En Sıcak Konular

Saat saat istifa krizi

30 Temmuz 2011 11:34 tsi
Saat saat istifa krizi YAŞ'ta çıkması beklenen krize çözüm aranırken dün Genelkurmay Başkanı ile üç kuvvet komutanı emeklilik kararı aldı. Çankaya'daki zirve sonrası gelen karar, bir anda Türkiye'nin gündemini değiştirdi. Ankara'da yoğun trafik şöyle yaşandı...

ANKARA'DA SAAT SAAT 'EMEKLİLİK' TRAFİĞİ

Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner arasındaki yoğun trafiğinden genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik kararı çıktı. Ankara'da yoğun trafik şöyle yaşandı:
 
Sabah 10.30'da Gül, Başbakan Erdoğan ile Koşaner'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Genelkurmay Başkanı Köşk'ten 11.30'da ayrılırken, Erdoğan yarım saat daha Köşk'te kaldı. Erdoğan ardından Başbakanlığa giderken, Cumhurbaşkanı Cuma namazı çıkışında açıklama yaptı.
 
Erdoğan Başbakanlık'ta iken Genelkurmay'dan bir subay 14.40'da Başbakanlık'a gelerek Orgeneral Koşaner'in emeklilik dilekçesini getirdi.
 
Saat 15.00'te İstanbul'a gitmesi beklenen Erdoğan, programını iptal etti, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Başbakanlık'a çağırdı. Görüşmede komutaların emekliliklerini istemesi halinde hukuken nasıl bir adım atılacağı görüşüldü.
 
Saat 18.30'da komutanların istifalarını istediği haberi gündeme düştü.
 
Başbakan Erdoğan, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'i Başbakanlığa çağırdı. Özel, 19.30'da geldiği Başbakanlık'tan saat 20.00'de ayrıldı.
 
Org. Özel, saat 20.10'da Çankaya Köşkü'ne çıktı.
 
Başbakan Erdoğan, 20.25'te Başbakanlık'tan ayrılıp, 20.30'da Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Org. Özel, bir araya geldi.
 
Üçlü zirve 21.30'da sona erdi. Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.
 
Başbakanlık 21.45'te Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'ne çıktı, 22.00'de Başbakanlık Konutu'na geçti.
 
Saat 22.15'te, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Org. Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması kararnamesini imzaladığı duyuruldu.
 
22.20'de, Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nden çıkarak ikamet ettiği Dışişleri Resmi Konutu'na geçti.
 
22.30 da, Efkan Ala yeniden Çankaya Köşkü'ne çıktı.
 
23.20'de Başbakan Erdoğan, İstanbul'a gitmek üzere Resmi Konut'tan ayrıldı.


RESEPSİYONA KATILMADILAR

KKTC Silahlı Kuvvetler Günü, Merkez Orduevi'nde düzenlenen ve kuvvet komutanlarının katılmadığı bir resepsiyonla kutlandı. Davetliler, Orduevi'ndeki resepsiyona gelişlerinde KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Askeri Ataşesi Albay Behçet Öznacar ve öteki ilgililer tarafından karşılandı. Emeklilik isteyen komutanlar resepsiyonu katılmadı. Resepsiyona Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar, ile diğer davetliler katıldı.

KRİZLİ ŞûRA İLE GELDİLER ŞûRA KRİZİYLE GİTTİLER

2010'daki Ağustos Şûrası Balyoz darbe planı iddianamesi gölgesinde toplanmıştı. Şura'da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın durumu tartışma konusu olmuş, hükümetin Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirmemişti. Hükümet ile Genelkurmay arasında görüş ayrılığına neden olan komuta kademesi atamalarında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, emekliliğini isterken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na sürpriz bir şekilde Org. Erdal Ceylanoğlu atanmıştı. Şura'da Balyoz davasında sanık durumunda olan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfileri de yapılmamıştı. Üç general daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gitmiş, terfi kararı almıştı. Ancak hükümet bir süre sonra üç generalin Balyoz davasındaki durumlarından dolayı açığa almıştı.

SON BİR HAFTADA ÜÇ ZİRVE YAPILDI

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Erdoğan üç kez görüştü. Dün ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner'in istifası geldi. İlk görüşme, salı günü Erdoğan'ın Koşaner'i Merkez Bina'da kabulü ile gerçekleşti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Gül, Köşk'te Başbakan Erdoğan'ı kabul ederek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Ardından da Erdoğan, Orgeneral Işık Koşaner'i Resmi Konut'ta kabul ederek, haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Dünkü üçüncü ve son görüşme ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirvenin ardından akşam saatlerinde Koşaner'in istifası geldi.

sabah


Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,101 µs