En Sıcak Konular

Bakü'de minarede ezan sesi kısıldı

27 Mayıs 2007 08:48 tsi
Bakü'de minarede ezan sesi kısıldı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yaşanan tartışmalardan ezana kısıtlama çıktı. Müezzinler, artık hoparlör yerine, minareye çıkıp ezan okuyor. Kararın çıktığı makam ilginç.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de minareden okunan ezan sesi kısıldı. Müezzinler, höparlörle ezan okuma yerine, minareye çıkıp hoparlör kullanmadan ezan okuyacaklar.

Kararı, Azerbaycan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı konumundaki Kafkas Müslüman İdaresi aldı. Gerekçe olarak da insanların rahatsız olmasını gösterdiler.

Son zamanlarda belli kesimlerden "yüksek sesle okunan ezan hasta ve çocukları rahatsız ediyor" şikayetleri artmaya başladı. Tartışma bir süreden beri, kamuoyunda devam ediyordu.

Kafkas Müslüman İdaresi yetkilileri, geçtiğimiz çarşambadan beri yasağın yürürlükte olduğunu belirttiler. Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan birçok şikayet almıştık. Bu, ezanın yasaklanması anlamına gelmiyor. Sadece hoparlörü kaldırdık" dedi.

Yasağın ardından müezzinler, amfi ve hoparlörlerin kullanılmadığı geçmiş dönemde olduğu gibi minarelere çıkarak çıplak sesle ezan okumaya başladılar.

CEMAAT PROTESTO EDİYOR

Bakü’deki Sultanali Camii’nde dün öğle namazı kılan cemaat, namaz sonrası yasağı protesto etti. Dini özgürlüklerinin ihmal edildiğini savunan cemaatten kendisini Aziz diye tanıtan bir kişi, AFP’ye yaptığı açıklamada, "Ezanı duymak, ruhani görevimizi hatırlamak açısından önemli. Şehirde bu kadar gürültü varken, hoparlör olmadan ezanı nasıl duyacağız? Hıristiyan ülkelerde çan sesini yasaklıyorlar mı" dedi. Ülkedeki önde gelen dini cemaatler de, yasağın "ateist-Bolşevik" uygulamaları hatırlattığını belirttiler.

DEMOKRATİK GEREKLİLİK

Sultanali Camii’nin imamı İbrahim Yarıyev ise, yasağın "demokratik bir gerek" olduğunu vurgulayıp sağduyu çağrısı yaparken, "Biz Suudi Arabistan veya İran gibi bir din devleti değiliz. Din ve devleti ayırmış, demokratik bir ülkeyiz. Rahatsız edilmemek isteyenlerin haklarına saygı göstermemiz gerekir" diye konuştu.

MÜEZZİN YARIŞI

Yetkililer, geçmişte Bakü’deki cami sayısının çok az olduğunu, bu yüzden hoparlöre ihtiyaç duyulduğunu belirterek yasağı savunuyorlar. Aynı yetkililere göre bugün, müezzinler, amfilerin sesini sonuna kadar açarak birbirlerine rakipmiş gibi ezan yayını yaptığı için rahatsızlıklar oluştu. Bakü’nün küçük bir mahallesinde, 7-8 cami bulunduğu bildiriliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1991 yılında bağımsızlığını kazanan 8.1 milyon nüfuslu Azerbaycan’da halkın büyük çoğunluğu Şii. Son 15 yıldır özellikle İran’ın da etkisiyle ülkede İslam’a yöneliş hız kazandı. Laik hükümetin, bu süreci yönetmekte zorlandığı yıllardır vurgulanıyordu.

Haber7 / Hürriyet
 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs