En Sıcak Konular

Sahura kalkmamak kan şekerini düşürüyor mu?

3 Ağustos 2011 11:53 tsi
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, sahura kalkmamanın ya da yemek yemeden sadece su içip yatmanın gün içinde açlık kan şekerinin daha erken düşmesine sebep olduğunu söyledi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayı boyunca sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğün yemek yenmesi gerektiğini belirten Dr. Sevinç, sahur öğününü kesinlikle atlamamak gerektiğini vurguladı. İftardan sonra susuzluk hissedilmese dahi sık sık su içilmesi gerektiğini hatırlatan Sevinç, şöyle devam etti:

“Sahura kalkarak açlık süresi kısaltılabilir. Bu sayede kan şekeri daha geç düşer ve böylece günün daha verimli geçmesi sağlanabilir. Sahurda ağır yemeklerden ise uzak durulmalı. Sahurda çorba, sebze, zeytinyağlı yemekler, peynir, süt, yoğurt, yumurta gibi çok hafif bir yemekleri tavsiye ediyorum. Gün içinde sürekli acıkma problemi yaşanlar, açlıklarını geciktirmek amacıyla nohut, kuru fasulye, mercimek ya da bulgur pilavı türünde yemekleri aşırı yağlı ve tuzlu olmamak kaydıyla tercih edebilir."

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Ramazan'da, asitli ya da kafein içeren içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, süt, meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi. İftarda besinlerin ağızda iyice çiğnedikten sonra yutulmasını, yemeğin yavaş yavaş yenmesini istedi.

İftardan sonra kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirimi kolaylaştıracağını hatırlatan Dr. Sevinç, oruç tutmanın sağlıklı insanlarda metabolik anlamda önemli değişikliklere sebep olmadığını kaydetti.


Cihan



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs