En Sıcak Konular

Arap rejimlerini Ramazan korkusu sardı

30 Temmuz 2011 13:24 tsi
Yönetim karşıtı protestoların sürdüğü bazı Arap ülkelerinde Ramazan endişesi yaşanıyor.

Bu yıl Arap Baharı olarak da adlandırılan ayaklanmaların sürdüğü bir döneme denk gelen Ramazan ayında ayaklanmaların şiddetlenebileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre Cuma namazı gibi toplu kılınan Teravih namazı sonrası gösteriler düzenlenebilir. Özellikle Ramazan'ın son 10 gününde de gösterilerin artabileceği belirtiliyor.Katar merkezli İslamonline sitesinin yöneticisi Abdullah El Amadi, "Tarih boyunca Ramazan hep devrimlerin ve zaferlerin ayı olmuştur" diye konuşuyor. Amadi, Ramazan ayının Arap gençlerini adaletsizliğe ve diktatörlere karşı başlattıkları ayaklanmalarını nihayete erdirme konusunda teşvik edeceğini düşünüyor. Katarlı gazeteci, özellikle Ramazan ayının "en mübarek dönemi" olan son 10 gününde ayaklanmalarda bir artış yaşanabileceğini belirtiyor.

Suriye'de yönetimin her gün kılınan Teravih namazlarının, bir Cuma protestosuna dönüşmesinden endişe ettiği ve Teravih namazlarını yasaklamayı düşündüğü bildirilmişti. Suriye'de sosyal paylaşım siteleri üzerinden çağrı yapan göstericiler de Teravih namazlarından sonra sahura kadar gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuşlardı.

Muammer Kaddafi'ye karşı silahlı mücadele için giren Libya'daki muhalifler de saldırılarını sürdürmeyi planlıyor. Libyalı isyancılar, saldırı halinde olmaları halinde oruç tutmayacaklarını, savunma halinde olduklarında ise oruç tutacaklarını belirtiyor.

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı gösterilerini sürdüren muhalifler de başkent Sana'nın merkezinde kurdukları kamplarda gösterilerini Ramazan ayı boyunca da sürdüreceklerini açıkladı. Yemen'in Gençlik Hareketi grubu sözcülerinden Velid el Ömeri, "Bu ay Yemen'de değişim ayı olacak, özellikle de Salih Yemen'de olmadığı için" diye belirtiyor. Salih, 3 Haziran'da bir saldırıda yaralanarak tedavi için Suudi Arabistan'a gitmişti.

Diğer Arap ülkeleri de Ramazan ayı için "korkulu rüya görmektense uyanık yatmak iyidir" anlayışı içerisinde hareket ediyor. Birçok Arap ülkesinde Ramazan ayında artan gıda fiyatları kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.

Ordu ve reform isteyen göstericiler arasında gerginliğin sürdüğü Mısır'da yönetim, temel gıda fiyatlarının yükselmemesi için bazı önlemler aldı. Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı da günlük tüketilen gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için üreticilerinden fiyatları artırma kararını gözden geçirmelerini istedi. Ayrıca hükümet, ithal et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için bazı kararlar aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde de pirinç fiyatlarının artmaması için bazı önlemler alındığı belirtildi.

cihan



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,766 µs