En Sıcak Konular

'İslami terörizm tabirinden vazgeçilmeli'

31 Temmuz 2011 14:19 tsi
'İslami terörizm tabirinden vazgeçilmeli' Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 'İslami terörizm' tabirinin kullanılmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, terörizmi bir dinle ilişkili göstermenin doğru olmadığını vurguladı.

Jagland ayrıca, çokkültürlülük tartışmalarında "aşırı sağcı" söylemlerine devam eden Avrupalı liderlerin "ateşle oynadığı" uyarısını yaptı.

Nobel Barış Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Norveçli politikacı, haftalık İngiliz gazetesi The Observer'a verdiği demeçte çarpıcı açıklamalarda bulundu. Jagland, terörizmi İslam ile ilişkili gibi gösteren "İslami terörizm" gibi tanımlamaların kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Terör, terördür ve hiçbir dinle ilişkili değildir" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron da dahil olmak üzere Avrupalı birçok liderin söylemlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Jagland, anti-İslam ve ırkçılık düşüncesini alevlendiren konuşmalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Norveçli tecrübeli politikacı, Batılı devlet yöneticilerinin bu ırkçı "retoriği" devam ettirmeleri halinde "aşırı sağcıların" ekmeğine yağ süreceklerine dikkat çekti.

Daha önce başbakanlık görevinde de bulunmuş olan Jagland, "Bu tür konuları tartışırken, özellikle de Norveç saldırısından sonra, daha ihtiyatlı olmalı ve ne tür kelimeler kullandığımıza çok dikkat etmeliyiz. Aksi halde daha büyük olayların yaşanmasına sebep olabiliriz." diye uyarıda bulundu.

Siyasi liderlerin Avrupa'daki ülkelerde birçok farklı kültürden insanın yaşadığını göz önünde bulundurmaları gerektiğini sözlerine ekleyen tecrübeli siyasetçi, konuşmaların bütün toplumu "kucaklayıcı" olması gerektiğini, aksi takdirde o toplumda büyük bir karmaşıklık çıkabileceğini belirtiyor.

Jagland, politikacılara kullanacakları terminolojide de bazı tavsiyelerde bulunarak, "Mesela 'çokkültürlülük' yerine, 'çeşitlilik' kelimesini kullanmayı tercih edebiliriz. Çünkü ilk kelime, farklı gruplar tarafından olumsuz şekilde kullanılabiliyor." diye konuştu.

Başbakan Cameron 4 ay önce Münih'te yaptığı bir konuşmada, terör konusunu ele alırken, terörün önemli kaynaklarından biri olarak "aşırı İslamcıları" göstermişti. Cameron bu konuşmasında ayrıca, İngiltere'de "çokkültürlülük" politikasının başarız olduğunu dile getirmişti.

Bunun hemen üzerine ise ülkenin ırkçı partisi BNP lideri Nick Griffin, Cameron'u bu sözlerinden dolayı tebrik ederek, "Siyasi düşüncemizin, ülkenin merkezdeki politikasıyla ne kadar örtüşüyor olduğunun bir göstergesi." diye konuşmuştu. Fransa'nın önde gelen ırkçı partisi FN Başkanı Marine Le Pen de İngiliz Başbakanın çokkültürlülüğe ilişkin açıklamasının kendi partisinin siyasi düşüncesini desteklediğini iddia etmişti.

Norveç'te yaptığı çifte saldırıda 77 kişinin ölümüne sebep olan Anders Behring Breivik'in saldırıdan 1,5 saat önce bin 500 sayfalık manifestosunu BNP, aşırı sağcı örgüt EDL ve 'Stop İslamisation of Europe' isimli örgütün 250 üyesine e-posta olarak gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Bu arada, Daily Telegraph'ın bugün ilk sayfadan verdiği özel haberinde, Norveçli teröristin saldırıda kullandığı bomba yapımında kullandığı malzemenin büyük bir kısmını ve zehirli kurşunları Amerika'da yaşayan İngiliz bir tüccardan aldığını iddia etti. Breivik'in ayrıca online satış sitesi eBay'de de 7 ay boyunca birçok ürün aradığı kaydedildi.

cihan

Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,134 µs