En Sıcak Konular

El-Ahram: Türkiye demokrasi kuşanıyor!

4 Ağustos 2011 14:59 tsi
El-Ahram: Türkiye demokrasi kuşanıyor! 'AK Parti, bu sıcak çatışmada ordu karşısında neden galip geliyor? Bu çatışmanın sonuçları, Kemal Atatürk denkleminin yok olduğu anlamına mı geliyor?' diyen El-Ahram gazetesinden İmad İryan, Türkiye ve kurumlarının demokrasiyi kuşandığını belirtti. İşte

İmad İryan *

Türkiye’de geçtiğimiz birkaç günde yaşanan son kriz, yaklaşık 10 yıl önce gerçekleşmiş olsaydı sonuç şimdikinden tamamen farklı olurdu. Bunun kanıtı da daha önceki çatışmalarda -özellikle de AK Partinin iktidar olmasından önce- ordu, sivil iktidar karşısında her zaman kazanan taraf olurdu. Bu husus, Orgeneral Kenan Evren liderliğindeki 1980 askerî darbesiyle ve daha sonra 90’lı yıllarda dinî kökenli Necmettin Erbakan hükûmetinin düşürülmesiyle, kendisinin cezaevine girmesiyle ve partisinin kapatılmasıyla somutlaştı.

Peki, AK Parti, bu sıcak çatışmada ordu karşısında neden galip geliyor? Bu çatışmanın sonuçları, Kemal Atatürk denkleminin yok olduğu anlamına mı geliyor?

İkinci soru kendi içinde iki cevap barındırıyor. Birincisi, Atatürk devletinin kendisi yok olmadı. Erdoğan ve arkadaşlarının şu an geldikleri nokta, Türk liderin, 20’li yıllarda kurduğu temelin üzerine inşa edilen bir yapıdır. Bu liderin, birçok engele rağmen Türkiye’nin modern çağa girmesine güçlü bir şekilde katkısı oldu. Orduyu, en zor ve en önemli rakam yapan Atatürk denklemi ise ciddi bir erozyona uğramış ve yok olma yolunda ilerliyor gibi görünüyor.

İlk sorunun yanıtı, bunun, demokrasi kurumuyla açık bir çatışmaya girmeden meseleleri en başından beri dikkatli bir şekilde ele alarak mümkün olabileceğini vurguluyor.

AK Parti, savaşı zekice yöneterek bir kez daha başarılı oldu. Parti, bunu yaparken sivil kuruluşların askerileştirilmesini reddeden uluslararası ve bölgesel koşullardan yararlandı. Bununla birlikte ülke içinde yaşanan siyasi gelişmeler, son çatışmanın böyle sonuçlanmasında büyük rol oynadı.
AK Partinin hareketleri, Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi askerî kurumu, sivil devlet yapısına adapte etmeyi hedefliyor olabilir. Ancak bu sadece demokratik bir süreçle mümkün olabilir. Nitekim Türk halkı demokratik sürece katılarak AK Partiye siyasi ve anayasal reformları yapması için açık bir yetki verdi. Böyle olunca da Türkiye ve kurumları demokrasi kuşanmış oluyor. Bu husus, Mısır’daki siyasi partilere ve kurumlara, devletin sivil özelliğinin ve toplumsal dengesinin nasıl korunacağı yönünde açık bir mesajdır.   

* Mısır'da yayınlanan El-Ahram gazetesi, Çeviri: BYEGM

Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs