En Sıcak Konular

Türkiye bölgesel çatışma riski altında!

3 Ağustos 2011 16:47 tsi
Kendine şimdi daha fazla güvenen bir Türkiye, Libya’daki çatışmanın ona kıyasla sahilde bir yürüyüş gibi gözükmesini sağlayacak Suriye’de bölgesel bir savaşın içine çekilebilir. The Times'ten James Bone'ın analizi:

James Bone *

Türkiye’nin İslami hükûmeti, yakın zamana kadar dost olarak gördüğü Suriye rejimine karşı söylemini giderek sertleştiriyor. NATO’nun ikinci büyük ordusu olan Türk ordusunun, istila ile eş değerde bir hareket olacak olan eski kolonisinde “tampon bölge” oluşturmaya yönelik acil durum planları yaptığı söyleniyor.

Jeopolitik soru ise hâlen Devlet Başkanı Esad’ın Alevi azınlığının kontrolü altında bulunan Suriye’nin, daha büyük kuzey komşusunun Sünnilerin idaresindeki yönetimi gibi yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağıdır.

Böyle bir sonuca, bölgesel rakip İran, bir Şii güç; Suriyeli Aleviler, bir Şii mezhebi ve İran’ın Lübnan’daki Şii müttefiki olan Hizbullah tarafından sert bir şekilde karşı konulacaktır. İran’ın Suriye güvenlik güçlerini desteklemek üzere milis askerlerini yolladığı ve İran gazetelerinin Türkiye’yi kınadığı söyleniyor.

Üçüncü bir dönem için yeniden seçilen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, zaferinin bölgede etkisi olacağına dair ant içti. Seçim gecesinde şöyle konuştu: “Bana inanın, İstanbul kadar Saraybosna, İzmir kadar Beyrut ve Ankara kadar Şam da kazandı.”

ABD’li diplomat, WikiLeaks dosyalarında, Türkiye’nin dış politikasının daha geniş bir bölgedeki eski Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde barışçıl olarak etkisini arttırmaya yönelik “Yeni Osmanlı”yı amaçladığını iddia etmektedir. Arap baharına kadar Suriye, Türkiye’nin “Komşularla Sıfır Sorun” politikası çerçevesinde bir merkez noktasıydı.

Fakat Esad ile yakın ilişkileriyle bir zamanlar övünen Erdoğan şimdi, Suriye’nin “gaddarlığı”nı kınıyor.

Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), hemen sınırında Sünni komşularının katledilmesine öfkelenen Sünnilerden oluşuyor.
Sınıra kaçan Suriyeliler, Türk bayrağı sallıyor ve “Sadece Allah ve Erdoğan bizi kurtarabilir.” diyorlar. Çok büyük riske rağmen Sünnileri kurtarmak için müdahale etmenin cazibesi, belki karşı konulamaz olabilir.

* The Times, Tercüme: BYEGM



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs