En Sıcak Konular

Norveç katliamını yapan bir Müslüman olsaydı....

28 Temmuz 2011 15:32 tsi
Geçtiğimiz Cuma günü Norveç'te 76 kişinin ölümle sonuçlanan iki saldırıya yönelik değerlendirmeler sürüyor. Olayın ilk dakikalarında biel Müslümanları suçlayan batılı yorumcular sus pus. Peki bir de bunu yapan bir Müslüman veya Arpa olsadı neler yaşanı

Züheyr Macid*

Şükürler olsun ki Oslo’da katliamı gerçekleştiren kişi, Arap ve Müslüman değil, bir Norveçli. Bir toplumda var olan ve su götürmez bir gerçek daha su yüzüne çıktı.

Batılı toplumlar şimdi kendi ırkçılıklarını yaşıyorlar, ‘ötekine’ yönelik bir korku ateşine dönüşüyorlar. Bu tür toplumlar, bugün Jean-Paul Sartre’ın “Cehennem ötekilerdir” sloganını yükseltiyor.

Hiç kimse, Norveç gibi bir ülkede böyle bir şiddet hali çıkabileceğine ve bunun 76 kişinin ölümü ve onlarcasının yaralanmasıyla sonuçlanacağına inanamazdı.

Fakat bu tür refah toplumlarında psikolojik hastalıkların, özellikle de depresyonun yaygınlaştığı, intihar oranlarının yükseldiği söyleniyordu.

Özellikle İskandinav ülkeleri, kültür ve tarih açısından Avrupa’nın diğer ülkelerinden ayrılıyor. Kendi özel endişeleri var, ancak kışkırtıcı boyutlarıyla Avrupa şartlarını yaşıyorlar.

Batı’nın uykusunu kaçıran biçimde artan göç sorunları var. Doğum oranlarında bir gerileme görülürken, göçmenlerin sayısı artıyor. Hatta Fransa gibi bir ülkede bile, birkaç yıl içinde Müslümanların, nüfusun üçte birine ulaşacağı ifade edildi.

Yeni medeniyet tezleri

Ortada Bernard Lewis ve Samuel Huntington’ın ‘Medeniyetler Çatışması’ tezine dayalı yeni medeniyet tezleri var. Buna Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle Soğuk Savaş döneminin sona ermesini ekleyebiliriz.

Bu düşüşün etkisiyle Batı’nın terör kavramı, komünizm yerine İslam oldu.

11 Eylül olayları da buna katkıda bulundu ve Kaide, ‘Batı’nın gözünde Batı’ya saldıran terörist Müslüman modeli’ haline geldi. Bu bağlamda Batı’nın İslam dünyasına yönelik küstahça bakışını hatırlatmamız gerek. Bu tutum, tüm İslam dünyasına yönelik hor görüşleri de yaygınlaştırıyor.

O halde şükür ki Müslümanlar ve Araplar, bu kez katliamın sorumluluk tablosunda yer almadı. Katliamın ardından bu toplumların içinden birçok analiz ve çözüm ortaya konulacak.

İlk kez Avrupa, Oslo katliamının yol açtığı analizlerle kavrulurken, Araplar ve Müslümanlar bu tabloda yoklar. Fakat yine de bundan da alacakları dersler var.

*Umman gazetesi Vatan, 26 Temmuz 2011 / Tercüme: Radikal 

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs