En Sıcak Konular

Türkiye Ramazan'a hazırlanıyor

28 Temmuz 2011 15:20 tsi
Onbir ayın sultanı Ramazan ayında Türkiye'nin bütün illerinde çeşitli etkinlikler olacak. Belediyeler, onbir ayın sultanı Ramazan'ı vatandaşların huzurlu bir şekilde geçirmesi için hazırlıklarını tamamladı.

Bazı belediyeler iftar çadırı kurma geleneğini sürdürürken, bazı belediyeler havaların sıcak olması nedeniyle, çadır kurmak yerine ihtiyaç sahibi ailelere yardım paketi vermeyi kararlaştırdı.

Belediyeler ayrıca, iftar sonrası vatandaşlar için çeşitli kültürel etkinlikler düzenleyecek. Karagöz, meddah ve tiyatro gösterilerinin yanı sıra, konserler ve söyleşi programları hazırlayacak belediyeler, hem büyükler hem de küçüklere, Ramazan'ın farklılığını yaşatmaya çalışacak.

Ramazan nedeniyle, her akşam Mersin'de 5 bin, Bursa'da 4 bin, Balıkesir'de 3 bin, Sakarya'da 2 bin 800, Osmaniye'de 2 bin, Adana'da 1800, Antalya ve Hatay'da bin 500'er, Karabük'te bin 400, Sivas'ta bin 200, Edirne'de 750, Kırıkkale'de 600, Tokat, Bartın ve Burdur'da da 500'er kişi için iftar çadırları kurulacak.

Hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle iftar çadırı kurulmayan İzmir'de 88 bin, Mersin'de 10 bin, Isparta'da 4 bin 200, Kocaeli'de 3 bin, Burdur'da bin 200 aileye erzak paketi ve maddi yardımda bulunulacak. Balıkesir, Hatay ve Sivas'ta, iftar çadırının yanı sıra, 5 bin'er, Sakarya'da 3 bin 500, Osmaniye'de 3 bin, Adana'da 2 bin 300, Antalya'da bin 500 ve Karabük'te 200 aileye, gıda ve maddi yardım yapılacak.

ANTALYA'DA ''SOKAK SOFRALARI'' KURULACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, bu yıl başlatacağı uygulamayla, dar gelirli vatandaşların yaşadığı 10 mahallede ''sokak sofrası'' kuracak. Bu sofralarda her gün bin 500 kişiye iftar verilmesi planlanıyor. Belediye ayrıca, ihtiyaç sahiplerinin evlerine sıcak yemek ve bayram paketleri de götürecek.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde bin kişilik iftar çadırı kuracak, Aksu Belediyesi ekonomik durumu iyi olmadığı tespit edilen bin 500 aileye Ramazan ayı boyunca iki kez yardım paketi ulaştıracak. Belediye ayrıca, maddi durumu yetersiz ailelerin çocukları için sünnet şöleni düzenleyecek. Konyaaltı ve Muratpaşa belediyeleri Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerinin evlerine yardım paketleri teslim edecek.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ayrıca, Karaalioğlu Parkı'nda 1-28 Ağustos tarihleri arasında düzenleyeceği Ramazan Şenliği'nde, ünlü sanatçılar konser verecek. Geçen yıl olduğu gibi her cuma akşamı şair-yazar Sunay Akın, ''Mahya Işıkları'' adlı tek kişilik gösterisiyle Antalyalılarla buluşacak. Ramazan Şenliği'nde tiyatro, dans gösterileri, fasıl, yöresel geceler, geleneksel Ramazan eğlenceleri Antalyalılar'a nostalji yaşatacak.

ISPARTA'DA DAHA ÇOK KİŞİYE YARDIM ULAŞTIRILACAK

Isparta Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Parlakyıldız, Ramazan ayında 4 bin 200 kişiye yardım paketi dağıtmayı planladıklarını bildirdi. Geçen yıllara göre daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Parlakyıldız, paketlerin içindeki gıdaları da çeşitlendireceklerini söyledi.

Bu yıl iftar çadırı kurulmayacağını ifade eden Parlakyıldız, çadır kurmak yerine yardım paketi dağıtmayı uygun bulduklarını dile getirdi.
Isparta Belediyesi Kültür Müdürü Hasan Arıtürk de iftar çadırı yerine gösteri çadırı kurulacağını ifade etti. Valilik binası arkasında kurulacak çadırda çeşitli gösterilerinin yapılacağını belirten Arıtürk, 30 gün boyunca Ramazan ayı ile ilgili tiyatro gösterileri, konferanslar düzenleneceğini açıkladı.

BURDUR'DA GÖSTERİLER TASAVVUF MUSİKİSİ

Burdur Belediyesince geçici pazar yerinde oluşturulacak Ramazan etkinlik alanında, 70 satış standının yer alacağı Ramazan Çarşısı, lunapark ve açık hava gösteri merkezi yer alacak. 1 Ağustosta başlayıp 29 Ağustos akşamı sona erecek Ramazan etkinliklerinde Meddah, Hacivat-Karagöz, orta oyunu, kukla gösterilerinin yanı sıra tasavvuf musikisi ve yerel sanatçıların konserleri olacak.
Ramazan akşamlarında her cumartesi akşamı tanınmış bir sanatçı sahne alacak. 6 Ağustos Bendeniz, 13 Ağustos Firdevs, 20 Ağustos Oğuz Aksaç ve 27 Ağustos akşamı ise Ozan Orhon sahne alacak.

Ramazan ayı boyunca her gün Belediye Düğün Salonu'nda 500 kişiye iftar yemeği verilecek. Ayrıca mahallelerde de yemek dağıtılacak. Toplam bin 200 kişiye ise gıda yardımı yapılacak.

İZMİR VATANDAŞLARIN TEŞHİR EDİLMEMESİNE ÖZEN GÖSTERECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte ekonomik gelir düzeyi iyi olmayan aileleri tespit etti. Ramazan Bayramı öncesinde yardıma muhtaç yaşlılar, engelliler, şehit aileleri ve gaziler ile dar gelirli 48 bin aileye 150'şer lira yardım yapılacak, 40 bin aileye de erzak paketi götürülecek.

Büyükşehir Belediyesi, yardımlar yapılırken vatandaşların teşhir edilmemesi ve izdiham olmaması için gerkeli tedbiri de alacak.
Nakit yardımdan yararlanacak ailelere, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzasıyla mektup gönderilecek. Bu kişiler, www.izmir.bel.tr adresli internet sitesinden TC kimlik numaralarıyla kontrol yapabilecek. Belediyeye bağlı ekiplerce ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim edilecek gıda paketlerinde ise dört kişilik bir ailenin üç aylık ihtiyacını karşılayacak miktarda pirinç, bulgur, nohut, buğday unu, makarna, kuru fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, toz şeker, çay, salça ve zeytinyağı bulunacak. Birinci kalite ürünlerden, gıda mühendisleri denetiminde ve üniversiteden analiz raporu alınarak hazırlanan paketler, temmuz sonunda dağıtılmaya başlanacak.
Ramazan Bayramı dolayısıyla kentin belirli noktalarında iftar çadırı kurmak isteyen sivil toplum örgütleri, odalar ve dernekler İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Dairesi Başkanlığı Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğüne yazılı müracaatta bulunuyor.

Başkanlık onayı alınmasına bağlı olarak Buca Hasanağa Bahçesi, Konak Bahri Baba Parkı, Halkapınar Stadı önü gibi alanlara çadır kurma izni verilebiliyor. Konak Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, İnciraltı Demokrasi Meydanı, Bostanlı Rekreasyon Alanı gibi yerler ile ana arterlerde ise iftar çadırı kurulmasına izin verilmiyor.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise kaymakamlıklarda kurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının Ramazan ayında da yardımlara devam edeceğini söyledi.

Vakıf Mütevelli heyetlerince belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere yıl boyunca ayni ve nakdi yardımlar yapıldığını hatırlatan Kıraç, Ramazan ayında da yardımların artarak devam edeceğini bildirdi.

BURSA'DA HER GÜN 4 BİN KİŞİYE İFTAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Fomara Meydanı'ndaki katlı otoparkta hazırlanan aşevinde, her gün 4 bin kişiye iftar verecek şekilde hazırlıklarını tamamladı. İhtiyaç sahiplerinin yanı sıra iftar saatinde evlerine ulaşamayan vatandaşların da yararlanabileceği aşevinin bir ay boyunca 125 bin kişiye hizmet vermesi bekleniyor.

Kent Meydanı, Osmangazi Metro İstasyonu, Merinos, Emir Sultan Camii önü ve Orhangazi Parkı olmak üzere kent merkezindeki 5 farklı noktada da her gün biner kişilik çorba dağıtımı yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi çatısı altında çalışmalarını sürdüren ''Gönül Dostları Kadın Çalışma Grubu'' üyeleri tarafından Mantıevi'nde üretilecek mantı ve baklavalar ise satışa sunularak sosyal yardımlara katkı sağlanacak. Fomara'da oluşturulacak gıda bankasında da gıda yardımlarına devam edilecek.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ KOSOVA'DA İFTAR VERECEK

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi ise Ramazan ayı boyunca her akşam Eskici Mehmed Dede Aşevi Elmasbahçeler Kültür Merkezi'nde ve bazı köylerde iftar yemeği verecek.

Belediye tarafından hazırlanan yardım paketleri de tek tek ihtiyaç sahibi vatandaşlara teslim edilecek. Bunun yanında belediye tarafından Kosova'nın Başkenti Priştine ile Prizren'de kurulacak çadırlarda geleneksel iftar yemeği verilecek.

Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi tarafından da 10 bin aileye erzak yardımı yapılacağı bildirildi.

BALIKESİR'DE 4 AYRI İFTAR ÇADIRI

Balıkesir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet İkiz, Ramazan ayında kentin muhtelif noktalarında 4 iftar çadırı kurulacağını bildirdi.

Atatürk Parkı yanındaki eski lunapark alanı, Gündoğan, Toygar ve Gaziosmanpaşa mahallelerinde iftar çadırları kurulacağını belirten İkiz, Ramazan ayı boyunca her gün 3 bin kişiye iftar yemeği verileceğini kaydetti. Dar gelirli ailelerin Ramazan ayını huzur içinde geçirmelerini sağlamak amacıyla gıda yardımı da yapılacağını belirten İkiz, belediyedeki kayıtların dikkate alınarak kentteki bin ihtiyaç sahibine gıda paketleri dağıtılacağını kaydetti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Balıkesir Koordinatörü Süleyman Sayan da vakıf aracılığıyla yapılan yardımların Ramazan ayında sürdürüleceğini bildirdi.

Balıkesir Sanayi ve Ticaret Odası ile Ticaret Borsası'nın da muhtarlıklar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 5 bin paket gıda yardımı yapacağı belirtildi.

YALOVA

Yalova Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı'nda ''Ramazan Şehri'' adı altında çeşitli etkinlikler yapılacak.

Toplam 110 dükkanın kurulacağı Ramazan Şehri'nde her hafta ünlü bir sanatçı konser verecek. Etkinlikler kapsamında orta oyunları, Karagöz gösterileri, tiyatrolar, sohbetler ve ilahi konserleri de olacak.

ZONGULDAK İFTAR ÇADIRI KURMAYACAK, YARDIM YAPACAK

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, geçen yıllarda kurulan ramazan çadırını bu yıl kurmayı düşünmediklerini söyledi.

Zabıta Müdürlüğü ekipleri, mahalle muhtarları ve partililerince tespit edilecek maddi durumları yetersiz ailelere çeşitli gıda yardımlarında bulunacaklarını anlatan Akdemir, göreve yeni gelmesinden dolayı ramazan akşamları şenliklerini de önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Müdür Hava Özkan, Ramazan ayında yardımlarda bulunulması kapsamında maddi yönden sıkıntı yaşayan vatandaşların başvuru dilekçelerini almaya devam ettiklerini ifade ederek, ''Şu anda ne kadar ödeneğin tahsis edileceği belli değil. Belirlenmesi durumunda kuru gıda yardımı yapılacak'' dedi.

Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Turan Çınar, bu yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunacaklarını söyledi.

Yaz aylarında olunmasından dolayı sıcak yemek dağıtımı yapılmayacağını anlatan Çınar, şöyle konuştu:

''Sıcak havalarda yemeklerin olası bozulmalarını göz önüne aldığımız için ara verdiğimiz sıcak yemek dağıtımını bu yıl da yapmıyoruz.

Bunun yerine son yıllarda başlattığımız kumanya yardımında bulunuyoruz. Belediyemizce belirlenecek ve yapılacak kontroller sonucunda ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunacağız.''

Çınar, Ramazan ayı süresince Sahil Bandı'ndaki Amfi Tiyatro'da düzenlenecek şenlikler çerçevesinde Hacivat-Karagöz, orta oyunu, animatör gösterileri, küçük skeçler gibi etkinliklerin yer alacağını kaydetti.

BARTIN'DA EVLERE SICAK YEMEK

Bartın Belediyesince Ramazan ayında mahalle muhtarlıklarınca belirlenen fakir ailelere bin kişilik 4 çeşitten oluşan sıcak yemek evlere dağıtılacak.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası da maddi durumu yeterli olmayan ailelere gıda paketleri dağıtacak. Bartın kent merkezinde ramazan çadırı kurulmazken, merkeze bağlı Kozcağız beldesinde faaliyet gösteren Kozcağız Gençlik Derneği tarafından günlük 500 kişilik iftar yemeği verilecek.

KARABÜK

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, il merkezinde bin kişilik iftar çadırı kuracaklarını söyledi.

Çadırda her gün 4-5 çeşit yemek verileceğini anlatan Vergili, ''İftar çadırının dışında önceden belirlenen ailelere de evlerinde sıcak yemek dağıtımı, sosyal yardımlaşma müdürlüğümüz de ihtiyaç sahiplerine kıyafet yardımı yapacak. Mahallelerimizde çeşitli eğlenceler düzenlenerek eski ramazanlar canladırılacak ve konserler verilecek. Camilerimiz sürekli temizlenerek vatandaşlarımızın hizmetine açılacak'' diye konuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise Misak-ı Milli Meydanı'nda 400 kişilik iftar çadırı kuracaklarını ve burada 4 çeşit yemek vereceklerini, ayrıca 200 aileye de sıcak yemek dağıtımı yapacaklarını bildirdi.

Ramazan ayı süresince her akşam eski ramazan tadında tarihi mekanlarda etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

''Özel programlar hazırladık. Bizim zamanımızda ramazan etkinlikleri böyleydi, dedirtecek türden kültürel faaliyetlere imza atacağız.

Geçmişte Ramazan ayları çok güzel etkinliklerle geçerdi. İlçemizde geçmişteki coşkuyu aratmayacak etkinlikler planlıyoruz. Ramazanı eski gelenek ve göreneklerimize göre yaşayacağız.''

ADANA

Adana'nın merkez Seyhan ilçe belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da bin 800 yoksula ulaşmayı hedefliyor.

Belediye, Seyhan Kültür Merkezi yanında kuracağı iftar çadırında her gün bin kişiye iftar yemeği verecek. Ayrıca, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ndeki hasta yakınlarına her gün 500 kişilik yemek dağıtılacak. Seyhan Belediyesi aşevinden ise yine her gün 300 kişilik iftar yemeği verilecek.

MERSİN'DE YER SOFRASINDA İFTAR YEMEĞİ

Mersinliler, merkez ilçe Toroslar Belediyesince daha önceki yıllarda olduğu gibi, yer sofrasında iftar yemeği imkanı bulacak.
Bir seferde yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda iftar yapmasına olanak sağlayan bu hizmette, stadın çim sahası iftar yapanlar için kaplanıyor. Nostaljik bir görüntüyle Ramazan kültürünü yaşatan bu uygulamada, belediye tarafından hazırlanan yemekler halka dağıtılacak. Belediye Başkanı Hamit Tuna da orucunu açanlar arasında yer alıp, yer sofrasına oturacak.

Toroslar Belediyesi ise Ramazan ayında yoksullara 10 bin paket gıda yardımı dağıtmaya hazırlanıyor.

