En Sıcak Konular

'Erdoğan, güvenebileceği generalleri seçti'

2 Ağustos 2011 10:54 tsi
YAŞ toplantıları dış basın tarafından da dikkatle takip ediliyor. Reuters ve AP yaptıkları değerlendirmede Erdoğan'ın kendine yakın isimleri belirlediğini ve sivil iradenin baskın olduğunu vurguladı.

Reuters: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan orduda sivil kontrolü artırmak için güvenebileceği generaller seçti. En üst düzey dört generalin istifası, Erdoğan’ın daha önceden her şeye kadir olan, 3 darbe gerçekleştirmiş fakat gücü 1997’den beri hükümette bulunan İslamist hükümetin Avrupa Birliği reformlarının gücünü frenlediği ordu üzerindeki kontrolünü güçlendirecek.

Üzerinde anlaşılmış bir anayasaya ihtiyaç duyulan bir zamanda, bu anlaşmazlıklar Türk politikası ve toplumunun kutuplaşmasını derinleştirebilir. İskoçya Royal Bank analisti Timothy Ash de istifaların ordunun Türk toplumundaki baskın rolünü sona erdirdiğini ve ordu üzerindeki sivil kontrolü gösterdiğini dile getirdi.

AP: Başbakan Erdoğan pazartesi günü düzenlenen YAŞ toplantısında masanın başında, generallere karşı sivil otoritenin bir göstergesi olarak tek başına oturdu. Oturma şekli, Türk ordusunun seçimlerde büyük bir destek alan hükümet ile güç mücadelesini yitirdiği mesajını verdi.

Vücut dili de aynı şeyi söyledi. Erdoğan yumruklarını masanın üzerinde tutarken, generallerin elleri aşağıdaydı. ABD merkezli Stratfor adlı analist grubu, sivil gücün ordunun üzerinde yer almaya başladığını ama ordunun ulusal güvenlik konusunda baskısını devam ettireceğini düşündüklerini söyledi.

MİLLİYET

Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs