En Sıcak Konular

Kafesteki diktatör

3 Ağustos 2011 14:18 tsi
Kafesteki diktatör Mübarek'in mahkemesi devam ederken avukatlardan birinin iddiası mahkemeye damgasını vurdu.

Mısır'da yolsuzluk ve geçtiğimiz Şubat ayındaki devrim sırasında yaşanan ölümler nedeniyle yargılanan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakim karşısına çıktı. Savcılar tarafından idamı istenen devrik lider, duruşmayı sağlık sorunları nedeniyle sedyeden takip etti. Mahkeme salonunun dışında Mübarek yanlılarıyla karşıtları çatıştı.

Mısır'daki ayaklanma sonrası ordunun iktidarı devralmasının ardından Şarm el Şeyh'e kaçan Mübarek, 11 Şubat'taki devrimden bu yana ilk kez bugünkü duruşmada kamuoyunun karşısına çıktı.

Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan davanın ilk duruşması başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde yapıldı. 83 yaşındaki Mübarek, tedavi gördüğü Şarm el Şeyh'ten ambulans uçakla Kahire'ye getirildikten sonra helikopterle mahkeme salonuna geldi.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, oğulları Alaa ve Cemal'le birlikte mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade verdi.

Duruşmaya sedyede getirilen Mübarek ve beraberindekilere beyaz renkli sanık elbisesi giydirildiği görüldü. Sanıklardan Mısır eski İçişleri Bakanı Habib El Adli'nin ise daha önce almış olduğu hapis cezası nedeniyle mahkemeye lacivert bir mahkum elbisesiyle çıktığı belirtildi.

Duruşmayı sedyeden takip eden Hüsnü Mübarek'in yargılandığı polis akademisi ve çevresinde 3 binin üzerinde polis ve askerin görev yaptığı, bölgeye on kadar tankın da güvenlik amacıyla konuşlandırıldığı bildirildi.

Duruşmaya, 18 gün süren ve Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan isyanda yakınları ölenlerin de aralarında bulunduğu 600 kişi katıldı.

İDDİALARI REDDETTİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Hakim Ahmed Rıfat, salondakilere sessiz olmamaları halinde 24 saatliğine gözaltına alınacakları uyarısında bulundu.

Başsavcı, Mübarek ve oğulları hakkında iddianameyi okudu. İddianamenin okunmasının ardından hakim, Mübarek'e "Bunlara ne diyeceksiniz" diye sordu. Mübarek, yattığı yerden oğlunun uzattığı mikrofon aracılığı ile bu ithamların hiç birisini kabul etmediğini söyledi. Hüsnü Mübarek'in ardından, oğulları Ala ve Cemal de suçlamaları reddettiklerini belirtti.

El Adli'nin avukatları ise iktidarı devralan askeri konseyin başındaki General Muhammed Hüsseyin Tantavi'nin tanık olarak çağrılmasını talep etti.

SALONUN İÇİNDE GERGİNLİK DIŞINDA ÇATIŞMA

Davaya müdahil olarak katılan ve göstericileri savunan insan hakları avukatları ilk olarak kendilerine yeterince temsil hakkı verilmediği ardından da mahkemeye sunulan belgelerle ilgili itirazlarını ve taleplerini dile getirdi. Gergin anların yaşandığı süreçte Yargıç Ahmed Rifat, avukatlardan sakin olmalarını ve yerlerine oturmalarını istedi.

Avukatlardan birinin Mübarek'in 2004 yılında öldüğü ve yerine ona benzeyen bir kişinin getirildiğini iddia etmesi dikkat çekti.

Duruşmanın yapıldığı binanın dışında toplanan muhalifler ise Mübarek aleyhine sloganlar atıp, devrik liderin idamını isteyen dövizler taşırken, Mübarek yanlıları da eski cumhurbaşkanına destek verdi. Mübarek yanlılarıyla karşıtlarının birbirine taş attığı görülürken, güvenlik güçleri iki grubu ayırmaya çalıştı.

Hürriyet



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,739 µs