En Sıcak Konular

Afgan polisine Sivas'ta özel eğitim

28 Temmuz 2011 20:51 tsi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Afganistan Silahlı Kuvvetlerinin ve polisinin çağdaş normlarda bir güce sahip olabilmesi için çalışmalarını her geçen gün artırmaktadır'' dedi.

Kılıçlar, Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen ''Afgan Ulusal Polisi Temel Eğitim Programı'' açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sınırı aşan suçlarla ve terörizmle mücadeleye yalnızca ulusal değil, uluslararası boyutta da büyük önem verdiğini söyledi.

Türk polis teşkilatının, ülkenin huzur ve asayişinin sağlanmasının yanı sıra komşu ve kardeş ülkeler başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinin suç ve suçluyla mücadelesine, dünya barışına katkı sağlamaya yönelik sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini ifade eden Kılıçlar, ''Bu bilinçle teşkilatımız diğer ülke polis teşkilatlarıyla gerçekleştirdiği işbirliği faaliyetlerinin hukuki zeminini oluşturmak üzere 82 ülkeyle 622 anlaşma imzalamıştır. Söz konusu metinler çerçevesinde son 5 yıllık dönemde 42 ülkeden 8 bin 522 personele teşkilatımız tarafından eğitim verilmiştir. Bu ülkelerden biri de derin tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan dost ve kardeş ülke Afganistandır'' diye konuştu.

Türkiye ile Afganistan arasında yüzyıllar öncesine dayanan tarihi dostluk ilişkileri olduğunu vurgulayan Kılıçlar, şöyle devam etti:

''Türk halkının Afgan halkına sevgi beslediği gibi Afgan halkı da Türklere hep sevgi ve muhabbet beslemiştir. Geçmişte olduğu gibi gelecek de kardeş iki halkın barış dolu yarınlara işbirliği içinde gideceklerine olan inancımız tamdır. Türkiye Afganistan'da güçlü bir ulusal ordu ve etkin bir ulusal polis gücü kurulmasının yalnızca o ülkenin uzun vadedeki güvenliği için değil, Afganistan'ın ulusal birliği ve toprak bütünlüğü için de önem taşıdığına inanmaktadır. Türk Emniyet Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Afganistan Silahlı Kuvvetlerinin ve polisinin çağdaş normlarda bir güce sahip olabilmesi için çalışmalarını her geçen gün artırmaktadır. Emniyet teşkilatı olarak Afgan polisinin kapasitesinin artırılması ve eğitim desteği konusunda büyük gayret göstermekteyiz.''

Afganistan polisine verdikleri eğitimler ve destekler hakkında bilgiler sunan Kılıçlar, ''Afgan polisinin eğitilmesi ülkemizin Afganistan ile yürüttüğü önemli projelerden birisidir. Bugün şahitlik ettiğimiz eğitim programına katılanlar, gelecekte Afgan halkının asayiş ve güvenliğini temin edecekler ve Afganistan'ın uluslararası camiada saygın bir yerde olmasına katkı sağlayacaklardır'' dedi.

-ABD ANKARA BÜYÜKELÇİSİ RİCCİARDONE-

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise Afganistan'da büyükelçi yardımcısı olarak görev yaparken NATO tesislerini gezdiğini, Afgan askerleriyle tanıştığını ve Afgan polisi ile vatandaşların nasıl birlikte çalıştıklarını bizzat gördüğünü söyledi.

''Sizlerin bugün burada bulunması, Afganistan'ın güvenli, özgür ve müreffeh bir ülke olma yolunda olduğuna dair tüm dünyaya verilmiş bir mesajdır'' diyen Ricciardone, ''Afgan halkının büyük zorluklar karşısında gösterdiği cesaret ve dayanıklılık ilham vericidir. Ve biliyorum ki sizlerin Afgan polisine katılmanızın nedeni de aynı cesaret ve dayanıklılıktan kaynaklanmaktadır. Türkiye'nin hem asker hem polis, tüm güvenlik kuvvetlerinin kabiliyet ve profesyonelliği, Afgan halkı ve geleceğinin koruyucuları olarak yeni kariyerlerinize başladığınızda çok işinize yarayacaktır'' diye konuştu.

Konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapan Ricciardone, şunları kaydetti:

''Türkiye Afganistan'ın güvenliği için verdiği taahhütlerin yanı sıra, ülkenin sosyal refahına da büyük katkılarda bulunmuştur. Afganistan'da hastaların tedavisi için hastaneler kuran, binlerce çocuğun eline kitap almasını sağlayan, sayısız okul inşa eden Türkiye, Afganistan'ın başarısını ne kadar önemsediğini bir kere daha bizlere göstermiştir. Türkiye Afganistan arasındaki bağ, Orta ve Güney Asya'da büyük kargaşa ve belirsizliğin hakim olduğu 1920'li yıllara kadar uzanmaktadır. İşte o tarihlerde Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin elit kuvvetlerini Afgan kuvvetlerini eğitmek üzere gönderme kararı aldı, çünkü Afganistan'ın güvenliği ve refahının, komşu ülkelerin ve bölgenin güvenliği ve refahı için önemli olduğuna inanıyordu. Afgan kuvvetlerinin Afganistan'ı iç ve dış tüm tehditlerden koruyabilmesi amacıyla Atatürk, Komutan Fevzi Çakmak Paşa'ya Türk ordusu modelini temel alarak, Afgan kuvvetlerini oluşturma ve eğitme görevini verdi. Atatürk'ün dediği gibi 'Afganistan ordusunu Türk ordusu usulleriyle kurunuz'. Bu nedenle Türkiye'nin bir kez daha Afgan ulusuna yardım elini uzatması beni şaşırtmıyor.''

Bu eğitim merkezinin Afgan milli polisinin daha çok kuvvet kazanmasına yardımcı olacağını, ABD, Japonya, Türkiye ve diğer NATO müttefikleri ve ortakları arasındaki derin bağlılığın güzel bir örneğini teşkil edeceğini vurgulayan Ricciardone, ''Bu program, Afganistan'ı tekrar inşa etmek üzere uluslararası topluluğun birlikte nasıl çalışabileceğini ortaya koymaktadır. Afgan halkı için son derece mühim olan ve bizim tüm kalbimizle inandığımız bu projede, dört ülkeyi bir araya getirmek için verdiğiniz tüm emekler için tekrar teşekkür ederim'' dedi.

-SİVAS VALİSİ ALİ KOLAT VE DİĞER KONUŞMACILAR-

Sivas Valisi Ali Kolat da böyle bir okulun Sivas'a açılmış olmasının Sivas'a ciddi bir değer kattığını belirterek, şöyle konuştu:

''Valilik olarak okulun tamamlanması için gereken bütün çalışmalara hep destek verdik. Şimdi açılışını yapmanın hazzını yaşıyoruz. Başından sonuna kadar okulun bu noktaya gelmesinde emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Birçok medeniyetin ve beyliklerin hakimiyetini sürdürdüğü, tarih ve kültür kenti Sivas'ta Afgan polislerinin eğitilmesinden Sivas halkı da son derece mutludur.''

NTM-A Komutanı Korgeneral William B. Caldwell ise ''Polis eğitim misyonunda ortaklık, profesyonellik ve gurur bağlarıyla güçlendirilmiş beraberliğimizin Afgan halkına hakkettikleri güvenliği, arzuladıkları refahı ve kendileri için kendilerinin belirleyeceği bir geleceği sağlayacağından eminim'' dedi.

Sivas Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Adnan Karadeniz de verilecek eğitim hakkında bilgiler vererek, ''İnanıyoruz ki bu kardeşlik projesi neticesinde hem evrensel değerler, insan hakları ve özgürlüklerini esas alan ileri demokrasi seviyelerine doğru önemli bir adım atılacak hem de dost ülke Afganistan'ın kalkınması, siyasi istikrarın sağlanması ve müreffeh bir ülke olması yolunda Türkiye tarafından sağlanmış olan katkılara bir yenisi daha eklenecektir'' ifadelerini kullandı.

Törende Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Abdul Nasır Sıddıq, Japonya Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Japonya Ulusal Polisi Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü Shunichi Kuryu da konuşma yaptı.

Afgan polis adaylarının tören geçişiyle sona eren programa, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanı sıra Yozgat Valisi Necati Şentürk, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Canpolat, Afganistan polis yetkilileri, okulda eğitim alacak Afgan öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin başlangıcında İstiklal Marşı'nın yanı sıra Afganistan milli marşı da okundu.

aa

Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs