En Sıcak Konular

Rum basını: Eroğlu dönüşümlü başkanlığı kabul etti

4 Ağustos 2011 11:54 tsi
Rum basını Eroğlu'nun dönüşümlü başkanlığı kabul ettiği iddiasında bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, dönüşümlü başkanlıkla ilgili görüş alışverişinde bulundukları ve bunları yarınki liderler görüşmesinde ele alacakları bildirildi. Rum basını Eroğlu'nun dönüşümlü başkanlığı kabul ettiği iddiasında bulundu.

Rum Fileleftheros gazetesi, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Hristofyas’ın “dönüşümlü başkanlık” ve genel olarak “yürütme erki” konularıyla ilgili iki taraflı görüşlerinden oluşan belge teatisinde bulunduklarını yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, geçtiğimiz salı günkü görüşmelerinin akabinde, Eroğlu ile Hristofyas’ın; görüşleriyle ilgili belge teatisinde bulunmaya karar verdiklerini ve bunun aynı günün akşamına kadar gerçekleştiğini savunan gazete, Rum tarafının, 2010 yılının Eylül ayında ortaya koyduğu önerisini yeniden sunduğunu ifade etti.

Gazete, Rum tarafının bu önerisinin, dönüşümlü başkanlık, ortak oy pusulası, aynı zamanda Kıbrıslı Türklerle Rumların “genel ve ağırlıklı oyunu” öngörmekte olduğunu anımsattı.

Türk tarafının dönüşümlü başkanlığı kabul ettiğini öne süren gazete, ağırlıklı oyla ilgili olarak ise Türk tarafının dönüşümlü başkanlıkla ilgili madde uygulandıktan sonra, bunu (ağırlıklı oy konusunu) referanduma havale ettiğini savundu.

Rum tarafı için, Türk tarafının ortaya koyduğu görüşün, Hristofyas’ın önerisinin paket olarak kabul edilmesini teşkil etmediğini yazan gazete, Rum tarafının, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kendi ihtiyacını karşılayan boyutu kabul ettiği, ağırlıklı oy konusunu ise daha sonraki aşamaya bıraktığı düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Bu konunun yarınki liderler görüşmesinde de ele alınmasının beklendiğini haber veren gazete, Cenevre üçlü zirvesinde uzlaşıldığı üzere, yarınki görüşmeyle birlikte, yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde, Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunun ele alınmasının tamamlanacağını belirtti.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in dün KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir araya geldiğini kaydeden gazete, Downer’in pazartesi günü ise Rum lider Hristofyas’la bir araya geldiğini anımsattı.

Gazete “74’ten Bu Yana Türk Tezi” ara başlığı altında ise, dönüşümlü başkanlığın, başkanlık sistemi (dönüşümlü başkanlık ve başkan yardımcılığı) temelinde, 1974 yılının hemen akabinde Türk tarafınca ortaya konulan bir görüş olduğunu yazdı.

Bunu Amerikalılar olduğu kadar, İngilizlerin de ileriye götürdüğünü ifade eden gazete, Gali Fikirler Dizisinde dönüşümlü başkanlıkla ilgili sabit Türk görüşünün kayda geçirildiğini anlattı.

EDEK VE EVRO.KO ENDİŞELİ

Simerini gazetesi ise Eroğlu’nun dönüşümlü başkanlığı kabul ettiğinden söz eden bilgilerin; Rum tarafının muhalefet partilerinde endişe yaşanmasına sebep olduğunu yazdı.

Rum Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK)’in başkan yardımcısı Sofoklis Sofokleus, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın ağırlıklı oy ve dönüşümlü başkanlıkla ilgili önerisini geri çekmeyi reddetmesi yüzünden; Türk tarafının taktik oyunlarının tuzağına düştüğünü iddia etti.

Sofokleus, “ağırlıklı oy ve dönüşümlü başkanlık önerisinin Eroğlu tarafından kabul edilmesi, kabul edilemez eklemeler ve değişikliklerle bile, yeni durumlar meydana getiriyor ve Başkan Hristofyas’ı Türk manevraları ile yönlendirmelerinin tutsağı haline getiriyor” iddiasında da bulundu.

cihan

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,626 µs