En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan petrol arama tepkisi

5 Ağustos 2011 18:55 tsi
Davutoğlu'ndan petrol arama tepkisi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yürütülen petrol arama faaliyetleri soruldu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'dan Suriye'ye giden silah yüklü bir kamyonun Türkiye'de durdurulduğu iddialarıyla ilgili olarak, "Böyle bir bilginin kendilerinde de olduğunu, gerekli tahkikatın yapıldığını" söyledi.

Dışişleri Bakanı, İran'dan Suriye'ye giden silah yüklü bir kamyonun Türkiye'de durdurulduğu iddialarının doğru olup olmadığının sorulması üzerine, "Böyle bir bilgi bizde de var ve gerekli tahkikat yapılıyor. Dolayısıyla tabii hukuki çerçevede konu araştırılıyor. Detaylı bilgiyi gerektiğinde sizlere de veririm" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yürütülen petrol arama faaliyetlerinin sorulması üzerine de Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin tutumunun "net ve açık" olduğunu belirtti.

Daha önce birçok vesileyle bunu vurguladıklarını ifade eden Davutoğlu, "Kıbrıs sorunu çözülmeden ve adada bütün adayı temsil eden bir yönetim oluşmadan, adanın doğal kaynakları üzerinde veya denizdeki bölgeler üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunma hakkına kimse sahip değildir. Bu uluslararası hukuk bağlamında da doğru değildir, Türkiye'nin tutumu da nettir. Bu konuda gerekli tepkiyi gösteririz, eğer daha ileri adımlar söz konusu olursa" dedi.

TÜRKİYE AFRİKA İÇİN DEVREDE
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün iş dünyasını Afrika'ya, özellikle Somali, Kenya ve Etiyopya'ya yönelik faaliyetlere destek vermeye davet etti.

Davutoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki heyeti Dışişleri Bakanlığında kabulünde yaptığı konuşmada, İTO'nun, Afrika'daki açlık dolayısıyla devlet kurumları tarafından yürütülmekte olan kampanyaya verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

"Bütün iş dünyasını, gerçekten bu kritik dönemde Afrika'ya özellikle Somali, Kenya ve Etiyopya'ya yönelik faaliyetlere destek vermeye davet ediyoruz" diyen Davutoğlu, bu çerçevedeki çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Türkiye içinde yürütülen kampanyalar dışında uluslararası alanda da bir inisiyatif başlattıklarına işaret eden Davutoğlu, dün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir görüşme yaptığını, İİT yürütme kurulunu acil toplantıya çağırdıklarını hatırlattı.

Bu toplantının bir iki hafta içinde yapılacağını düşündüğünü belirten Davutoğlu, daha sonra da Diyanet İşleri Başkanı, TİKA Başkanı ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile Afrika seyahati yapacaklarını anlattı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Böylesi dönemler, insani faaliyetlerin anlamının çok yüksek olduğu dönemler. Türk halkı alicenap geçmişi ve tavrıyla inşallah Afrika'daki kardeşlerinin yanında olacak. İstanbul Ticaret Odası'na da bu destek dolayısıyla çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Bir basın mensubunun, İİT toplantısının yeri ve zamanını sorması üzerine Davutoğlu, dün yaptığı görüşmede İhsanoğlu'nun kendisine bu fikri "çok doğru ve zamanlı bulduğunu" ifade ettiğini söyledi.

Konunun bugün Türkiye'nin resmi girişimi dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ele alınacağını belirten Ahmet Davutoğlu, İhsanoğlu'na toplantıya, diğer ülkelerin de kabul etmesi durumunda İstanbul'da ev sahipliği yapabileceklerini söylediğini bildirdi.

Toplantının İstanbul ya da Cidde'de olabileceğini ifade eden Davutoğlu, bugün teşkilatın dönem başkanı olan Kazakistan'ın dışişleri bakanı ile de bir görüşme yapacağını belirtti. Bakan Davutoğlu, toplantıyı kendisinin Afrika seyahati öncesinde yapmayı planladıklarını, böylece kampanyanın durumunu ve alandaki durumu görmek istediklerini söyledi.

Davutoğlu, ayrıca mümkün olması durumunda Somali Cumhurbaşkanı'nı da bu toplantı vesilesiyle Türkiye'ye davet ederek kendisi ile görüşmeyi planladıklarını ifade etti.


aa






Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs