En Sıcak Konular

Askerin askerliğini bilmesi için...

4 Ağustos 2011 10:16 tsi
Askerin askerliğini bilmesi için... "Askeri okullardaki ders kitaplarına kadar uzanan, (tabii ‘sivil’ okulları da kapsayacak şekilde) ve ‘demokrasi kültürü’nün gereği olan değişiklikler yapılmadan da asker-sivil ilişkilerinde taşlar yerine oturamaz."

Hasan Cemal, Milliyet gazetesinde yayınlanan bugünkü köşe yazısında, "askeri, Batı’daki gibi sivile tabi kılmak için" yapılması gereken kurumsal düzenlemeleri açıkladı. Cemal'in listesindeki satır başları şöyle:

-Halen Başbakanlığa ‘bağlı’ da değil, Başbakanlığa karşı sadece ‘sorumlu’ olan Genelkurmay Başkanlığı, Batı demokrasilerinde olduğu gibi, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalıdır.

-Askeri harcamaların şeffaflığı ve sivil otorite tarafından denetlenebilirliği yolunda demokratik adımları Türkiye hala bekliyor.

-Yüksek Askeri İdare Mahkemesi, yani Askeri Danıştay’la Askeri Yargıtay, Türkiye’de askerin ayrıcalıklı dünyasının parçalarıdır. Ve gerçek bir hukuk devleti düzeninde bu ikisine yer yoktur.

- Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Milli Savunma Üst Kurulu adı altında yeniden yapılandırılmalıdır. Ayrıca Başbakan’ın başkanlık edeceği bu kurulda, askeri otoriteyi temsilen sadece Genelkurmay Başkanı yer almalıdır.

- Milli Güvenlik Siyaset Belgesi Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanıp TBMM’ye sunulmalı ve tüm siyasal partiler tarafından müzakere edilmek suretiyle kabul edilmelidir.

-Genelkurmay Başkanı Bakanlar Kurulu tarafından atanır. Yüksek rütbeli subayların terfiinde nihai yetki Bakanlar Kurulu’nundur. Bu alanda, TSK ile işbirliğine dayanan bir sistem benimsenmelidir. Jandarma Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na kalmalı, ancak tayin ve terfiiler sivil makamların kararlarına tabi kılınmalıdır.

-Dış tehditlerin bertarafı savunma hizmetleri çerçevesinde değerlendirilmeli, bu hizmetlerden Türk Silahlı Kuvvetleri sorumlu kılınmalıdır.



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs