En Sıcak Konular

Rumlar yeni hükümet kurdu

5 Ağustos 2011 18:45 tsi
Rum lider Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs'ta 11 Temmuz'da bir askeri üste meydana gelen büyük patlama ile ülkeyi etkisi altına alan ekonomik krizin ardından istifa eden hükümetin yerine yeni kabineyi açıkladı.

Rum Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Türkiye karşıtı görüşleri ve Annan Planı'na karşı tavrıyla bilinen Erato Kozaku Markulli getirildi.Rum lider Hristofyas, hükümet kurma çalışmalarını bugün tamamladı. Bakanları kamuoyuna duyuran Hristofyas, birlik mesajı verirken, ülkenin kritik bir dönemden geçtiği uyarısında da bulundu.

Kıbrıs'ın kritik bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Hristofyas, "Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için devasa çabalarımızı sürdüreceğiz" vurgusunda bulundu. Rum lider, son günlerde Rumların AB'nin ekonomik kurtarma paketine başvuracağına dair senaryolar için ise "Hükümet, zor ekonomik durumun üstesinden gelmek için gerekli önlemleri alacaktır" yorumunda bulundu. Önceki hükümetin sonunu hazırlayan Evangelos Florakis Deniz Üssü'ndeki patlama ile ilgili de Hristofyas, "Mari'deki trajik olaylara nasıl ulaştığımız ile sorumluların tespiti için gerçek ortaya çıkana kadar sabırlı olunmalı" tavsiyesinde bulundu.

Rum lider, "Halk önündeki sorumluluk duygusu ve ülkeyi ilgilendiren tehdit ile konular karşısında, geniş tabanlı bir hükümet kurdum. Bütün yeni bakanları tebrik ediyorum. Ülkenin kritik bir dönemden geçtiği sırada bütün gücümüzle hedeflere ulaşmak için çalışmalıyız" dedi.

Kıbrıs sorununun geleceği konusunda ise Rum lider, "Ana ilkelerden sapmadan, yıkıcı bölünme ile herhangi bir uzlaşmaya gitmeden ve Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için gösterdiğimiz devasa çabaları sürdüreceğiz. Değişmez hedefimiz, işgalin sona erdirilmesi ve halkımızın vatanının yeniden birleştirilmesidir."

ANNAN PLANI'NI İSTEMEMİŞTİ

Yeni Rum Hükümeti, komünist AKEL Partisi ile bu partiye yakın sol görüşlü kişilerin çoğunlukta olduğu üyelerden oluşuyor. Yeni hükümette Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Maliye Bakanı Kikis Kazamias oldu. Bayan Markulli, sonuca odaklı ve iletişimi kuvvetli biri olarak tanımlanıyor.

Güney Kıbrıs'ın Dışişleri Bakanı olan Markulli, bakan olmadan önce Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kıbrıs ve Avrupa Türk ilişkileri bölümünde müdürlük görevinde bulunuyordu. Türkiye karşıtı görüşleriyle bilinen Markulli, 2004 yılında Rumların reddettiği Annan Planı'nı "Ülkenin karşılaştığı en büyük tehlikelerden biri. Bu şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti parçalanma ile karşı karşıya kalmıştı."

Rum ve Yunan basın yayın organlarına göre Rum Dışişleri Bakanı, partiler tarafından diplomasi için yeterli ve layık birisi olarak görülüyor. Bakan olarak atanması ise çokları için sürpriz olarak yorumlandı.

cihan

Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs