En Sıcak Konular

Piyasaya 'Özel' doping

31 Temmuz 2011 09:27 tsi
Piyasaya 'Özel' doping Haftanın son işlem gününde gerçekleşen TSK'daki üst düzey istifalar, yatırımcının en büyük korkusu haline gelmişken, Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten atanan Necdet Özel, piyasaları ipten aldı.

İstifa öncesi 1,67 TL olan dolar haber ile birlikte 1,70'e fırlarken, Özel'in vekaleti piyasayı tekrar normale döndürdü.

Cuma günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kapanışı ardından gelen Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki üst düzey istifalar, piyasalarda bir anda panik havası oluşturdu. Uluslararası ajanslarda en fazla takip edilen bu gelişmeler ile birlikte paniğe kapılan yatırımcı, TL pozisyonlarını kapatarak doları 1,70 seviyesine çıkarırken, son anda Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı'na vekaleten atanması tansiyonu düşürdü.


PANİK ORTAMI DAĞILDI

İstifa haberleri ile birlikte 1,70 TL'ye kadar çıkan dolar, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten atanması ile 1,68 TL seviyesine gerilerken, uzmanlar, tehlikenen geçmesiyle pazartesi açılışta da ilk dakikalarda İMKB'de ufak çaplı bir düşüş yaşanacağını ve ardından borsanın tekrar uluslararası piyasadaki en önemli gelişmelere göre bir seyir izleyeceğini savunuyor.

İSTİFAYA ODAKLANILMAYACAK

Bir bankanın analisti gelişmelerle ilgili şu yorumlarda bulundu: "Finansal piyasa işin ideolojik kısmıyla pek fazla ilgilenmiyor aslında. Finansal piyasa açısından sistemik bir risk var mı yok mu ona bakıyoruz. Uluslar arası piyasada da hep bunlar soruldu. Aslında komuta kademesindeki tüm generalle istifa eder ise bu bir risk oluştururdu. Çünkü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplanamayacaktı ordu başsız kalacaktı. Ama şu anda öyle bir durum yok. Ne ordu başkansız kaldı ne de YAŞ toplantısı ile ilgili olumsuz bir gelişme var. Zaten üç kuvvet komutanının emeklilik zamanı gelmişti. Genelkurmay Başkanlığı da boş kalmayacak. Bu sebeple tansiyon azaldı. Ama yine de bir miktar tansiyon var. Pazartesi günü piyasa açılınca İMKB Cuma gününe göre biraz daha negatif açılır ama 1 saat içinde dünya nereye gidiyorsa ona göre yön alır. Açıkçası piyasa bu gelişmeye çok da fazla odaklanmayacak" diye konuştu.


Askeri şoklar borsadan saklanıyor


Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifa kararları da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) haftanın son işlem gününde kapanışın ardından gelmesi de dikkatlerden kaçmadı. Hatırlanacağı gibi, 27 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden duyurduğu ve e-muhtıra olarak anılan bildiri de yine Cuma günü saat 23:30'da kamuoyu ile paylaşılmıştı; Yani İMKB haftasonu tatiline girdikten sonra. Alınan kararların piyasa tarafından doğru bir şekilde değerlendirilemeyip hisse senedi piyasası üzerinde baskı yapması çekincesi ile böyle bir karar alındığı belirtiliyor.

yenişafak

Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,105 µs