En Sıcak Konular

Almanya'da okullar öğrencisiz kalabilir

4 Ağustos 2011 18:54 tsi
Devletin tüm teşviklerine rağmen Almanya'da doğum oranları ve buna bağlı olarak genç nesil oranı sürekli azalıyor.

Federal İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgilere göre Almanya'da 18 yaşın altındaki genç oranı 2010 yılı itibariyle 13.1 milyona geriledi. Fazla değil 10 yıl önce, yani 2000 yılında 18 yaşın altındaki genç oranı 2.1 milyon daha fazla, yani 15.2 milyondu. Federal İstatistik Dairesi Başkanı Roderrich Egeler, "Almanya Avrupa'nın en çocuk fakiri ülkesi" değerlendirmesi yaptı.

Egeler, Almanya'da doğum oranları şu anki gibi sürse bile 18 yaşın altıdakilerin toplam nüfusa oranının yüzde 15'e gerileyeceğini vurguladı. Almanya'da çocuk ve genç sayısındaki sürekli artan düşüş en başta okul ve meslek eğitim alanlarını vuruyor. Ülkede başta ilkokullar ve Hauptschule türü liseler olmak üzere çok sayıda okul öğrencisizlik yüzünden kapanmaya başladı.

Almanya'da özellikle doğu eyaletlerinde sürekli daha az yeni aile kuruluyor ve çocuk sahibi olunuyor. İstatistiklere göre; doğu eyaletlerinde son 10 yıllarda çocuk sayısı yaklaşık yüzde 30 azaldı. Batı eyaletlerinde ise bu oran yüzde 10 civarında. Üstelik Almanya'da bir taraftan, küçük yaştan itibaren çocukların bakıldığı yuva imkanları da sürekli artıyor. Yani, doğan çocuklar anne babaların çalışmalarına, kariyerlerini sürdürmelerine engel teşkil etmediği halde, çiftler sürekli daha az çocuk sahibi oluyor.

Almanya'da yeni nesil eksikliğinin uzun vadede iş piyasası ve dolayısıyla ekonomiyi vurmasından endişe ediliyor. Ülkede şimdiden yaşanan kalifiye eleman eksikliğinin, göç alınmaması durumunda katlanarak artacağı öngörülüyor. Ancak yeni nesil eksikliği kısa vadede en fazla okul ve meslek eğitim yerlerini vuruyor. Ülkede bir çok okul öğrencisizlik yüzünden kapanmaya başladı. Geçtiğimiz yıl sadece Köln'de 11 Hauptschule okulu kapandı.

Almanya'daki demografik dönüşümün meslek eğitim yerlerini de vurduğu bildiriliyor. Alman Bild gazetesinin internet portalı Bild.de, yeni nesil eksikliği yüzünden 60 bin meslek eğitim yerinin doldurulamadığını satırlarına taşıdı. Habere göre Alman Sanayi ve Ticaret Odaları, temmuz ayı sonuna kadar toplam 242 bin 315 yeni meslek eğitim sözleşmesini kayıtlarına geçti. Bu 2010 yılına göre yüzde 6.4'lük bir artış anlamına geliyor. Alman Zanaatkarlar Odaları ise temmuz sonuna kadar toplam 85 bin 499 meslek eğitim sözleşmesi yapıldığını bildiriyor. Buradaki artış da yüzde 4.7. Ancak Alman Sanayi ve Ticaret Odazsı (DIHK), meslek eğitimine başvuranların sayısının yüzde 3 azaldığını, sanayi ve ticaret sektöründeki 50 bin meslek eğitim yerinin doldurulamadığını bildiriyor. Alman Zanaatkarlar Merkez Birliği (ZDH) ise, kendilerine bağlı işletmelerdeki meslek eğitim yerlerinin 10 bininin doldurulamayacağını hesaplıyor. ZDH şu anda 20 bin boş meslek eğitim alanları olduğunu bildiriyor.

(CİHAN)

Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs