En Sıcak Konular

IMF: Orası tehlikeli bölgenin dışında değil

30 Temmuz 2011 15:12 tsi
Uluslararası Para Fonu (IMF), İspanya'nın Avrupa krizinde henüz tehlikeli bölgenin dışında olmadığını, hükümetin, piyasanın güvenini daha fazla sağlamak ve milyonlarca işsize istihdam yaratabilecek yeni bir model oluşturabilmek için reformları sürdürmesi

IMF, İspanya ile ilgili beşinci gözden geçirme çalışmasını tamamladı.

İspanya'da incelemelerde bulunan IMF heyetinin başkanı James Daniel, yaptığı açıklamada, İspanya'da ihracattaki güçlü toparlanmayla birlikte makul seviyede bir düzelme olduğunu ancak görünümün zor kalmayı sürdürdüğünü belirtti.

Ülkenin ekonomide yıllarca bir dengesizlik inşa ettiğini ve bunları düzeltmenin de yılları alacağını ifade eden Daniel, bu sorunların, İspanya bankaları ve hükümeti için borçlanma maliyetini artıran Avrupa'da borç krizi ve büyük Mali açıkla sonuçlanan küresel krizin etkileriyle arttığına işaret etti.

İspanyol politikacıların güçlüklerin farkında olduğunu, güçlü ve geniş kapsamlı adımlar attığını belirten Daniel, Mali açığı azaltma planı, emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çıkaran emeklilik reformu ve sürekli istihdamı daha cazip kılacak adımlar dahil çeşitli önlemlerin geçen yılın ortasından itibaren alınmaya başlandığını ifade etti.

BÜTÇE AÇIĞI VE İŞSİZLİK ORANI

İspanya'da 2009 yılında GSYH'ye oranı yüzde 11 olan bütçe açığı gözönüne alındığında bu yıl bütçe açığının GSYH'nin yaklaşık yüzde 6'sına denk düşmesinin büyük başarı olacağını ifade eden Daniel, 2014 yılına kadar bu oranı yüzde 2'ye çekme hedefine ulaşmak için gidilmesi gereken uzun bir yol olduğunu bildirdi.

Daniel, İspanya'nın bu yıl bütçe hedefini tutturmasının önündeki en büyük riskin bazı bölgesel hükümetlerin harcama limitlerine uymaması olduğuna işaret etti.

İspanya'da yüzde 21 olan işsizlik oranının kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğunu, bunun büyük bir sosyal problemin yanı sıra çalışma gücünün beşte birinin sosyal transferlere bel bağladığı dikkate alındığında ciddi ekonomik problem olduğunu vurgulayan Daniel, hükümetin bu konuda bir dizi önlem aldığını, ancak bu önlemlerin sorunun aciliyeti ve büyüklüğü karşısında yeterli olmadığını bildirdi.

Daniel, özellikle gençler arasında olmak üzere kabul edilemez seviyedeki işsizlik sorununun üstesinden gelmek için hükümete daha sağlam adımlar atması çağrısı da yaptı.

IMF, İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 0, 8 ve gelecek yıl yüzde 1, 6 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

aa



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs