En Sıcak Konular

Bilirkişi yeni rapor hazırlayacak

2 Ağustos 2011 12:48 tsi
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen ve 7 askerin şehit olduğu mayın patlamasına ilişkin Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ndeki davanın görülmesine devam edildi.

Askeri mahkeme, mayın döşenmesinin usule uygun yapılıp yapılmadığına ilişkin yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanmasına karar verdi. Sanık avukatları ise aynı bilirkişi heyetinin tekrar atanmasına karşı çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Tuğgeneral Zeki Es, Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan, Piyade Yüzbaşı Nurettin Altay ile avukatları, şehit askerlerden Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci ve babası Halil Demirci ve avukatları katıldı. Mahkeme, Tümgeneral Fahri Kır başkanlığında Albay Hakan Temizkan, Kurmay Albay Halil Ses ve İstihdam Yarbay Mesut Yurtçu'dan oluşan bilirkişi heyetine yemin ettirdi. Daha sonra ise şehit askerlerden Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci ve babası Halil Demirci bilirkişiden görevlerini yaparken vicdanlarına göre hareket etmelerini istedi.

Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu, bilirkişi heyetinden davanın esası teşkil eden bazı konular üzerinde hassasiyetle durulmasını istedi. Hazırlanan ilk raporda yer alan 'mayın' tabirinin ne anlama geldiğinin, talimatnamelerde yer alan mayın farklarının gözden geçirilmesini talep eden Yüzbaşıoğlu, 'Sanıkların kusurları açısından statülerine göre değerlendirme yapılmasını, kusur oranlarının belirlenmesini, 120'lik ve 60'lık mayınların özen ve liyakat usullerine göre konulup konulmadığının, hareket emrinin kurulan ikaz sistemlerine göre verilip verilmediğinin, ilk raporda yer alan 'manidardır' sözünün ne anlama geldiğinin, hangi aşamaya kadar komutanın sorumluluğunun bulunduğunun, sorumluların statülerine göre' bir belirleme yapılmasını istedi.

Bilirkişi Başkanı Tümgeneral Fahri Kır ise ilk raporun mevcut delillere göre hazırlandığını, ancak daha sonra yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıktığını ifade etti. İlk raporu vicdani olarak uzun bir sürede hazırladıklarını vurgulayan Kır, ortaya çıkan yeni bulguların mevcut delillere göre değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla atama beklediklerini dile getiren Kır, bilirkişide yer alan bir arkadaşının tayininin Şırnak'a çıktığını söyledi. Daha önce bilirkişi heyetinin aynı yerde görev yaptığını hatırlatan Kır, oluşacak yeni durumun da gözden geçirilmesini istedi.

TUĞGENERAL ES, BİLİRKİŞİ HEYETİNE KARŞI ÇIKTI

Tuğgeneral Zeki Es, mahkemede mesleğinin ve insanlığının yargılandığını söyledi. İlk bilirkişi raporunda aleyhinde olan delillerin toplandığını, lehinde olanların ise toplanmadığını iddia eden Es, bu sebeple bilirkişi heyetine ilişkin şüpheleri bulunduğunu ifade etti. Es, aynı bilirkişinin tekrar atanmasını doğru bulmadığını belirtti.

Sanık Avukatlarından Yurdakan Yıldız da bilirkişinin ilk raporunu Ankara'da oturarak hazırladığını savundu. Güneydoğu'nun olağanüstü şartlarının görülüp raporun hazırlanması halinde daha sağlıklı kararların ortaya çıkacağını ileri süren Yıldız, bölgenin olağanüstü şartlarının göz önüne alınması gerektiğini kaydetti. Diğer sanık avukatları da aynı bilirkişi heyetinin tekrar atanmasına karşı çıktılar.

Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu, başka bir bilirkişi heyeti atanması hakkının saklı tutulduğunu belirterek, bu konunun yeni rapor hazırlandıktan sonra değerlendirileceğini ifade etti. Bilirkişi heyetine raporun hazırlanması için en az 2 ay süre verildiğini, ancak istenmesi halinde bu sürenin artırılabileceğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, YAŞ kararlarıyla çıkacak yeni duruma göre ise bilirkişi heyetinin çalışma koşullarının oluşturulması için gerekli yazışmaların yapılacağını ifade etti.

Mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

cihan


Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs