En Sıcak Konular

Belirsizlik sadece Hava Kuvvetleri'nde

31 Temmuz 2011 10:17 tsi
Belirsizlik sadece Hava Kuvvetleri'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının kendi istekleriyle erken emekliliğe ayrılmalarının ardından yaşanan sorun kısa sürede halledilirken şimdi komutanlıklara atanacak isimlerle ilgili çalışmalar yoğunlaştı.

Hava Kuvvetleri Komutanı olmaya aday Org.Bilgin Balanlı ile korgeneraller Korcan Polatsü ve Ziya Güler tutuklu oldukları için devre dışı kaldı. Terfi sırasındaki tek isim Korgeneral Mehmet Erten ise muharip geçmişe sahip olmadığı için soru işaretlerine neden oluyor. 2012'de orgeneralliğe yükselecek bir korgeneralin vekaleten komutan olması şaşırtıcı olmayacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının kendi istekleriyle erken emekliliğe ayrılmalarının ardından yaşanan sorun kısa sürede halledilirken şimdi komutanlıklara atanacak isimlerle ilgili çalışmalar yoğunlaştı.

Genelkurmay Başkanlığı için Orgeneral Necdet Özel ismi ile çözüme gidildi, kara, hava, deniz ve jandarmaya ise yeni isimler atanacak.

DENİZDE FİKİR BİRLİĞİ

Emekliye ayrılan Eşref Uğur Yiğit'in yerine Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hem asker, hem sivil kanat bu konuda hemfikir gibi görünüyor. Fakat kara ve jandarma komutanlıklarına atanacak isimler konusunda bir konsensüs henüz oluşmuş değil. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise terfi sıralamasında önündeki korgenerallerin tutuklu olması nedeniyle orgeneralliğe yükselerek kuvvet komutanı olması beklenen Korgeneral Mehmet Erten için bazı soru işaretleri dikkat çekiyor.

BALANLI TUTUKLU

Kuvvet komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın emekliye ayrılmasının ardından Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da tutuklu olması nedeniyle gözler terfi alacak korgenerallere çevrilmişti.

Terfide sırasıyla 1. Hava Kuvvet komutanı Korgeneral Korcan Polatsü, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler ve Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten'in isimleri bulunuyordu.

ERTEN MUHARİP DEĞİL

Korgeneraller Polatsü ve Güler darbe girişimi davalarından tutuklu oldukları için geriye sadece Mehmet Erten kalıyor. Erten'in orgeneralliğe yükseltilerek kuvvet komutanı olması görüşü ağırlık kazandı.

Fakat Korgeneral Mehmet Erten'in muharip bir geçmişi olmaması soru işaretlerine neden oluyor. Erten son olarak 1988 yılında harekat subaylığı yaptıktan sonra 23 yıl boyunca muharip olarak görev almadı. Rütbe alabilmek için uzun süre bekleyen Erten, 9 yıl albaylık görevinde bulundu. Bu terfi döneminde üçüncü sırada olduğu için emekliye ayrılacağının konuşulması Erten'in önündeki handikaplar olarak duruyor. Bu nedenle Erten'in orgeneralliğe yükseltilmeden emekli edilebileceği belirtiliyor.

VEKALETEN YÖNETİR

Başbakan Erdoğan'ın Yüksek Askeri Şura Başkanı olarak her ihtimali değerlendirdiği öğrenildi. Erten'in yerine 2012 yılında orgeneralliğe yükselmesi beklenen iki korgeneralden birinin 'Korgeneral' rütbesiyle vekaleten Hava Kuvvetleri Komutanı olmasının şaşırtıcı olmayacağı ifade ediliyor.

2012 şurasında orgenerallik bekleyen iki komutandan biri ilki halen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Korgeneral Abidin Ünal. İkincisi ise Cumhurbaşkanı Gül'ü Lizbon'daki NATO Zirvesi'nde havaalanında karşılamaya gelmediği iddia edilen NATO nezdindeki Türkiye Temsilcisi Korgeneral Mehmet Veysi Ağar. Ağar'ın bu protestosu nedeniyle terfi edemeyebileceği belirtiliyor. Bu durumda Korgeneral Abidin Ünal'ın ismi öne çıkıyor.

1961'de de Korgeneral atanmıştı

Geçmişte de korgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan bir isim bulunuyor. 1960 yılında korgeneralliğe terfi eden İrfan Tansel, 1 Haziran 1961 tarihinde atandığı Washington Türk Askeri Müşavir Heyeti başkanlığı görevinden 19 Haziran 1961 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmış. 1963 yılında bu görevde iken orgeneralliğe terfi eden İrfan TANSEL, 16 Ağustos 1968 tarihinde ise emekliye ayrıldı.

6 general YAŞ'ta yok

Yarın başlayacak Yüksek Askeri Şura'ya TSK'dan görev yapan 14 orgeneralin katılması bekleniyordu. Bu orgeneraller arasından kuvvet komutanlarının ataması yapılacaktı. Fakat son dönemde yaşanan tutuklamaların yanı sıra erken emeklilikler nedeniyle askeri YAŞ'a eksik katılacak.

YAŞ'a davet edilen 14 orgeneral içinde yer alan ancak artık katılması mümkün olmayan komutanlar şunlar: Emekliye ayrılan Işık Koşaner, Erdal Ceylanoğlu, Eşref Uğur Yiğit, Hasan Aksay ile tutuklu bulunan Bilgin Balanlı ve yakalama kararı çıkartılan Nusret Taşdeler. Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanı olarak YAŞ'a katılması bekleniyor. Oramiral Murat Bilgel'in Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için bir korgeneralin orgeneral yapılması ya da bir korgeneralin vekaleten atanması gündemde.

Kara Kuvvetleri'nde durum

Kara kuvvetleri ile jandarma genel komutanlığına orgeneral rütbesinde 6 komutan bulunuyor. Bunlar Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu.

Saldıray Berk'in Ergenekon iddianamesinde isminin bulunması, Aslan Güner'in PKK'yı dinlemek amacıyla alınan dinleme cihazlarını başka amaçlarla kullanma iddiası, Hayrünnisa Gül'ü Esenboğa'da karşılamaması, Hayri Kıvrıkoğlu'nun Kıbrıs'ta görev yaparken Erdoğan'a tavır alması, Bekir Kalyoncu'nun isminin çürük raporu iddialarına karışması bu isimlerin eksileri.

Geçen yıl orgeneral olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile ilgili hükümetin herhangi bir olumsuz bakışı ise söz konusu değil. Fakat bu isimlerin kıdemsiz olmaları handikapları.

Koşaner'in istifasında Aslan Güner ve Saldıray Berk'i kuvvet komutanı olarak kabul ettirememesinin de etkili olduğu ifade ediliyor.


yenişafak



Bu haber 1,185 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs