En Sıcak Konular

Yunanistan 'körü körüne' batmış

3 Ağustos 2011 11:30 tsi
Yunanistan 'körü körüne' batmış Atina, ölülere emekli maaşı şokundan sonra Zakinthos'ta 'kör olmayanlara' özürlü maaşı ödendiğini fark etti.

*Yorgo Kirbak

İflas noktasına gelen, AB ve IMF tarafından kurtarılan Yunanistan’ın borcunun 360 milyar euroya nasıl ulaştığının en çarpıcı örneklerinden biri ‘fuhuş adası’ olarak da bilinen Zakinthos’ta (Zante) ortaya çıktı. Yunan devletinin ihmalkârlığı ile umursamazlığı nedeniyle İyon Denizi’ndeki bu adada nüfusun yüzde 2’si yıllarca ‘kör’ oldukları için özürlü maaşı almış. Yunanistan Sağlık Bakanlığı, nüfusu 35 bin olan adada, 700 kişinin bu kapsama girdiğini tespit etti ve bu rakamı ‘olasılık dışı’ bulan bakanlık, soruşturma başlattı.

Seçim öncesi taktik mi?

Soruşturmada özürlü maaşı alanların büyük bölümünün ‘doğuştan kör’ olduklarını beyan ettikleri belirlendi. Buna karşın, Zakinthos’un tarihinde körlüğe neden olabilecek salgın bir hastalık yaşanmadığı belirlendi. Soruşturma derinleştirildiğinde de özürlü belgelerinin hep seçim öncesi dönemlerde verildiği ortaya çıktı. Zakinthos Adası’ndaki kör maaşlarının devlete maliyeti yılda 6.4 milyon euro idi. Sağlık Bakanlığı, bundan sonra da maaş alabilmeleri için adadaki körlerin tümünün tek tek devlet hastanesine giderek doktor kontrolünden geçeceklerini açıkladı. Yunan basını bu adanın durumunu ‘Körler adası’ olarak tanımladı. Atina geçen yıl da ölmüş oldukları halde 321 kişiye emekli maaşı ödendiğini fark etmiş, 100 yaşın üzerinde ve hemen altındaki kişileri incelemeye almıştı.

OECD: 20 yıl gerekli

Bu arada OECD’nin raporuna göre, borcu GSYİH’nin yüzde 150’sine yaklaşan Yunanistan, eğer sıkı bir ekonomik istikrar politikası uygularsa, borcu ancak 20 yıl sonra GSYİH’nin yüzde 60’ına düşebilecek.

AB, 900 milyon euroluk güzellik yaptı

159 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi ile Yunanistan’ı iflastan döndüren AB, Atina’ya 900 milyon euronun üzerinde yeni bir ‘kıyak’ yaptı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, kalkınma ve altyapı projeleri ile ilgili Ulusal Stratejik Referans Çerçevesi kapsamında aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 6 ülkenin (İrlanda, Portekiz, Letonya, Macaristan, Romanya) katkısını yüzde 15’ten yüzde 5’e indirdi. Bundan böyle AB fonlarıyla ülkede yapılacak özellikle altyapı inşa projelerine Yunanistan’ın katkısı maliyetin sadece yüzde 5’i olacak. Diğer yandan, AB’nin ikinci kurtarma paketi de Yunanlıların ‘iflas’ endişesini gideremedi. 1.5 yılda bankalardan çekilen 48 milyar euronun 20 gün içinde sadece 500 milyon eurosu geri döndü. 48 milyar euronun üçte birinin başta Kıbrıs Rum kesimi olmak üzere yurtdışındaki bankalara yatırıldığı, kalanının bankalardan çekilerek evlerde ya da banka kasalarında saklandığı belirtiliyor.

*radikal



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,353 µs