En Sıcak Konular

İngiliz Basını: Erdoğan istifa restine karşılık verdi

30 Temmuz 2011 17:12 tsi
İngiliz basını, eski Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasını flaş haber olarak okuyucularına duyurdu.

İngiliz basını, eski Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasını flaş haber olarak okuyucularına duyurdu. Ülkenin önde gelen gazeteleri, komutanların istifasının balyoz darbe planı davasındaki tutuklamaları protesto etmek amaçlı olduğunu kaydetti. Türkiye tarihinde ilk kez böyle bir olayın olduğuna dikkat çeken gazeteler, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "istifa restine" hemen karşılık vererek Necdet Özel'i genelkurmay başkanlık görevine getirdiğini belirtti.

The Guardian gazetesi, "Türk komutanlar balyoz darbe planındaki tutuklamalar nedeniyle istifa etti" başlığıyla verdiği haberinde, "Ordunun üst yönetimi, darbe teşebbüsüyle yargılanan 250 subayın tutuklanmasını protesto etmek için istifa etti. " ifadelerini kullandı. Haberde ayrıca Prof. Cengiz Aktar'ın Guardian'a verdiği, "Bir tarafta AKP hükümeti komutanların kimin olacağına müdahale etmeye başlamıştı; diğer tarafta ise balyoz darbe planından tutuklanan ordu görevlileri vardı" şeklindeki açıklaması yer aldı.

Gazete, bir kesimin bu istifaların ülkede deprem etkisi oluşturacağını savunduğunu; diğer bir kesimin ise bunların demokrasilerde normal şeyler olduğunu ve olağanüstü bir olay nazarıyla bakılmaması gerektiğini aktardı.

Times gazetesi ise haberi "Türk komutanların istifası sonrası şok" başlığıyla verdi. Haberde, "İslami-kökenli AKP hükümetine karşı darbe yapmak suçundan tutuklanan subayların durumunu protesto etmek için komutanlar istifa etti" denildi. Ayrıca Koşaner'in, "Ordu personelinin haklarını korumakta başarılı olamadığım için istifa ediyorum" sözlerine yer verildi.

Haberin devamında, Erdoğan'ın AB'ye üyelik sürecinde birçok reformu gerçekleştirip bunu askere karşı bir silah olarak kullandığını ve bunun sonucunda askerin "geleneksel baskıcılığını" sindirmeyi başardığını kaydetti. Haberde ayrıca, 12 Haziran'daki seçimlerde üçüncü dönem zafer kazanan Erdoğan'ın en öncelikli gündeminin, askeri kökenli anayasa yerine sivil bir anayasa yapmak olduğu aktarıldı.

Independent ise "İstifalar sonucu Türk ordusunda karışıklık" başlığıyla verdiğİ haberde istifalar sonucu Erdoğan'ın elinin daha da güçlendiği ve Başbakanın ordu üzerindeki hakimiyetinin daha da artacağı öne sürüldü.

BBC televizyonu ise komutanların istifalarını dün akşam izleyicilerine "flaş haber" olarak duyurdu.

cha



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,871 µs