En Sıcak Konular

Uluslararası piyasalarda geçen hafta

30 Temmuz 2011 12:57 tsi
ABD'de borçlanma tavanı krizine çözüm bulmak için vakit giderek daralırken, Kongre'de borçlanma tavanının artırılması konusunda Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki bölünmeler hala aşılamadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın hazırladığı ve kendi partisi içindeki itirazları bir türlü aşamaması nedeniyle Meclis'te oylamaya sunulmasını daha önce iki kez ertelediği çözüm planı, bugün Temsilciler Meclisi'nde oylandı.

Harcamalarda 900 milyar dolar civarında kesinti öngören ve federal hükümetin borçlanma tavanını da buna yakın bir miktarda artıran plan, bugün Meclis'te oylandı ve 210'a karşı 218 oyla kabul edildi. Plana Demokrat milletvekillerinin tamamı, Cumhuriyetçi milletvekillerinin ise 22'si karşı oy kullandı. Ancak plan, Temsilciler Meclisi'nde onaylandıktan sadece iki saat sonra, beklendiği gibi, Demokrat çoğunluklu Senato'da reddedildi.

Planın, borçlanma limitini geçici olarak artırması ve gelecek yıl içinde Kongre'de yeni bir oylamayı gerektirdiği gerekçesiyle reddeden Demokratlar, ABD Başkanı Barack Obama'nın yeniden seçilebilmek için uğraş vereceği 2012 yılı içinde Kongre'de bugünküne benzer bir krizin yeniden yaşanmasını istemiyorlar.

Şimdi sıra Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in hazırladığı plana geldi. Obama'nın de desteğini alan planını, Senato'daki Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell tarafından daha önce teklif edilen ''yedek plan''daki bazı bölümleri içine katarak revize eden Reid, şimdi planını Senato'da en geç pazartesi gününe kadar oylamaya sunup onaylatmayı amaçlıyor. Reid'in revize ettiği planın, ABD Başkanı Obama'ya borçlanma limitini üç aşamada yükseltmesi için yetki veriyor.

Federal hükümetin borçlanma tavanının yükseltilmesi için süre 2 Ağustos'ta doluyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiye zarar verebilecek bir kredi notu indirimi riskini bertaraf etmek için ABD'nin borçlanma tavanını süratli biçimde artırması çağrısında bulundu.

ABD'nin görünümüne ilişkin risklerin arttığına, bu risklerin, borçlanma tavanının artırılması ve borçlanmanın azaltılması için orta vadeli planın hazırlanması konusunda bir anlaşma sağlanamaması halinde faiz oranlarının hızla yükselmesi ve ABD'nin uzun vadeli kredi notunun düşmesi olasılığını kapsadığına dikkati çeken IMF, ''Bu risklerin aynı zamanda, ABD Hazine tahvillerinin dünya finansal piyasalarındaki merkezi rolü göz önüne alındığında önemli küresel tepkimeleri olacağını'' belirtti.

Borcun azaltılması konusunda acilen anlaşma sağlanmasının önemli olduğunu bildiren IMF, büyümeyi yavaşlatacağı ve iç talebi daha fazla azaltacağı için ''geniş çaplı mali düzeltmeden'' kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

IMF Başkanı Christine Lagarde da ABD'li liderlere borç tavanının 2 Ağustos'tan önce artırılması konusunda anlaşması ve kamu borcu ile bütçe açığının azaltılması için ''cesur mali önlem'' almaları çağrısı yaptı.

ABD'nin ayrıca istihdamın düzelmesi konusunda risklerle karşı karşıya bulunması nedeniyle mali konsolidasyonun çok hızlı olmaması gerektiğine dikkati çeken Lagarde, işsizliğin artmasını yavaşlatacak önlemler alınması ve konut piyasasına destek verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu arada ABD Ticaret Bakanlığı, ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,3 büyüme kaydettiğini açıkladı.

İlk çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerini de revize ederek yüzde 1,9'dan yüzde 0,4'e çeken bakanlık, geçen yıl dördüncü çeyrek büyümesini de yüzde 3,1'den yüzde 2,3'e düşürdü.

Çalışma Bakanlığı da geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 24 bin düşerek mevsimsel olarak uyarlanmış şekilde 398 bin olduğunu bildirdi. Böylece, nisan ayı başından bu yana işsizlik maaşı için başvuranların sayısı ilk kez 400 bin seviyesine gerilemiş oldu.

-AVRUPA VE DİĞER-

IMF Başkanı Lagarde, Avro Bölgesi'nin, borç krizine karşı aldığı önlemleri hızla uygulaması gerektiğini söyledi.

Lagarde, New York'ta bir toplantıda yaptığı konuşmada, Brüksel'de 21 Temmuz'da düzenlenen zirve sırasında sağlanan anlaşmanın ''Avrupalı liderlerin Avro Bölgesi'ne inandıklarını ve geleceğini korumak için gerekeni yapacaklarını'' gösterdiğini kaydetti.

Bunun, Avro'nun güçlenmesinin gösterdiği gibi mali piyasalarda olumlu karşılandığını dile getiren Lagarde, ''Ancak iniş çıkışlar yeniden kolayca ortaya çıkabilir. Bu nedenle zirvenin taahhütlerinin hızla uygulanması esastır'' dedi.

AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, Avro Bölgesi'nde bir önceki ay yüzde 2,7 düzeyindeki enflasyon oranı Temmuz'da yüzde 2,5'e geriledi.

Öte yandan AB Komisyonu, Avro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksinin bir önceki ay 105,4 puandayken Temmuz'da 103,2 puana gerilediğini belirtti.

İngiltere ekonomisinin büyümesi yılın ikinci çeyreğinde yavaşladı.

Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), İngiltere'de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) nisan-haziran döneminde piyasaların beklentilerine paralel yüzde 0,2 oranında büyüdüğünü açıkladı. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 oranında daralan İngiltere ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 0,5 oranında büyüme kaydetmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avro Bölgesi'nin Yunanistan için hazırladığı ikinci yardım paketinden sonra İspanya hükümetinin fonlama maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi ve zayıf büyüme nedeniyle İspanya'nın ''Aa2'' olan kredi notunu olası indirim için izlemeye aldığını bildirdi.

Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu da üç basamak düşürdü.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın yerel ve yabancı para birimi cinsinden tahvil notunun ''Caa1''den ''Ca''ya indirildiği ifade edildi. Kredi notlarına ilişkin görünüm ise ''gelişen'' olarak belirlendi.

Standard & Poor's (S&P) da Avrupa Birliğinin (AB) Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketinde borçlarını yeniden yapılandırmasının ülke için ''tercihli iflas'' olacağını belirterek, Yunanistan'ın çöp seviyesindeki ''CCC'' olan kredi notunu iki kademe birden düşürerek ''CC''ye indirdiğini açıkladı.

Moody's, Kıbrıs Rum kesiminin kredi notunu da düşürdü.

Moody's, Kıbrıs Rum kesiminin elektriğini sağlayan Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasına yol açan 11 Temmuz'daki patlamanın ekonomiye etkisinin yarattığı kaygılar nedeniyle ''A2'' olan kredi notunu iki basamak düşürerek ''Baa1''e indirdiğini bildirdi.

Moody's'den sonra S&P de Kıbrıs Rum kesiminin uzun vadeli kredi notunu bir puan düşürdü.

Kıbrıs Rum kesiminin uzun vadeli kredi notunu ''A-''den ''BBB ''ya düşüren S&P, kısa vadeli kredi değerlendirme notunu ise A-2 olarak teyit etti.

Güney Kore ekonomisinin büyümesi ihracat, imalat ve hizmetlerdeki büyüme oranının düşmesi nedeniyle yavaşladı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 oranında büyüdüğünü bildirdi. Güney Kore ekonomisi ilk çeyrekte ise yüzde 1,3 oranında büyümüştü.

Banka, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,2 büyüyen ekonominin ise ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,4 büyüdüğünü kaydetti.

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,437 dolardan açılan avro, cuma kapanışta 1,4395 dolara yükseldi.

Aynı borsada pazartesi günü 1,6273 dolardan açılan İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,6421 dolara çıktı.

Altının ons fiyatı hafta içinde rekor üstüne rekor kırdı. Dün altının ons fiyatı 1.632,91 dolarla yeni bir rekora imza attıktan sonra haftayı 1.628,30 dolardan kapattı.

New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü 1.612.00 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta 1.628,30 dolara yükseldi.

-ABD, AVRUPA VE ASYA BORSALARI-

ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 0,79 (96,87 puan) değer kaybederek, haftayı 12.143,24 puandan kapattı. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 0,65 (8,39 puan) azalarak 1.292,28 puan ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 0,36 (9,87 puan) düşerek 2.756,38 puanla haftayı tamamladı.

Amerika kıtasında ayrıca Kanada Borsası yüzde 0,78 değer kaybetti.

Meksika Borsası'nda IPC Endeksi ise yüzde 0,23, Brezilya Borsası'nda Bovespa Endeksi yüzde 0,20 ve Arjantin Borsası'nda Merval Endeksi yüzde 1,56 yükseldi.

Asya'da bu hafta borsalar haftayı değer kaybıyla tamamladı.

Japonya'da Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0,69 (68,32 puan) azalarak 9.833,03 puandan kapandı.

Asya'da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 0,58, Tayvan Borsası yüzde 1,40, Güney Kore Borsası yüzde 1,05, Tayland Borsası yüzde 0,07, Endonezya Borsası yüzde 0,36, Singapur Borsası yüzde 0,02, Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 0,26 ve SE Endeksi yüzde 0,26, Hindistan Borsası yüzde 0,07 ve Avustralya Borsası yüzde 0,88 geriledi.

Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,99 (58,02 puan) değer kaybederek 5.815,19 puandan, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 0,44 (31,29 puan) azalarak 7.158,77 puandan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi de yüzde 1,07 (39,89 puan) düşerek 3.672,77 puandan haftayı kapattı.

Avrupa'da ayrıca İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 0,27, İtalya'da Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 0,67, Hollanda'da Amsterdam Borsası'nda AEX Endeksi yüzde 1 ve Zürih borsası yüzde 1,50 geriledi.

-PETROL FİYATLARI-

Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı 95 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 116 dolar seviyelerinde kapandı.

ABD Batı Teksas tipi ham petrolünün varil fiyatı eylül ayı teslimi cuma günü 1,74 dolar değer kaybederek, haftayı 95,70 dolardan kapattı. Varil fiyatı iki haftanın en düşük seviyesine gerileyen ABD ham petrolünün haftalık kaybı yüzde 4,2'yi buldu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı eylül ayı teslimi de haftanın son işlem gününde 66 sent azalarak 116.70 dolar oldu.

Petrol fiyatlarının düşmesinde, ABD ekonomisinde büyümenin yavaşlamasının yanı sıra piyasaların birkaç gündür ABD'nin borçlanma tavanı görüşmelerinin çıkmaza girmesi nedeniyle baskı altında bulunması etkili oldu.

aa



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,654 µs