Bu arada, kentte bazı sivil toplum örgütleriyle hayırsever vatandaşlar tarafından kentin farklı noktalarında iftar çadırlarının kurulacağı öğrenildi.

HATAY

Antakya Belediyesi, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara çeşitli yardımlar yapacak. Makarna, pirinç, şeker, un ve sıvı yağdan oluşan gıda paketleri, 5 bin ihtiyaç sahibi ailenin evlerinde teslim edilecek. Daha önceki yıllarda kurulan iftar çadırları bu yıl kurulmayacak ancak, aşevinde günde bin 500 kişilik iftar yemeği hazırlanacak. 500 kişilik yemek aşevinde verilirken, bin kişinin yemeği ise evlerine götürülecek.

Antakya Belediyesinin yanı sıra kentte çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından da ihtiyaç sahibi alilere Ramazan süresince kuru gıda yardımında bulunulacağı öğrenildi.

OSMANİYE

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, bin 500 kişiye çadırda, 500 ihtiyaç sahibine de evine götürmek üzere verecekleri günlük 2 bin kişilik iftarda, 3 çeşit yemek olacağını bildirdi.

Kara, mahalle muhtarlarının belirleyeceği 3 bin ihtiyaç sahibi aileye de belediye bütçesi ile hayırseverlerin katkılarıyla kuru gıda yardımında da bulunacaklarını kaydetti.

Kara, geçen yıl bir kez yaptıkları sahur yemeği programını bu yıl haftada bir yapacaklarını, Ramazan ayı boyunca Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.

KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Ramazan yardımlarının haricinde yıl içerisinde de gıda yardımları yaptıklarını belirtti.

İldeki fakir ve muhtaç vatandaşlara yardımlar yapacaklarını ifade eden Poyraz, ''Gıda yardımlarımızı bu yıl hayata geçirmeye planladığımız kredi kartı sistemini yapmayı planlıyoruz. Kredi kartı uygulamasını hayata geçirebilirsek vatandaşlarımız belediyemizin anlaştığı marketlerden kendisine uygun gıdaları alma fırsatı bulacak. Bunun haricinde ilimizde çok mağdur olan yaklaşık 150 vatandaşımız var. Bunların evlerine de ekiplerimiz haftada üç gün yemek paketleri getirecek. Ramazan ayında belediye olarak yaklaşık 3 bin vatandaşımıza gıda yardımında bulunacağız'' dedi.

Ramazan ayında 12 ilçede bir gece olmak üzere iftar çadırı kuracaklarını ifade eden Poyraz, ''Bundan bir kaç yıl öncesine kadar vatandaşlarımız için iftar çadırları kuruluyordu. İftar süresi her yıl uzayınca bu uygulama ertelendi. Bundan dolayı bu yıl iftar çadırı kurmayacağız. Sadece 12 ilçemizde kaynaşmayı sağlamak ve toplu yemek vermek için bir gün iftar çadırları kuracağız'' diye konuştu.

EDİRNE'DE SELİMİYE MEYDANI'NDA İFTAR ÇADIRI

Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hicran Balı, Ramazan ayında, her yıl olduğu gibi yardıma muhtaç yaşlılar, engelliler, dar gelirliler ile şehit aileleri ve gazilere, SYDV aracılığıyla ayni ve nakdi yardım yapacaklarını belirtti.

Ramazan ayında Selimiye Meydanı'nda iftar çadırı kuracaklarını anlatan Balı, ''Vakıf olarak, kurum, kuruluş ve hayırsever vatandaşların desteğiyle kurulacak iftar çadırında, her gün 750 kişiye 4 çeşit iftar yemeği verilecek'' diye konuştu.

Balı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden aktarılacak ödenekle, ihtiyaç sahibi ailelere ayni/nakdi yardımların yapılacağını söyledi.

Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Metin Kınay da Ramazan ayında her gün 750 kişiye günlük sıcak yemek dağıttıklarını bildirerek, sıcak dağıtım işinin Ramazan ayı boyunca da devam edeceğini, ayrıca iftar saatinde de 70-80 kişiye Kızılay Aşevi'nde iftar vereceklerini söyledi.

