve disiplinsizlikler ülkenin geleceği açısından büyük riskler oluşturuyor. Cuma günü başkent Mogadişu'daki bir yardım merkezinde kontrolü kaybeden hükümet birlikleri halkın üzerine ateş ederek 10 kişiyi öldürürken, yardım malzemelerini de talan etmişti. Somali'de artık tüm gözler bir yandan hükümet birliklerinin atacağı adımlara, diğer yandan da ekim ayında başlayan yağmur mevsimine çevrilmiş durumda.

Açlık krizi en fazla Şebab'ın kontrolündeki güneyi vurdu

Son aylarda Etiyopya, Eritre ve Kenya ile birlikte kuraklığın pençesine düşen 7,5 milyon nüfuslu Somali'de nüfusun yarısına yakını açlığın pençesinde kıvranıyor. Açlıkla mücadele eden Somalililerin bir kısmı Kenya ve Etiyopya'da kurulan kamplara ulaşmaya çalışırken, bir kısmı da başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelerin gönderdiği yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak özellikle Şebab örgütünün kontrolündeki güney kentlerine uluslararası yardım örgütlerinin yardım dağıtmasına izin verilmemesinin bölgenin insani bir felaketle karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Uluslararası kuruluşlara göre örgüt bölgede yaşayan Somalililerin topraklarını terk etmesini dahi engelliyor. ABD yönetimine göre son 3 ay içinde Güney Somali'de 5 yaşından küçük 29 bin çocuk açlık ve kötü yaşam şartlarından dolayı hayatını kaybetti. Kenyalı bazı yetkililer, Somalili bazı ailelerin 9-10 yaşlarındaki kızlarını birkaç yüz dolar karşılığı gelin olarak sattıklarını ve bu şekilde açlıktan kurtulmaya çalıştığını öne sürüyor.

Somalili annenin zor kararı

Açlık ve susuzluğun milyonlarca kişiyi tehdit ettiği Somali'de on binlerce insan komşu Kenya ve Etiyopya'daki mülteci kamplarına ulaşmaya çalışıyor. Ancak birçok çocuk kamplara varamadan yolda hayatını kaybediyor. 7 çocuk annesi Eblah Şeyh Aden de yolda zor kararlar almak mecburiyetinde kalan annelerden biri. Çocuklarıyla birlikte Etiyopya'ya doğru yaya olarak yola çıkan 35 yaşındaki Somalili anne, mülteci kampına zamanında ulaşamayacağını anlayınca 4 çocuğunu eşiyle birlikte açlığın ortasında terk etmek zorunda kalmış. Aden, iki günlük yürüyüşün ardından Kobe kampına ulaşmış, ancak ailesini kaydettirmesi ise aşırı kalabalıktan dolayı tam 9 gününü almış. Yavrularını açlığa terk etmenin acısını yaşayan gözü yaşlı anne şimdi ümitle eşinin 4 çocuğunu kendisine getirmesini bekliyor.

zaman

Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,092 µs