En Sıcak Konular

Satılığa çıkarılan Kilise'ye bakanlık el koydu

2 Ağustos 2011 10:16 tsi
Bursa'nın Mudanya ilçesinde dünyanın en eski üçüncü kilisesinin satılığa çıkarılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu, konu inceleniyor.

Bursa’nın Mudanya İlçesi Kumyaka Köyü’nde bulunan ve dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen Başmelekler Kilisesi’nin satılığa çıkarılması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakanlık, kilisenin röleve-restitüsyon ve restorasyon projesinin incelemeye alınacağını duyurdu. İstanbullu işadamı Mete Yalçın tarafından satılığa çıkarılan Başmelekler Kilisesi, Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında kendisini fırtınadan kurtaran köylülere teşekkür etmek için inşa edildi. 1448 ve 1819 yıllarında olmak üzere iki kez restore edildi.

Kilise, 1938 yılında uygulanan iskân politikasıyla Yugoslavya’dan gelen göçmenlerden biri olan Cemal Aydın’a iskân edildi. Aydın, kiliseyi 1990 yılında İstanbullu işadamı Mete Yalçın’a sattı. İddiaya göre Yalçın, eseri restore etmek istedi fakat yetkili merciler tarafından izin verilmeyince, o da kiliseyi satma kararı aldı. Kiliseye önce Kumkaya Köyü Muhtarlığı talip oldu, fakat önerilen rakamlar satış için 400 bin TL isteyen Yalçın’ı tatmin etmedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konu basında yer alınca dün bir yazılı açıklama yaptı ve şunları ifade etti: “Kilise, Bursa Anıtlar ve Koruma Kurulu’nun 14 Ekim 1990 tarihli kararıyla kentsel sit alanı olarak ilan edildi. Bursa Koruma Kurulu’nca alınan 15 Ekim 1999 tarihli kararıyla belirtilen sit alanı içerisinde bulunan ve 24 Haziran 1988’de tescillenen kilise deprem sonucu hasar gördü. Mudanya Kaymakamlığı Kriz Merkezi’nce hazırlanan dosyalar, yapının özellikleri göz önünde bulundurularak röleve-restitüsyon ve restorasyon projelerinin ilgili kurula getirilmesine karar verildi. Konuyla yeni karar alınana kadar can ve mal güvenliği açısından tedbirler ilgilisi ve ilgili muhtarlıkça alınacak. Koruma Kurulu arşivlerinde kilisenin onarım talebine ilişkin bir belgesi bulunamamıştır.” Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Nusret Çolak, “Özel mülkiyete geçmiş ise tarihi eser, kişi bunu satabilir. Bunun bakanlık tarafından ivedilikle kamulaştırılması yoluna gidilmesi gerekir” dedi.

Radikal

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs