En Sıcak Konular

Çin, ABD'ye borç siyaseti eleştirisi

6 Ağustos 2011 15:08 tsi
Çin, ABD'deki ''dar görüşlü'' siyasi çekişmeleri eleştirdi ve yeni bir küresel rezerv birimi oluşturulmasını önerdi.

3,2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisini ABD doları olarak saklayan Çin, ABD'deki ''dar görüşlü'' siyasi çekişmeleri eleştirdi ve yeni bir küresel rezerv birimi oluşturulmasını önerdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), ABD'nin kredi notunu ''AAA''dan ''AA+ ''ya düşürmesi, Çin'de büyük yankı uyandırdı. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua tarafından yapılan yorumda, ''ABD'nin borç alışkanlığı dünya ekonomisini tehdit ediyor'' denildi.

Washington'un savunma ve sosyal yardım harcamalarında kesinti yapması gerektiği savunulan yorumda, kredi notunun düşürülmesine ABD'deki ''dar görüşlü'' politikacıların kavgalarının neden olduğu ileri sürüldü. Yorumda ayrıca, Washington'un harcamalarını ''dizginleyememesi'' durumunda daha etkili kredi notu düşürülmesi ve küresel finansal sarsıntı olacağı da iddia edildi.

"Dünyanın tek süper gücünden en çok alacaklı olan Çin, şu an ABD'nin yapısal borç problemi ve Çin'in dolar varlıklarının güvenliğini korumak için bu ülkeden şu an her türlü talep hakkına sahiptir'' denilen yorumda, ABD dolarının uluslararası denetim sorunundan dolayı ve herhangi tek bir ülke tarafından kaynaklanan bir felaketi önlemek için yeni, istikrarlı ve güvenli bir küresel rezerv para biriminin oluşturulması da bir seçenek olabilir" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN'İN BÜYÜMESİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Öte yandan ABD piyasasındaki belirsizliğin, uluslararası para sistemine zarar vereceğini ve küresel büyümenin etkileneceğini bildiren Çin Merkez Bankası, ABD'yi borç sorununun çözümünde sorumlu davranmaya çağırmıştı.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde ise, S&P'nin kararının ABD'li tüketicilerin psikolojisini etkileyeceği ve dolayısıyla ülkedeki kredi bedelinin artmasına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde de, Çin kredi derecelendirme kuruluşu Dagon, ABD'nin kredi notunu A+'dan A'ya düşürmüştü. Dagon'un açıklamasında, Washington'un borçlanma tavanının yükseltilmesinin, ülkenin borcunun artmasının ekonomiyi geri bıraktığı olgusunu değiştirmediği ifade edilmişti.

Washington'un harcamaları kesme planının ABD ekonomisindeki toparlanmanın yavaşlayabileceği anlamına geldiğini söyleyen Çinli uzmanlar, bunun da Çin'in ekonomik büyümesine zarar verebileceğini dile getiriyor.

ÇİN EKONOMİSİNDE SERT İNİŞLER GÖRÜLMEYECEK

Çin radyosunun haberine göre, Çin Devlet İstatistik Müdürlüğü'ne bağlı Çin Ekonomi İzleme ve Analiz Merkezi (CEMAC) Başkan Yardımcısı Pa Jiancheng, Çin ekonomisinde sert bir inişin görülmeyeceğini söyledi. Pan, şu an Çin'deki sanayi işletmelerindeki genel durumun iyi olduğunu, reel ekonomik temelin daha da sağlamlaştırıldığını belirterek, ekonomik büyümenin, politik teşvikten, kendi inisiyatifiyle büyümeye doğru düzenli bir şekilde dönüştüğüne ve etkin bir büyüme yakalandığını kaydetti.

Çin ekonomisinde sert inişlerin görülmeyeceğini savunan Pan, şu an bazı orta ve küçük ölçekli işletmelerde belli derecede finans sıkıntısı yaşandığını söyledi ve bu konuya bir an evvel çözüm bulunması gerektiği uyarısında bulundu.

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs