En Sıcak Konular

Erdoğan için skandal benzetme

5 Ağustos 2011 10:28 tsi
Erdoğan için skandal benzetme İngiliz haftalık haber dergisi The Economist, bu haftaki sayısında büyük bir skandala imza attı...

İngiliz haftalık haber dergisi The Economist, bu haftaki sayısında "derin" Türkiye analizlerine geniş yer ayırarak, AK Parti hükümetini "CHP ağzıyla" eleştirmeye devam ediyor.

Bunlardan en dikkat çekenin başında, "Türk politikacılarla generaller arasındaki uzun süredir devam eden kavga bitmiş gibi görünüyor." spot cümlesiyle verdiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Adnan Menderes arasındaki benzerlikleri ele alan makale geliyor.

Dergi, 9 yıllık AK Parti iktidarı döneminde gücün önemli ölçüde el değiştirdiğini ve çok yakın zamana kadar komutanların istifası gibi bir durumla karşılaşılsaydı, bunun ulusal bir krizi tetikleyeceği yorumunda bulundu. Fakat şimdi durumun çok değiştiğini ve böyle bir olay sonrası bile 'Atatürk takipçilerinin' sokağa dökülmediği aktarılan haber-analizde, "Piyasalar etkilenmedi. Halk umursamadı bile. Toplumun büyük bir kısmı, istifa olayının AK Parti ile ordu arasında uzun süredir devam eden mücadelenin son perdesi olduğunu düşünüyor." ifadelerine yer verildi.

Başbakan Erdoğan'ın orduya yönelik politikalarında sık sık Adnan Menderes örneğini verdiğine değinilen haberde, Erdoğan'ın Menderes ile benzer bir kaderi paylaşmasının "imkansız" olduğunu ancak idam edilen Demokrat Parti liderinin hikayesinden çıkarması gereken dersler olduğu yorumu yapıldı.

Başbakan Erdoğan'ın seleflerine nazaran çok büyük reformlar yaptığını ve bu sebeple halkın gözünde büyük bir kredisinin olduğunu ifade eden The Economist, Erdoğan'ın en büyük başarısının paşaların gücünü azaltmak olabileceğini, fakat bu durumun Başbakan'ı, Menderes gibi, her gün biraz da otoriterleştirdiğini öne sürdü. Buna örnek olarak ise muhalif gazetecilerin, Başbakan'ın öfkesinden korkan medya patronları tarafından işten çıkarılması ve çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu tüm muhaliflerin mahkeme öncesi uzun süre gözaltında tutularak adalet yerine "gözdağı" verilmek istenmesi gösterildi. Haberde ayrıca, Amerikan St. Lawrence Üniversitesi'nden tarihçi Howard Eissenstat'ın AK Parti için kullandığı, "Demokratik yolla seçilmiş tak parti devleti" sözlerine yer verildi.

Dergi, bu kaygıları gidermenin en güvenilir yolunun Başbakan'ın verdiği "yeni anayasa" sözünün hayata geçirilmesi olduğunu, ancak bu konuda da AK Parti'nin, meclisi boykot eden BDP başta olmak üzere muhalif partilerle uzlaşması gerektiğini aktarıyor.

Dünyaca ünlü haftalık haber dergisi, yazının sonunda bir yandan ordunun siyasetin dışında tutulmasının önemli olduğunu vurgularken diğer yandan ise "Ordunun günlük işi ne?" diye çelişkili bir soruya yer vererek, (siyasetin içinde olmayan) zayıf bir ordunun Türkiye'nin bölgesel hedefleri için iyi olmayabileceğini savundu.

cihan

Bu haber 1,555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs