En Sıcak Konular

22 Temmuz seçimleri iptal edilebilir

27 Mayıs 2007 11:37 tsi
22 Temmuz seçimleri iptal edilebilir "Anayasa'ya aykırı bir kararla yapılacak seçim, şimdiden sakatlanmıştır. Seçim, yapıldıktan sonra ve 'gerekirse' iptal edilir ve yenilenebilir. Burası Türkiye!" diyen Arslan Bulut, bu iddialarını bakın nasıl destekliyor...

22 Temmuz seçimleri, iptal edilebilir!


Hayır, bu başlık dikkat çeksin diye atılmamıştır. Başlıktaki iddiamın sağlam gerekçesi vardır.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” u, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce bir defa daha görüşülmesi için geri gönderdi.

Söz konusu değişiklik Cumhurbaşkanı’nın iki turlu bir seçimle halk tarafından seçilmesini öngörüyor ve beş artı beş formülü ile bir kişinin iki defa seçilebilmesine imkân tanıyordu.

***

Defalarca uyardığımız gibi Cumhurbaşkanı’nı seçemediği için fesh edilmesi gereken Meclis’in süreç devam ederken aldığı erken seçim kararı geçersizdir. Yüksek Seçim Kurulu ve siyasi partiler tarafından hazırlıkları yapılan 22 Temmuz 2007 seçimleri, Anayasa’ya aykırı bir karar sonucunda yapılacaktır.

Sezer, Anayasa’daki yetkisini kullanmamış ve “Cumhurbaşkanını seçememiş bir Meclis olarak zaten fesholundunuz. Bu durumda seçim kararı almaya da yetkiniz kalmamıştır. Artık seçimleri yenileme kararı almak Cumhurbaşkanına ait bir yetkidir. Cumhurbaşkanı’nın seçilemeyeceği fiilen anlaşıldığı halde süreci kestiğinizi zannederek genel seçim kararı almanız Anayasa’ya aykırıdır” demediği ve Yüksek Seçim Kurulu’nu da bu yönde uyarmadığı için her şey birbirine girmiştir.

Siyasi partiler “seçimden kaçtınız” denilmesinden korktuğu için seçim kararına itiraz dahi edemedi. Anayasa’ya aykırılığı görenler vardır ama kimse dile getiremedi! Herhalde CHP de Anayasa Mahkemesi’ne bunun için başvuramadı. Fakat Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmalıydı.

Nitekim Cumhurbaşkanı’nın ret gerekçesine baktığımız zaman, yetkisini kullanmadığını kabul ettiği anlaşılmaktadır!

Çok haklı ret gerekçelerini saydıktan sonra Cumhurbaşkanı şöyle demektedir:

“Üstelik bu değişiklik, Cumhurbaşkanı’nı seçemediği için, Anayasa’nın 102. maddesi uyarınca ’derhal yenilenmesi’gereken bir Meclis tarafından gerçekleştirilmektedir.”

İşte bu noktada Sezer, şu soruya da cevap vermelidir:

“Sayın Cumhurbaşkanı; ret gerekçelerinizin tümüne katılmakla birlikte, siz de Anayasa gereği derhal yenilenmesi gereken bir Meclis’ten söz ediyorsunuz! Peki bu uyarıyı şimdi yapmak yerine neden Meclis’i yenileme yetkinizi zamanında kullanmadınız? Gerekeni yapacak olan siz değil miydiniz?”

Anayasa’ya aykırı bir kararla yapılacak seçim, şimdiden sakatlanmıştır. Seçim, yapıldıktan sonra ve “gerekirse” iptal edilir ve yenilenebilir. Burası Türkiye!

***

Denilebilir ki, Sezer yetkisini kullanarak “derhal seçim” kararı alsaydı, Yüksek Seçim Kurulu, yine aynı tarihte seçim yapabileceğini söyleyecekti; sonuçta ne fark ederdi?

Çok şey fark ederdi!

Cumhurbaşkanı, yetkisini kullanıp derhal yenileme kararı almış olsaydı, AKP, görevi bitmiş bir Meclis’in kararıyla Anayasa değişikliği yapmaya teşebbüs dahi edemez, haksız olarak ve çok çirkin bir şekilde “Halktan kaçıyorlar” diye propaganda yapamaz, seçmen iradesini etkileyemez, böylece kendisine bir avantaj sağlayamazdı!

Yapılan bir hata, hatalar zincirini doğurmuştur.

Geniş kitlelerin kuvvetler ayrılığı sistemini, parlamenter sistem ile başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerini ve Anayasa hukukunu, bir Anayasa hukukçusu gibi değerlendirmesini bekleyemezsiniz!

Sezer’in yetkisini kullanmamış olmasından doğan hatalar zinciri, şimdi AKP’yi sanki daha fazla demokrasi yanlısıymış gibi göstermektedir.

***

Oysa Sezer’in de belirttiği gibi “Anayasa değişikliğinin gerektiğinde halkoyuna götürülmesi de göz önünde bulundurulduğunda, hem halkoylamasının, hem bu oylama sonucuna göre Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçiminin, hem de genel seçimin neredeyse birlikte ya da üst üste yapılacağı bir gerçektir. Böylesine önemli bir konunun, bu kadar sıkışık bir süreçte gündeme getirilmesinin haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz.”

Arslan Bulut - Yeniçağ



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs