En Sıcak Konular

Almanya'da başarılı Türklerin hikayesi!

4 Ağustos 2011 10:53 tsi
60'lı yıllarda Almanya'ya işçi olarak gelen Türklerin çocukları ve torunlarının önemli bir bölümü artık kalifiye işlerde çalışıyor. İşte ayrıntılar:

Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümünde başarılı Türklerin hikâyelerine dikkat çeken projeler yürütülüyor.

Bu projelerden biri de Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile Köln merkezli Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odasının iş birliğiyle hazırlanacak bir kitap.

Kitap, Almanya'da örnek teşkil eden 100 Türk kökenli girişimci ve bilim insanını tanıtacak. Sonbaharda yayımlanacak olan kitapta portreleri yer alacak olan isimler eski Meclis Başkanı Rita Süssmuth'un yönetimindeki bir komisyon tarafından belirlenecek.

60'lı yıllarda Almanya'ya işçi olarak gelen Türklerin çocukları ve torunlarının önemli bir bölümü artık kalifiye işlerde çalışıyor. Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odasının verilerine göre geçen 30 yıl içinde Türk kökenliler tarafından 80 binden fazla şirket kuruldu.

Almanya'da sahibi Türk kökenli olan işletmeler yaklaşık 400 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor. Bunun yanı sıra enerjiden sosyal bilimlere kadar farklı alanlarda uzmanlaşan, üniversitelerde ders veren Türk kökenliler bulunuyor. Ancak Almanya'da yaşayan Türklerin başarılarından pek söz edilmiyor, kamuoyunda genellikle Türklere ilişkin sorunlara dikkat çekiliyor.

EN ÜSTTEKİLER

"En Üsttekiler" adlı kitabın editörlerinden Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, bu kitapla Türklere yönelik ön yargıları yıkmak istediklerini belirtti: "Almanya'da uyumdan söz ettiğimiz zaman aslında sadece sorunlar dile getiriliyor. Ancak bunun başarılı örneklerinden hiç bahsedilmiyor. Kanımca bu kitapla bazı ön yargıları ortadan kaldırmamız mümkün olabilecek."

Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümü dolayısıyla hazırlanacak kitapta, Alman toplumuna katkı sağlayan başarılı 50 iş adamı ve iş kadınıyla, 50 akademisyen tanıtılacak. "En ÜsTtekiler" adlı kitabın hazırlanması için oluşturulan komisyonun Başkanı Rita Süssmuth, bu projenin kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi.

Federal Alman Meclisi eski Başkanı Süssmuth, bu kitabın Almanya'da tartışma yaratan Thilo Sarrazin'in "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabıyla karşılaştırılamayacağına işaret etti: "Artık sadece sorunlara dikkat çekmeye çalışan Sarrazin'in kitaplarına ihtiyacımız yok. Bu sorunları yeterince biliyoruz ama çok önemli olan bir nokta kültürler arasındaki çatışmayı engellememiz, bunun yerine farklı kültürlerin bir arada yaşaması ve karşılıklı olarak birbirimizi geliştirmemiz ve yenilememiz."

HEM ALMANYA'YA HEM TÜRKİYE'YE KATKILARI VAR

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Teknoloji ve Araştırma Bölümü Müdürü Wolf-Dieter Lukas, bu kitapta tanıtılan isimlerin hem Almanya'ya hem de Türkiye'ye katkıları olduğunu belirtti.

Lukas, bu kitapta yer alan başarılı isimlerin, gençler için örnek oluşturabileceğini dile getirdi: "Genelde Almanya'ya gelmek isteyen veya böyle bir hedefi olan gençlere şu mesajı veriyoruz. Almanya'da da iyi bir kariyer yapılabilir. Sadece ABD'de değil. Almanya'da da yükselebilirsiniz. Bu, Türk gençlerin yanı sıra dünyanın her yerindeki Almanya'da öğrenim görmek veya burada çalışmak isteyen gençlere bir mesaj."

İKİ DİLDE YAYINLANACAK
Türkçe ve Almanca olarak iki dilde yayınlanacak olan kitabın eylül ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yaklaşık 350 sayfa olacak kitabın takdim yazıları Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kaleme alınacak.

Kitabın Cumhurbaşkanı Gül'ün eylül ayında Almanya'ya yapacağı ziyaret sırasında Berlin'de düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna tanıtılması planlanıyor.

Almanya'nın Sesi Radyosu



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,408 µs