En Sıcak Konular

İspanya'da Zapatero diken üstünde

3 Ağustos 2011 21:40 tsi
Avrupa'da borçlanma krizinde tüm gözlerin çevrildiği ülkelerin başında gelen İspanya, düne nazaran bugünü biraz daha iyi geçirse de piyasaların baskıları devam etti.

İspanya'da, sabah saatlerinde 5 yıllık tahvillerin risk primi 407 puan ile tarihi bir düzeye çıkarken, daha sonra 378 puana gerilerek biraz olsun rahatlattı. Madrid borsası IBEX 35 ise günü yüzde 0,85'lik düşüşle kapattı ve 2010 Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi. IBEX 35'in herşeye rağmen, Avrupa'daki borsalar arasında günü en az düşüşle kapatan borsa olduğu görüldü.

Bu arada dün gecikmeli olarak başladığı tatilini yarıda keserek Madrid'e dönen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, gün boyunca toplantılar yaptı. Başbakanlıktan basına verilen bilgilerde, piyasalardaki değişikliklerle ilgili olarak Zapatero'nun gün içerisinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso dahil 10 önemli telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Zapatero'nun, Yunanistan'a finans yardım planıyla ilgili anlaşmaların ve Avro bölgesindeki ülkelere desteği öngören Avrupa'daki reform paketlerinin AB ülkelerinin parlamentoları tarafından bir an önce kabul edilmesi gerektiğini ve böylece finans piyasalarına güven verileceğini savunduğu ifade edildi.

Zapatero'nun ayrıca, İspanyol ekonomisindeki mevcut durum hakkında iktidar ve muhalefetteki siyasi partilerin liderlerini de telefonla bilgilendirdiği belirtildi. İspanya Başbakanı'nın, akşam saatlerinde Başbakanlık Konutu'nda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado ve hükümet sözcüsü ve Bayındırlık Bakanı Jose Blanco ile bir ekonomi zirvesi yapacağı belirtildi. Sosyalist hükümet, 26 Ağustos tarihinde Bakanlar Kurulu'nun toplanacağını açıklarken, krize karşı yeni önlem paketlerinin alınabileceği bilgisi verildi.

Öte yandan 20 Kasım'da yapılacak erken genel seçimlerde başbakanlık için yarışacak Sosyalist İşçi Partisi'nin adayı Alfredo Perez Rubalcaba ve Halk Partisi'nin adayı Mariano Rajoy verdikleri demeçlerde, İspanyol ekonomisinin dış finans yardımı almaya ihtiyacı olmadığının altını çizdiler. Rubalcaba, sosyalist hükümetin bu zamana kadar belirlediği hedeflerin yerine getirilmesinin yeterli olacağını savunurken, Rajoy ise ekonomide başka politikalar üretilip, İspanya'nın içinde ve dışında güven yaratılması gerektiğini vurguladı.

İspanyol basını ise son 3 gündür İspanyol ekonomisinin her gün sınava girdiği yorumlarını yaptı. Gazetelerdeki uzman değerlendirmelerinde, mevcut krizi çözmenin tek yolunun Avrupa Merkez Bankası'nın müdahalesi olduğu savunuldu.

Ayrıca, İspanyol Hazinesi'nin yarın satışa çıkarması öngörülen 3 yıllık devlet tahvillerinden ve 10 yıllık hisse senetlerinden 2,5 ila 3,5 milyar avro arasında gelir beklendiği kaydedildi.

aa

Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs