En Sıcak Konular

Tutuklu paşalara ara formül!

4 Ağustos 2011 08:03 tsi
Tutuklu paşalara ara formül! Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) en kritik konusunu oluşturan tutuklu 14 general ve amiral ile 58 albayın durumu netleşti.

Tutuklu 14 general ve amiral ile 58 albayın durumunu netleştiren YAŞ, Orgeneral Necdet Özel'in önerisi doğrultusunda söz konusu subaylar hakkında temdit kararı vererek, rütbede kalma sürelerini bir yıl uzattı Org. Özel, 2015'e kadar Genelkurmay Başkanı olacak. Kara Kuvvetleri'ne Org. Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri'ne Ora. Bilgel, Hava Kuvvetleri'ne Korg. Ünal getirildi. Jandarma Genel Komutanlığı için Org. Yörük ile Org. Kalyoncu'nun adı geçiyor.

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) en kritik konusunu oluşturan tutuklu 14 general ve amiral ile 58 albayın durumu netleşti. Şûra, Genelkurmay Başkanvekili Org. Necdet Özel'in önerisi doğrultusunda sözkonusu subaylar hakkında temdit kararı verdi. Böylece emeklilik ve peşinen cezalandırma tartışması da son buldu. Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) Personel Kanunu'nda bir düzenleme yapılana kadar bu generallerin durumlarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

Şûra tutuklu durumda bulunan ancak terfi listesinde olmayan subayların ise durumlarında hiç bir değişiklik olmadan mevcut pozisyonlarına devam etmelerini kararlaştırdı. Bu subaylar hakkında şimdilik açığa alma ve emeklilik süreci işletilmeyecek. YAŞ, 3 gündür devam eden toplantısında dün kuvvet ve ordu komutanlıklarına atamaların tamamlandığı öğrenildi. Genelkurmay eski Başkanı Org. Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklilik kararı gölgesinde toplanan YAŞ'ın son toplantısı dün Çakmak Salonu'nda yapıldı. 2 saat süren, terfi ve atamalar ile tutuklu generallerin durumlarının görüşüldüğü toplantıda alınan kararlar, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasından sonra bugün kamuoyuna duyurulacak. İstifalar nedeniyle boşalan kuvvet komutanlarına kimlerin getirileceğine Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkan Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı olan Org. Necdet Özel tarafından son noktanın konulduğu iddia edildi. Yeni komuta kademesinin şu şekilde belirlendiği öğrenildi:

YENİ DÖNEM İSİMLERİ
 
Genelkurmay:
Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, emeklilik kararının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Genelkurmay Başkan vekilliğine getirilen Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak. Org. Özel, 2015'e kadar bu makamda görev yapacak.
 
Kara Kuvvetleri: Org. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak olması nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kıdemli orgenerallerden birinin atanması bekleniyor. Şûra'da yapılan değerlendirmeler çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu getirildi.
 
Deniz Kuvvetleri: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in yerine ise Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 
Hava Kuvvetleri: Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler tutuklu olmaları nedeniyle, gözler terfi edebilecek tek isim olan Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten'e çevrildi. Ancak 23 yıl boyunca muharip olarak görev yapmadığı için kuvvet komutanı olamayacağı belirtiliyor. Bu nedenle Erten'in orgeneralliğe yükseltilmeden emekli edilebileceği belirtiliyor. Bu durumda gelecek yıl terfi sırasında girecek olan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal'ın şansının arttığı belirtildi. Ünal, bu göreve getirilirse, 1961 yılından sonra ilk kez Hava Kuvvetleri Komutanlığı korgeneral rütbesinde yönetilecek.
 
Jandarma: Org. Özel'in boşalttığı Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna ise son dakika sürprizi olmazsa 2'inci Ordu Komutanı Org. Servet Yörük'ün atanması bekleniyor. Diğer bir ihtimal ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu'nun bu göreve getirilmesi. n1. Ordu komutanlığı: 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'in atamasının yapılacağı iddia ediliyor. Org. Güner'le ilgili bir diğer iddia ise tutuklu Org. Bilgin Balanlı'nın komuta ettiği Harp Akademileri Komutanlığı'na atanması. Güner'in, Orgeneral rütbesinde 1 yılı daha bulunuyor.
 
2. Ordu komutanlığı: Org. Servet Yörük'ün Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması durumunda boşalacak olan 2. Ordu Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atanması bekleniyor. n3. Ordu komutanlığı: 3. Ordu Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral Yalçın Ataman'ın bu görevinde bir yıl daha kalabileceği belirtiliyor. İkinci ihtimal ise Ataman'ın 1. Ordu Komutanlığı'na getirebileceğine ilişkin. Ataman'ın 1. Ordu'ya gitmesi durumunda bu göreve yeni orgeneral olan bir komutan atanacak.
 
Emekli komutan: Erzincan'daki Ergenekon davasının sanığı EDOK Komutanı Org. Saldıray Berk'in, orgenerallikteki bekleme süresini bu yıl dolduracağı için emekli edilmesi bekleniyor. Bu arada kulislerde Berk ile Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner'in istifa edebileceği ileri sürülüyor. YAŞ kararlarının bugün saat 11.00'de açıklanması bekleniyor. Öte yandan bugün saat 12.00'de Başbakan Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da güvenlik toplantısı yapılacak.

BUGÜN AÇIKLANIYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan bugün saat 10.00'da YAŞ kararlarını imzalamak üzere Genelkurmay Başkanlığına gidecek. YAŞ kararları daha sonra onay için Çankaya Köşkü'ne gönderilecek. YAŞ sonuçlarının arzının saat 11.00'de olması planlanıyor. Öte yandan bugün saat 12.00'de Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da güvenlik toplantısı yapılacak.

Yeni komutanlar

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu
Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Emin Murat Bilgel
Hava Kuvvetleri Komutanı Kor. Abidin Ünal

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI İÇİN 2 İHTİMAL

Org. Servet Yörük
Org. Bekir Kalyoncu

Erdoğan'ın YAŞ sonrası trafiği


Başbakan Tayyip Erdoğan, YAŞ toplantısının ardından, günün önemli bir kısmını terörle mücadele konularında İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile yaptığı görüşmeye ayırdı. Erdoğan, Şahin'in ardından sırasıyla Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğüne atanan eski Başbakanlık Basın Müşaviri Kemal Öztürk'ü kabul etti. Arınç ve Öztürk, Öztürk'ün yeni görevi nedeniyle Erdoğan'a nezaket ziyaretinde bulundu. Bu arada Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, adli yıl açılış törenleri davetiyesini Resmi Konuta gelerek Başbakan Erdoğan'a verdi.

Kara Kuvvetleri'nde 3 terfi birden oldu

Görev süresi 2013'te sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir orgeneral kadrosu erken boşalmış oldu. Bu nedenle KKK'nda 2 yerine 3 korgeneral terfi ettirildi. Bu yıl toplam 9 general terfi sırasındaydı. Bunlardan 2'si Balyoz kapsamında tutuklu bulunduğu için terfi şansını yitirdi. İddialara göre Korgeneraller Ahmet Turmuş, Hulusi Akar ve Abdullah Yaşar Cihansız bu yıl terfi eden şanslı isimler oldu.

Temdit kapsamındaki komutanlar

Terfi sırasında olan ancak tutuklu bulundukları için terfi ettirilmeyerek görev süreleri uzatılan generaller şunlar:
 
Kara Kuvvetleri: Korg. Nejat Bek, Korg. Mustafa Korkut Özarslan, Tümg. Gürbüz Kaya, Tümg. Ahmet Yavuz, Tümg. Salim Erkal Bektaş, Tümg. Abdullah Dalay, Tümg. İhsan Balabanlı, Tuğg. Kasım Erdem
 
Hava Kuvvetleri: Korg. Korcan Pulatsü, Korg. Ziya Güler, Tümg. Beyazıt Karataş
 
Deniz Kuvvetleri: Tüma. Haydar Mücahit Şişlioğlu, Tuğa. Abdullah Gavremoğlu
 
Jandarma: Tümg. Halil Helvacıoğlu.

sabah



Bu haber 1,496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,360 µs