En Sıcak Konular

'İsrail halkında Türkiye ile ilişkileri düzeltin talebi var'

31 Temmuz 2011 14:45 tsi
Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Doç. Dr. Gökhan Bacık, İsrail halkından Türkiye ile ilişkilerin bir an önce düzeltilmesi yönünde talep olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Bacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ile Türkiye arasında ''one minute'' ile başlayıp ''Mavi Marmara'' baskınıyla gerilen ilişkilerin Birleşmiş Milletler raporuna kilitlendiğini belirtti.

İsrail hükümetine siyasi danışmanlık yapan birimlerin Türkiye'nin dış politikada izleyeceği yolu öğrenebilmek için Tel Aviv'de akademisyenlerin katıldığı bir toplantı düzenlediğini belirten Bacık, şöyle konuştu:

''Toplantıya Türkiye'den Ortadoğu konusunda uzman bazı akademisyenler katıldı. Program birkaç aşamada gerçekleşti. Üç gün süren program süresince halka açık konferansta konuştum. Türkiye'nin seçimden sonraki durumu, Türk hükümetinin dış politikada atacağı olası adımlar, Türkiye'deki değişimin toplumsal uzantıları konularında analizlerimi aktardım.

Program kapsamında gerçekleştirilen ayrı bir toplantıda, üst düzey bir İsrail generali, ABD ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerden tedirgin olduklarını açıkça dile getirdi. Üst düzey bir İsrailli general bana, 'Eskiden bir ülkeyle aramız bozuk olunca o ülkenin Amerika ile de arası bozuk olurdu. Türkiye bize rağmen Amerika ile iyi ilişkiler sürdürüyor, bu bizim için endişe verici' dedi.''

Bacık, İsrailli bazı yöneticilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ''siyasal bir risk'' olarak gördüğünü, İsrail'i yöneten elit kesimde Türkiye'nin politik olarak kaybedildiği kanısının yaygın olduğunu ifade etti.

Üç günlük toplantı çerçevesinde 400 kişilik halka açık bir konferansta konuştuğunu, toplantı dolayısıyla İsrail halkıyla da görüşme imkanı bulduğunu bildiren Bacık, şöyle devam etti:

''İsrail halkında inanılmaz bir 'Türkiye ile nereye gidiyoruz?' ilgisi var. 'Mevcut kötü ilişkileri bir an önce düzeltin' talebi var. Hatırı sayılır bir kesim de üzüntü içinde. Bu üzüntüyü hissediyorsunuz. İnsanlarla konuştuğunuz zaman bir duygusal reaksiyonla karşı karşıyasınız. Bu, önemli bir nokta. Politika da önemli, ama toplumsal algıları da ihmal etmemek gerekiyor.

Almanya, Türkiye ile İsrail arasındaki sorunda arabulucu rol almak istiyor. Biliyorsunuz İsrail'de yangın olayı oldu. Yangın olayı olunca Türkiye İsrail'e yangın uçağı gönderdi. Türkiye ile İsrail'in arasının düzelmesi için uğraşan ülkelerden biri de Almanya. Almanya zaman zaman olaya müdahale ederek Türkiye ve İsrail arasındaki sorunu çözmek istiyor. Mesela Almanya'nın çok önemli bir planı da şu: 'Gilad Şalit' adlı bir İsrail askeri Hamas tarafından esir alınmış durumda. Almanya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ikna ederek Hamas üzerinde baskı yapılmasını, bu askeri serbest bıraktırıp bu olayın siyasi pirimini Türkiye'ye verip, Türkiye'nin İsrail kamuoyunda durumunu düzeltmesi konusunda girişimlerde bulunuyor.''

Doç. Dr. Bacık, Almanya hükümetinin halen Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkileri düzeltmek için arabuluculuk görevi yapmaya çalıştığını söyledi.

Tel Aviv'de gerçekleşen toplantının içeriğinin uluslararası gizlilik kuralları nedeniyle tamamıyla açıklanmayacağını, açıklayan akademisyenin kredibilitesinin düşeceğini ve bir daha bu tür toplantılara davet edilmeyeceğini bildiren Bacık, toplantıya İsrail hükümeti Birinci Siyasi Danışmanı Amos Gilad, İsrail eski Sağlık Bakanı, İsrail ordusundan üst düzey generaller, İsrail istihbarat yetkilileri ve Tel Aviv Üniversitesinden öğretim üyelerinin katıldığını kaydetti.





Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs