En Sıcak Konular

Org. Necdet Özel'e 2+4 yıl formülü

31 Temmuz 2011 12:31 tsi
Org. Necdet Özel'e 2+4 yıl formülü Genelkurmay Başkanvekilliği'ne getirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in iki yıl sonra asaleten Karargâh'ın başına geçmesi gündemde...

Hükümetin, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök gibi demokrasiye saygısı ile tanınan yeni Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel komutasında, TSK’nın darbe şaibelerinden arındırılması ve sivil demokratik denetime tabi kılınması politikasını uygulamaya koyması bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 12 Haziran seçimleri sonrası 3. kez iktidara gelen AKP, bu dönemi her alanda ustalık dönemi olarak nitelendirmişti. 31 yıllık darbe ürünü Anayasa’nın yerine sivil demokratik bir Anayasa sözü veren hükümetin gündeminde, Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması projesi de bulunuyor.

Siyasi iradenin ve Köşk’ün, Balyoz sanığı tutuklu 14 general ve amiralin yasalar gereği terfilerine karşı çıkmasını protesto eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları geçen cuma günü emekliliklerini istemiş ve bu talepleri hükümet tarafından kabul edilmişti. Komutanların bu protestosu, Türkiye’de, sivil asker ilişkilerinin, demokrasilerde olduğu gibi siviller lehine değiştirilmesi için yeni bir dönemece girildiğini gösteriyor. Bu dönemin nasıl bir seyir izleyeceği ise 4 komutanın emekliliklerini istemelerinin ardından yeni komuta yapısının nasıl şekilleneceği ile bağlantılı. Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, komutanların emekli olmalarıyla birlikte yeni komuta yapısını şekillendirmek üzere önceki gün gece yarısına kadar devam eden gerilimli bir mesai sonrasında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Özel’i, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atadılar. Gece yarısına doğru sürpriz bir gelişme daha yaşandı ve Özel, Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanlığı’nı yürütmesi için de vekaleten görevlendirildi.

Özel’e 6 yıl formülü

Yasalara göre Özel, bir gün süreyle Kara Kuvvetleri Komutanı olarak kaldıktan sonra bugün Bakanlar Kurulu kararı ile Genelkurmay Başkanlığı görevine resmen atanabilir.

Ankara kulislerinde konuşulan bir diğer seçmek, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Özel'in, Genelkurmay Başkanlığı görevini vekaleten de sürdürmesi. Bu durumda Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini sürdürürken Genelkurmay Başkanlığını da vekaleten yürütebilir.

İki yıl sürecek Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinin ardından 2013 yılında, 4 yıl süreyle Genelkurmay Başkanlığı görevine asaleten atanabilir. Bu 6 yıl zarfında, TSK'nın yeniden yapılandınlması kolaylaşır. Diğer yandan, Özel'in Genelkurmay Başkanlığı görevine, yarın başlayacak Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) öncesi resmen atanması halinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı boşalacak ve bu göreve yeni bir atama yapılacak.

Bu göreve kimin atanacağı ile bağlantılı yeni istifalar ya de emeklilik talepleri gelebilir. Gerek Erdoğan'ın gerekse Gül'ün, protokol skandalına adı karışan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, Jandarma Genel Komutanlığı'na atanmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor. Bu durumda, siyasi irade, Özel'den boşalması halinde Güner'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine de karşı çıkacak.

Pekin'in açığa alınması gerekiyor

Koşaner ve üç kuvvet komutanının emekliliklerini istemelerini tetikleyen gelişmelerden bir diğeri de hükümeti karalama amaçlı İnternet Andıcı iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi oldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın yanı sıra 7'si general 21 muvazzaf subay hakkında dava açılmasına karar verdi. Bu subaylar arasında Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat (J2) Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de bulunuyor. Bu sanıklardan yalnızca Pekin'in bu yıl terfisi geldi ve YAŞ'ta bu konunun ele alınması gerekiyor. Pekin ve diğer 21 subayın, TSK Kanunu gereği açığa alması gerektiği belirtiliyor.

taraf

Bu haber 1,432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs