En Sıcak Konular

Vikipedi’yi İsrailliler mi yönlendiriyor?

5 Ağustos 2011 16:40 tsi
İnternet ansiklopedisi Vikipedi’nin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantının İsrail’de yapılıyor olması akıllara ister istemez şu soruyu getirdi: Acaba Vikipedi’yi İsrailliler mi yönlendiriyor? İşte ayrıntılar:

DW sitesi, daha da büyümeyi hedefleyen internetin en geniş kaynak sitesi Vikipedi yazarlarının İsrail’in Hayfa kentinde bir araya geldiğini yazdı.  

600’den fazla katılımcının başvurduğu konferans Pazar gününe kadar devam edecek. Vikipedi yazarlarının katıldığı konferansta Vikipedi'nin geleceğinin masaya yatırıldığı konuşuluyor.  Bu konferansla birlikte Vikipedi’nin daha da büyüyeceği gelen haberler arasında.

On yıldan uzun bir geçmişe sahip internet ansiklopedisi Vikipedi, tüm dünyadan kullanıcıların tercih ettiği başlıca online başvuru kaynaklarından biri. Vikipedi bir fenomen, büyük bir hareket halini aldı.

İsrail’in Hayfa kentinde düzenlenen "Vikimani", yani "Viki çılgınlığı" adını taşıyan konferansın katılımcıları projeleriyle gurur duyuyor. Çünkü internet ansiklopedisi Vikipedi’ye 270 dilde erişmek mümkün.

Vikimani Konferansı'nın organizatörlerinden İsrailli Deror Len aynı zamanda Vikipedi’ye binlerce maddelik katkı yapmış bir Vikipedi yazarı.

Len, "Bu maddeleri yazmak hem çok eğlenceli, hem de ilgilendiğin şeyler hakkında yazdığın için adeta bağımlılık yapıyor. Ben İbranice Eskimoların nasıl yemek yaptığı veya Fransızların neler yemeyi sevdiği üzerine Vikipedi maddeleri yazdım. Ama sadece bunlar değil. Gelmiş geçmiş Papalar veya oyuncular hakkında da yazdım. Şu anda toplamda İbranice yaklaşık 120 bin madde var ve bunların birçoğu benim yazdıklarımdan oluşuyor" açıklamasını yapıyor.

"Gelişimi devam edecek"

Vikipedi'nin geleceğinin masaya yatırılacağı konferansa 600'den fazla katılımcı başvurdu. Hayfa'da adeta bir okul gezisi heyecanı hâkim. Konferansın en çok ilgi gören ismiyse Vikipedi'nin kurucularından Jimmy Wales.

Wales, Vikipedi'nin bilgi birikiminin kuruluşunun onuncu yılın ardından da büyümeye devam ettiğini, bir yandan ansiklopediye yeni maddeler eklenirken, diğer yandan daha önce girilmiş maddelerin de güncellenmesi gerektiğini kaydediyor.

Güncelliğini yitirmiş bir ansiklopedinin bilgilenme konusunda hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çeken Wales, Vikipedi'nin gelişiminin süreceğini, ayrıca Doğu Afrika dillerinden Svahili gibi yeni dillerin de ansiklopediye ekleneceğini belirtiyor:

"Bu Svahili dilindeki ilk ansiklopedi olacak. İnsanların hayatında büyük etkisi olacak. Çünkü ilk kez diğer insanların bilgi birikimine erişim imkânına kavuşacaklar. Bu da yeni fırsatların doğması anlamına geliyor. Bu bence çok heyecan verici bir olay…"

Konferansın önemli gündem maddelerinden biri, Vikipedi yazarlarının sadece yaklaşık yüzde 15'ini kadınların oluşturması. Ansiklopedi, gelecekte bu oranı yükseltmeyi hedefliyor.

Eleştirilere de maruz kalıyor

Öte yandan birçok kişinin Vikipedi'de yazanlara körü körüne inanması nedeniyle Vikipedi zaman zaman yoğun eleştirilere de maruz kalıyor. Vikimedya Almanya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Pavel Richter gönüllü yazarların, diğer yazarların yazdıkları tüm maddeleri kontrol ettiğini ama yine de Vikipedi'yi kullanırken bilinçli olmak gerektiğini vurguluyor.

Richter, "Vikipedi bilgiye ulaşmak için sadece bir sıçrama tahtası. Bir konuda bilgi edinmek istediğimizde Vikipedi'nin ilk başvuru kaynağımız olması gerekli. Ancak asla son kaynak olarak kullanılmamalı. Bunu teşvik etmek amacıyla girilen bilgiler için kaynak ve bibliyografya talep ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

Peki, tüm dünyanı kasıp kavuran "viki" adı nereden geliyor? “Wiki” Hawaii dilinde "çabuk" anlamına geliyor. Bu özgür ansiklopedinin ismi için oldukça uygun bir seçim. Zira Vikipedi'nin güncel kalabilmesi için son sürat değişen dünyaya ayak uydurması gerekiyor.

Vikipedi yazarlarını buluşturan konferans pazar gününe kadar devam edecek.



Bu haber 1,734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs