En Sıcak Konular

Tatbikatta soğuk rüzgarlar!

0 0 0000 00:00 tsi
Tatbikatta soğuk rüzgarlar! Başbakan Erdoğan'ın önceki gün Sezer'e yönelttiği ağır eleştirilerin ardından dün haftalık olağan görüşmeyi ertelemek istemesi, devletin zirvesinde yaşanan soğuk rüzgarın habercisi olmuştu. Erdoğan ve Sezer bugün tatbikattaydı...

İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkii'nde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin planlı tatbikatlarından Efes- 2007 Tatbikatı’nın fiili atışlı seçkin gözlemci gününe Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve kuvvet komutanları katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'ın tatbikat boyunca birbirlerine soğuk davrandığı dikkat çekti. Bu arada tatbikatın, ilk kez iki ülkenin sınır anlaşmazlığı senaryosundan çıkarılarak, terörizm, etnik baskı sonucu çatışma çıkması senaryosu üzerine hazırlanması anlamlı bulundu.

Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı Seçkin Gözlemci Günü Seferihisar Doğanbey Körfezi'nde başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt sabah saat 08.55'de askeri helikopterle yanında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte geldi.

‘SİGARA İÇERKEN ÇEKMEYİN’

Orgeneral Büyükanıt komutanlarlardan tatbikatın seyriyle ilgili bilgi aldı. Orgeneral Büyükanıt, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gelmeden öncen sigara içti. Bunu gizleyen Orgeneral Büyükanıt, gazetecilere, “İlla sigarayı bıraktıracaksınız bana. Sigara içerken çekmeyin” uyarısında bulundu.

KOLTUK UYARISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 10 dakika sonra askeri helikopterle yanında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le geldi. Orgeneral Büyükanıt, izleyeci platformunun girişinde Erdoğan'ı karşılayıp tokalaştı. Başbakan Erdoğan'ın kırmızı beyaz kravat taktığı gözlendi. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt'ın sağında Cumhurbaşkanı için ayrılan koltuğa yanlışlıkla oturdu. Orgeneral Büyükanıt'ın uyarısıyla kendisi için ayrılan koltuğa geçti.

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, “Efes 2007 Tatbikatı en büyük müşterek tatbikattır. Her faliyet ayrıntılı şekilde ele alınarak serbest muharebe laboratuvarı ortamında gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. senaryo jenerik olarak hazırlanmıştır” dedi. Ege Ordusu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Hasan Fehmi Canan senaryoyu anlattı.

SEZER'DEN PİLOTA TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i taşıyan helikopter saat 09.20'de indi. Orgeneral Yaşar Büyükanıt helikopteri görünce bunu Başbakan Erdoğan'a söyledi. Orgeneral Büyükanıt platformun başına giderken, Başbakan Erdoğan yerinden kalkmadı. Cumhurbaşkanı Sezer helikopterden indikten sonra kokpite yönelerek camdan pilotun elini sıkarak teşekür etti.

ERDOĞAN'IN YÜZÜNE BAKMADI

Cumhurbaşkanı Sezer askeri araçla platformun önüne gelirken burada Orgeneral Büyükanıt tarafından karşılandı. Başbakan Erdoğan bu sırada yerinde oturdu. Cumhurbaşkanı anonsu yapıldığında Erdoğan oturduğu yerde ayağa kalktı, elini uzattı. Cumhurbaşkanı Sezer'in, Başbakan Erdoğan'ın elini sıkarken yüzüne bakmadığı gözlendi.

SENARYO DEĞİŞTİ

Önceki senelerde iki ülke arasındaki savaş üzerine kurulan senaryonun bu yıl turizm, terörist hareketler ve etnik kökenlilere karşı yapılan baskılar üzerine kurulu olduğu bildirildi. Senaryoda Kalyon Denizi'nde birbirine komşu mavi ve turuncu iki ülkenin uzun yıllardır komşu olmalarına rağmen birbirlerine karşı barışçı yönlerden çözümlenemeyen gerginlik sonucu çatışması anlatıldı. Turuncu ülkenin kendi topraklarında yaşayan mavi ülkenin vatandaşlarını etnik ayrımcılık sonucu göçe zorlamasıyla, turuncu ülkedeki etnik olaylarda 20 kişi öldü, 1200 kişi yaralandı. Turuncu ülkenin mavi ülkeye yönelik terörizme destek sağalaması iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Mavi ülke de önleyici anlayışla harekete geçti ve savaş başladı.

Tatbikatta özellikle hava hücum harakatı amfibi harekat ateş desteğinin koordinasyonu, elektronik harp, özel kuvvet harekatı, NBC harekatı icra edilecek. Envantere yeni giren silahlı sistemler etkin olarak kullanılacak. Tartibatta gerçek mühimmat kullanılıyor. Tatbikata Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 4 tabur 5 bölük, muhtelif tip ve sayıda destek silahı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 firkateyn, 4 mayın gemisi, 1 denizaltı, 3 hücümbot, 1 helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 8 uçak, 1 nakliye uçağı, 10 bin personel katılıyor. Tatbikatı 9 ülkeden gözlemciler de izliyor.

Efes Tatbikatı geçmişte basına ve halka açık olarak yapılıyordu. İzmir'den otobüslerle taşınan vatandaşlar yıllar boyunca tatbikatı canlı olarak izledi. Tatbikat 1999'da basına ve halka kapatıldı. 2003 yılına kadar süren tatbikata bu tarihte sonra ara verildi. 2003 yılından bu yana ilk kez yapılan Efes Tatbikatı'nın bundan sonra iki yılda bir, tek sayı ile biten yıllarda icra edileceği kaydedildi.
 
Vatan



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs