En Sıcak Konular

Kandil'in amacı belli oldu

3 Ağustos 2011 09:43 tsi
                           Kandil'in amacı belli oldu Öncelikli hedefleri, AKP'nin bölgeden sürülmesi

Emre Uslu'nun Taraf gazetesindeki yazısından ilgili kısım:

1) PKK içindeki Bayık-Karasu ekibi Öcalan’a gündem dayatıyor. Gelinen noktada PKK’nın içinden bir grubun veya örgütün tamamının Öcalan’a yollarımızı ayırıyoruz savaşa devam edeceğiz deme şansı yok. Aynı zamanda Öcalan’ın da PKK’ya ne haliniz varsa görün deme şansı yok. İki taraf da birbiri için olmazsa olmaz bir konumda. Yani sanıldığı gibi Öcalan’ın eli çok güçlü değil. Hatta Ankaralılar Grubu’nun eli Öcalan’ınkinden daha güçlü. Bu nedenle de Öcalan’a gündem dayatabiliyorlar. Öcalan da mecburen pasif pozisyona çekilip liderliğini sorgulatacak adımlar atmak istemiyor.

2) Kandil’de şiddeti savunan ekibin öncelikli hedefi AKP’nin bölgeden sürülmesi. Bölgede şiddetin ana nedeni AKP’nin diğer partiler gibi bölgeden silinmesini sağlamak. Böylece Cemik Bayık ve Karasu ekibi PKK’nın pazarlık masasında elinin daha güçlü olacağını düşünüyorlar. Bu stratejik hesaplama nedeniyle de polise saldırıyorlar zira AKP’nin bölgede var olması polisin sağladığı güvenlik sayesinde mümkün oluyor. Bu güvenlik olmazsa PKK baskı ile AKP’ye oy veren Kürtleri sindiriyor.


3) Cemil Bayık ve ekibi, –bu arada PKK için 2003-2011 arasındaki negatif uluslararası konjonktürün de değişmeye başladığını gözönüne alarak– artık bir devlete yanaşıp destek alabileceklerini de hesap ediyorlar. Hatta şu günlerde Ortadoğu devletlerinden PKK’ya en azından özendirici mahiyette moral destekler geliyorsa da şaşırmam. Tam da bu nedenle Bayık ve çevresi bugünlerin pazarlık için elverişli günler olmadığını hesaplıyor ve Öcalan’ın İmralı’da yürüttüğü görüşmeleri en azından bir süreliğine erteletmek istiyorlar.

Doğrusu Öcalan’ın bu düşünceyi tamamen reddettiğini söylemek de yanlış olur. Öcalan da daha fazla kazanıyım hesabı içinde. Ama Öcalan bu ekipten daha gerçekçi, bu nedenle müzakerelerin devamından yana. Bu stratejik düşünce çerçevesinde bu ekip Öcalan’a şiddet gündemini dayatmış durumda.

O halde PKK daha fazla kazanmak adına ne yapacak?

Balıkçı’nın iddiasının aksine ben Ramazan’da veya Bayram’da, ateşkesi bir kenara bırakın, PKK’nın şiddeti daha fazla tırmandıracağını düşünüyorum.

Şu nedenlerle:

1) PKK’nın yapısı düşünüldüğünde, bir ekip gündem dayatmışsa o gündemi işler kılmak zorunda. Geri dönüş o ekibin tasfiyesi anlamına gelir. Bu nedenle de Diyarbakır’da asker kaçırma olayı ile başlayan yeni terör trendinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu süreçte özellikle KCK sanıklarının mahkemelerin elinden alınması girişimleri gündeme gelebilir. Zira Öcalan bu konuyu PKK’nın gündemine soktu.

2) Bayık ekibi, kendi stratejilerini uygulamak için, komutanları istifa etmiş bir orduya saldırmak için fırsat arayışında desem yanlış olmaz. Böylece hem ulusalcıların “Komutanları istifa ettirdiniz PKK daha fazla öldürüyor” argümanına su taşımak hem de AKP’nin sertleşerek bölgeyi yeniden güvenlik ablukasına alması için bulunmaz bir fırsat şu zaman PKK için.

3) Eğer AKP bölgeyi güvenlik ablukasına alırsa hem Bayık’ın istediği Öcalan’la görüşmeler ertelenecek hem de tıpkı DYP ve ANAP’ın olduğu gibi AKP’nin de bölgede sonunun başlangıcı olacaktır.

4) PKK şiddet sarmalını geliştirerek “yeni yapılacak KCK operasyonlarını ertelettiğini” ima ediyor. Bu argüman kendi içinde ve tabanında tutarlı gibi görünse de şehir merkezlerine yayılan öldürme ve şiddet olayları bu olayları koordine eden KCK’ya yönelik operasyonların önünü açıyor.

5) PKK kurulduğu günden bu yana dünya devrimleriyle yakından ilgili oldu. 70’li yıllarda Cezayir, daha sonra Filistin, daha sonra Güney Amerika, Güney Afrika devrimleri referans oldu. Bu nedenle Arap Baharı PKK’yı fazlasıyla heyecanlandırıyor. Muhtemel bir “Kürt Baharı” girişimi PKK’nın kafasının arkasında hep var. Saldırıları biraz da bu gözle okumak yararlı olacaktır.



Bu haber 1,668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs