En Sıcak Konular

İşte 'emeklilik' kararının perde arkası

30 Temmuz 2011 08:02 tsi
İşte 'emeklilik' kararının perde arkası Koşaner ve 3 kuvvet komutanı emekliliklerini istedi. İşte Genelkurmay'da deprem etkisi yapan o karar ve kararın perde arkasındaki gelişmeler.

Balyoz ve Ergenekon’un tutuklu subaylarının terfi ettirilmesini sivil iradeye kabul ettiremeyen komutanlar, direnişlerini ‘emeklilik’ restiyle sürdürdü. 2 yıl daha görevi olan Genelkurmay Başkanı ile 1 ay sonra emekli olacak 3 kuvvet komutanı “emekliliklerini” istedi...

Darbe sanığı tutuklumuvazzaf subayların serbest bırakılıp ardından da terfi ettirilmesini isteyen komutanların istifa blöfü tutmadı.Hükümetin darbe sanıkları için yapılan talebi geri çevirmesi üzerine görev süresinin dolmasına 2 yıl daha olan Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner emekliliğini istedi. Koşaner’i önümüzdeki 30 Ağustos’ta görev süreleri zaten dolmakta olan Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu,Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit veHava Kuvvetleri KomutanıHasan Aksay’ın emeklilik talepleri izledi.

AMAÇ ZORA SOKMAK

Komutanların birkaç aydır istifa kozuyla Balyoz ve Ergenekon davalarından yargılanan darbe sanıkları için bir sonuç almaya çalıştıkları öne sürüldü. Gelinen son aşamada yargı bağımsızlığınamüdahale anlamına gelen ve sivil asker ilişkilerindeki normalleşmeyi geri çevirecek olan bu talepler sonuç vermeyince emeklilik formülüne başvurulduğu öğrenildi. Komutanların bu girişimle Hükümet’i zor duruma sokmayı amaçladıkları iddia edildi.

TERÖR ARTARKEN

Başkent çevrelerinde komutanların tartışmalı girişimi zamanlaması açısından da eleştiri konusu oldu. Akl-ı selimle davranıp hukuka saygılı olmaları beklenen komutanların, terör olaylarının artış gösterdiği bir süreçte darbecilerin terfisi içinmilletin çıkarlarını göz ardı ettikleri öne sürüldü.

NE KADAR SAMİMİLER

Yargılama süreçlerinde orduda zaaf olduğunu söyleyen ve gemiye komutan bulamadıklarını iddia edenlerin istifa ederek TSK’yı ve ülkeyi zor durumda bırakma çabalarının kabul edilemez olduğu belirtilirken, komutanların bu girişimle samimiyetlerinin de sorgulanır hale geldiği ifade edildi. Ayrıca komutanların birbirlerine istifa için baskı yaptıkları ve girişimin etkili olması için kuvvet komutanlarını da yanlarına aldıkları iddia edildi. Sivil iradeye tepki için yapılan toplu emeklilik girişimini isyan olarak da değerlendiren bazı çevreler ise bundan dolayı komutanların yüce divanda yargılanma ihtimalleri üzerinde duruyor.

NEDEN İSTİFA ETMEDİLER?


‘İstifa’ blöfünü koz olarak kullanan komutanların tüm haklarını kaybetmemek için ‘istifa’ yerine ‘emeklilik’ istedikleri de ifade edildi. Çünkü istifa etselerdi tüm haklarını kaybedeceklerdi. Yaşananların bir ‘kriz’ olmadığını, bunun asker-sivil ilişkilerinin normalleşmesine karşı direnenlerin bir blöfü olduğunu ancak bir işe yaramadığını belirten kaynaklar, “TSK hukukamüdahale etmede başarılı olamayınca yargı denetimine kapalı YAŞ kararları ile tutuklu ve sanıkların emekliliğine engel olmak ve terfi ettirmek için blöf yaptı.Hükümet de bu blöfe karşı rest ile karşılık verince çaresiz bir şekilde istifa etmek zorunda kaldı” değerlendirmesini yaptı.

İLK KEZ SİVİL DENETİM

Emeklilik isteyen komutanların terörlemücadeledeki başarısızlıklarına da vurgu yapan kaynaklar, adı geçen komutanların döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk kez sivil denetime tabi tutulduğu ve ihmali olanların tespit edilerek görevden alındığına da dikkat çekti. Aynı kaynaklar ‘istifacı’ komutanlar hakkında, “Bilvanis’in uçaklarla takibini yapacaklarına Kandil’i takip etselerdi, terörlemücadele de daha başarılı olurlardı” eleştirisinde de bulundu.

ANDIÇ’LA İLGİSİ YOK

İnternet Andıcı davasında yaşananların komutanların tartışmalı girişiminde bir etkisinin olmadığı da kaydedildi. Aynı çevrelerin geçen yıl sivil iradeye direnç gösterip Atilla Işık Paşa’yı istifa ettirdikleri vurgulanırken, bu yıl aynı tehdidin işe yaramadığı belirtildi.

YAŞ pazartesi normal toplanıyor

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Yüksek Askeri Şura Toplantısı’nın daha önce planlandığı gibi pazartesi günü yapılacağı bildirildi. TSK Personel Kanunu, Genelkurmay Başkanı olacak ismin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları arasından atanmasını öngörüyor. Bir günlüğüne Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Necdet Özel, bir gün sonra Genelkurmay Başkanı olacak. Özel’in YAŞ toplantısına Genelkurmay Başanı olarak katılacağı ifade ediliyor. Kanuna göre kuvvet komutanları da Genelkurmay Başkanı’nın önerisi üzerine üçlü kararname ile atanıyor. Yeni atanacak kuvvet komutanlarını Özel’in en kısa sürede Hükümet’e önermesi bekleniyor.

bugün


Bu haber 1,279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs