En Sıcak Konular

Demirtaş: Askere PKK faturası kesildi

30 Temmuz 2011 14:16 tsi
Demirtaş: Askere PKK faturası kesildi
4 komutanın emekliliğinin istenmesinin ardından BDP'li Demirtaş açıklama yaptı. Demirtaş, komutanların istifasını PKK'ya karşı başarısızlıktan doğan fatura olduğunu söyledi.

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları istifa edince Türkiye'de bir kriz çıkmıyormuş ama bundan Türkiye'de askeri vesayetin tümden kalkarak yerine sivil demokrasinin geçtiği şeklinde bir anlam da çıkmıyor'' dedi.

Demirtaş, Diyarbakır BDP il binasında düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi olağan kongresinde gazetecilerin, ''Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine, Türkiye'de şok ve kriz yaratan bir durum olmadığını söyledi.

''Demek ki olabiliyor. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları istifa edince Türkiye'de bir kriz çıkmıyormuş ama bundan Türkiye'de askeri vesayetin tümden kalkarak yerine sivil demokrasinin geçtiği şeklinde bir anlam da çıkmıyor'' diyen Demirtaş, ''Ergenekon'' davası ve darbe iddialarının çok ciddi iddialar olduğunu, soruşturulması gerektiğini ifade etti.

Böylesi suçlara bulaşan, karışan varsa kesinlikle cezalandırılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, BDP'nin bu konudaki tavrının net olduğunu belirtti.

Ordu içerisinde veya dışında darbe girişiminin demokrasilerde çok ağır bir suç olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle dedi:

''Bunun soruşturulması lazım. Bu nedenle ordu içerisindeki değişim, görev değişikliği ve bu yaşanan tıkanıklıklar bir demokratik sisteme evrilecek mi evrilmeyecek mi, bunu AKP'nin duruşu değil, halkın demokratik mücadelesi ve talepleri belirler. AKP'ye kalsa mevcut bir statükonun yerine yeni bir sivil statüko inşa etmekten çekinmeyecektir. Bunun zaten belirtileri var. Bu nedenle 'ordu vesayeti kalktı, Türkiye artık demokratik bir ülkedir' demek konusu henüz erkendir. Başbakan'ın özellikle yeni anayasa inşa sürecinde Kürt sorununun çözümü konusunda çok somut inandırıcı, kucaklayıcı, gerçekçi adımlar atması lazım... Kemalizmin yerine tayyibizmi oturtmak istemiyorsa demokrasiyi gerçekten toplumla buluşturmak zorundadır. Bunun için koşullar her zamankinden uygundur. AKP'nin ve sayın Başbakan'ın bu halkın lehine değerlendirmesi lazım. Bu fırsatı değerlendirmesi lazım. Bir de 30 yıllık bir Kürt sorunu var ve 30 yıldır PKK'ya karşı mücadele eden bir ordu var. Ordu PKK'ya karşı başarılı olmuş olsaydı Kürt sorununun çözümü konusunda en azından kendi paradigmasını oluşturabilmiş olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Aslında başarısız olan komutanlara çıkarılmış faturadır fakat bu demek değil ki, sivil otorite başarılıdır. Kürt sorunu olduğu yerde duruyor. Komutanlara fatura çıkıyorsa sivil hükümet de kendine fatura çıkarabilmeli ve Kürt sorununu artık önüne koymalıdır.''

aa

Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,489 µs