KIRKLARELİ'DE KIZILAY'DAN KAVURMA

Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Ramazan ayında yardıma muhtaç kişilere kavurma ve giyim eşyası dağıtacaklarını bildirdi.

Türk Kızılayı Genel Merkezi tarafından gönderilecek 216 adet kuşbaşı konserve, 216 adet kıyma konserveyi Ramazan ayından dağıtacaklarını belirten Altıntel, yaklaşık bin 500 kişiye de giyim eşyası dağıtacaklarını söyledi.

Kırklareli Beledi Başkan Yardımcısı Ünal Başkur ise Ramazan ayında yemek çadırı kurmayı veya yardım yapmayı düşünmediklerini bildirdi. Başkur, mahallelerde bir dizi etkinlikler yapacaklarını sözlerine ekledi.

SİVAS

Sivas Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü ve Hayat Ağacı bünyesinde bulunan Gıda Bankası aracılığıyla bu ay içerisinde bin 100 aileye düzenli olarak yapılan gıda yardımlarının yanı sıra 5 bin aileye daha Ramazan ayına mahsus gıda yardımı yapılacak.

Bu yıl Gıda Bankası aracılığıyla gıda yardımlarını yemek haline dönüştüremeyecek kadar yaşlı ve engelli olan 100 aileye de 3 çeşit yemek ve ekmekleri evlerine servis edilecek. Yaklaşık bin aileye ise giysi yardımında bulunulacak.

Tarihi Buruciye Medresesi yanına kurulan iftar çadırında ise günlük bin 200 kişiye sıcak yemek verilecek. Belediye tarafından kurulan iftar çadırına Hayat Ağacı Derneği ve hayırsever vatandaşlar katkı sağlayacak.

Belediye, bu yıl da bir kişilik iftar bağışı ücretini 5 lira olarak belirlerken, iftar yemeği ikram etmek isteyen vatandaşlar için iftar çadırı ve kentin değişik bölgelerinde bağış kabul merkezleri oluşturacak.

Ramazan ayı boyunca değişik etkinliklerde düzenleyecek olan belediye, Buruciye Medresesi önünde çeşitli programlar düzenleyecek.

TOKAT

Tokat Belediyesi Aşevi Müdürlüğü, 5 bin kişiye ekmek ve yemek yardımında bulunacak. Aşevi Müdürlüğünün kuracağı iftar çadırında her gün 500 kişi iftar edecek.

Kentte faaliyet gösteren çeşitli dernekler ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlarda bulunacak. Tokat'ın bazı ilçelerinde de iftar çadırları kurulacak.

SAKARYA

Sakarya'da, sivil toplum örgütleri Ramazan ayında 3 bin 500 aileye gıda ve malzeme yardımında bulunacak.

Kızılay Derneği Sakarya Şube Başkanı Ahmet İşgüzar, sosyal market aracılığıyla alışveriş kartı verdikleri ailelerin ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Her ay kartlara yükledikleri puanlarla ihtiyaç sahiplerinin gereksinim duydukları gıda maddelerini temin edebildiklerini ifade eden İşgüzar, ''Ramazan ayında yaklaşık 2 bin aileye gıda ve et yardımı yapacağız. 400 kişiye de giyecek yardımı gerçekleştireceğiz. Yapacağımız yardımlar için Ramazan ayında 150 bin liralık bütçe ayırdık'' dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) Şube Başkanı Ruhi Ademoğlu ise genel merkezden gönderilecek tırın 27 Ağustosta aşevi olarak hizmet vereceğini kaydederek, 2 bin kişiye iftar yemeği vermeyi planladıklarını söyledi.

Ademoğlu, 500 ihtiyaç sahibi aileye de yardımda bulunacaklarına dikkati çekerek, bakliyat, konserve ve hurma gibi 12 kalem gıda maddesi içeren malzemeleri 500 aileye dağıtacaklarını anlattı.

Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı Başkanı Mehmet Ersöz de ''Bin Derde Deva Projesi'' ile ihtiyaç sahibi bin aileye ulaşacaklarını belirterek, erzak paketlerinde et ve bakliyat gibi ürünler bulanacağını bildirdi.

Hava sıcaklıklarının yüksek oluşu nedeniyle Ramazan ayında çadır kurmayacaklarını ifade eden Ersöz, vakfa ait lokantada günde 800 kişiye iftar yemeği vereceklerini dile getirdi.

KIRIKKALE

Kırıkkale Belediyesi, 6 mahallede her biri 100 kişi kapasiteli iftar çadırı kuracak. Belediye Başkanı ve yardımcıları, bu çadırlarda vatandaşlarla birlikte iftar açacak.

Ayrıca, iftar sonrasında Cumhuriyet Meydanı'nda, eski ramazan eğlencelerinden esinlenerek, eğlence düzenlenecek.
Belediye Başkanı Veli Korkmaz, beraberindeki heyetle maddi durumu yetersiz aileleri ziyaret ederek, iftar sofrasına misafir olacak.

MALATYA

Malatya Belediyesince Ramazan ayı hazırlıkları kapsamında, Yeni Cami önüne bin 600 kişilik iftar çadırı kurdu.

Öte yandan, Abdullah Gül Parkı'nda da her akşam Ramazan eğlenceleri düzenlenecek. ''Aspuzu'da Ramazan Geceleri'' isimli programda, çeşitli konserler, tiyatro oyunları ve gösteriler vatandaşları bekleyen Ramazan eğlenceleri arasında yer alıyor.

Kent merkezindeki PTT önünde bulunan çeşmeden, 13 çeşit baharatın katıldığı şerbet akıtılacak.

GİRESUN

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Belediyenin Taşbaşı Sosyal Tesislerinde iftar yemeği vereceklerini belirterek, ''İsteyenin açık, isteyenin ise kapalı alanı tercih edebileceği bir ortamda her akşam bin kişiye yemek vermeyi, 4 bin kişiye de kumanya dağıtmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Aksu, iftar yemeklerini biraz daha geliştirip mahallelerde yemek vermeyi planladıklarını kaydetti.

Çadırda çocuklar, gençler ve yaşlılara yönelik ramazan eğlenceleri düzenlemeyi düşünüklerini bildiren Aksu, ''Giresun halkı ramazanı en iyi, en kaliteli şekilde geçirecektir. Gerçek ihtiyaç sahiplerine teşhirsiz bir anlayış içinde ramazanlardaki yardımlarımız devam edecek'' dedi.

Giresun Memur İşçi ve Köylü Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (GİMDER) Başkanı Fikret Öztürk ise Kimse Yok Mu Derneğinin ile üyeleri ve yardımseverlerden alınan yardımların dağıtılması şeklinde yapıldığını belirterek, ''Bu ramazan ayında 30, 45 ve 60 liralık koliler oluşturmayı düşünüyoruz ve bu şekilde herkes gücü oranında yardımda bulunabilecek. 300 kişilik bir mağdur listemiz var. Hedefimiz yardım sevenlerden toplayacağımız 100-150 arası yardım paketi ve Kimse Yok Mu Derneğinden alacağımız yardım paketleri ile 300 ile 500 arası yardım paketini yardıma muhtaç mağdur insanlara ulaştırmaktır'' diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan ihtiyaç sahibi aileler, yapılacak olan ayni ve nakdi yardımlarla onbir ayın sultanını huzurlu bir şekilde geçirecekler.

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, her ayın ilk haftasında olduğu gibi Ramazan ayına denk gelen ağustos ayının ilk haftasında da aralarında Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır ve Erzurum'un bulunduğu 7 ilde bin 296 ihtiyaç sahibi aileye yaklaşık 30 ton gıda yardımı yapılacak. 15 çeşitten oluşan gıda paketleri, ailelere Posta Kargo yoluyla ulaştırılacak.

Kentte, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde kaydı bulunan fakir vatandaşlara da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilecek olan nakdi kaynağın dağıtılacağı belirtildi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Ebu İshak Vakfı işbirliğince, araç trafiğine kapalı olan Taşmağazalar Caddesi'nde açık rekreasyon alanı oluşturularak, her gün bin-bin 500 kişiye iftar yemeğinin verileceği bildirildi.

Aziziye İlçe Belediyesince, 13 merkez mahalle ile 20 köyde tespit edilen 4 bin kişiye gıda yardımının yapılacağı ifade edildi.
Palandöken İlçe Belediyesince ''İftar Sofraları'' olarak adlandırılan 3 iftar çadırının Solakzade Cami bahçesi, Baba Dereli Cami bahçesi ile Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin karşısındaki alanda kurulacağı kaydedildi.

İlçe belediyesi, İftar Sofraları'na gelemeyen yaşlı vatandaşlarla hastalara, iftar yemeklerini evlerine götürecek. Kurum ayrıca, daha önce muhtarlar vasıtasıyla belirlenen yaklaşık 2 bin-2 bin 500 aileye de gıda yardımında bulunacak.

MUŞ

Türk Kızılayı Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, hava sıcaklığı nedeniyle kentte iftar çadırının kurulmayacağını, Ramazan yardımları kapsamında, evlere gıda paketlerinin dağıtılacağını söyledi.

Koç, ''Havaların sıcak olması nedeniyle bu yıl iftar çadırını kurmayacağız. Ramazan ayı boyunca tespit edilecek yardıma muhtaç bin aileye, Muş Belediyesi ile ortaklaşa 45 kilogramlık paketler halinde gıda yardımı yapacağız. Belediye Başkanı Necmettin Dede ile yapılan görüşme neticesinde, Ramazan ayı boyunca evlere gıda yardımı yapılmasının daha isabetli olacağı yönünde karar aldık. Havaların çok sıcak olması münasebetiyle açık alanda çadır kurarak, vatandaşı bir kap yemek için saatlerce bekletmenin uygun olmadığını düşündük. Ekiplerimiz tarafından tespit edilecek olan ailelere temel gıda maddelerini, bizzat evlerine teslim edeceğiz'' diye konuştu.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem de Ramazan ayında 200 aileye gıda, 200 öğrenciye de nakdi yardım yapacaklarını bildirdi.

BİNGÖL

Bingöl Belediyesince, bu yıl kentte kurulacak olan iftar çadırıyla 500 kişi aynı anda iftarını açacak.

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Ramazan ayı boyunca vatandaşlara her akşam ücretsiz iftar yemeği vermek için Yenişehir Mahallesi'nde 500 kişilik iftar çadırı kuracaklarını söyledi.

Atalay, ''Belediyemiz her yıl olduğu gibi bu senede 500 kişilik iftar çadırı kuracak. Bu çadırda hazırlanan yemekler Ramazan ayı boyunca vatandaşlara ücretsiz olarak sunulacak. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza kuru gıda yardımı yapmayı düşünüyoruz. Açım ve evime aş götüremiyorum, diyen her vatandaşımıza imkanlar dahilinde yardım edeceğiz'' dedi.

KARS

Kars Belediyesine bağlı Gıda Bankası aracılığıyla Ramazan ayında maddi durumu iyi olmayan 870 aileye gıda yardımı yapılacak.
Belediye, kentte yardım yapmak isteyen hayırseverlerin yardımlarını da Gıda Bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Türk Kızılayı Kars Şube Başkanı Remzi Aras, Ramazan ayı boyunca il genelinde 3 bin aileye gıda yardımı yapacaklarını ifade ederek, pirinç, bulgur, yağ, çay, şeker, makarna ve kavurma gibi gıdalardan oluşan paketlerin, ekiplerce ihtiyaç sahiplerinin adreslerine ulaştırılacağını kaydetti.

ERZİNCAN

Erzincan'da Ramazan ayında muhtarlar ve belediye tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yapılacak.

Tespit edilen ailelere iftar yemekleri, her gün belediye tarafından evlere götürülecek. Erzincan Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlenen yaklaşık 6 bin kişiye de nakdi yardımda bulunulacak.

IĞDIR

Iğdır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV), Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımın yapılacağı bildirildi.

SYDV'ye kayıtlı yaklaşık 6 bin 500 kişinin bulunduğu kentte, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün göndereceği nakdi kaynağın fakir vatandaşlara dağıtılacağı ifade edildi.

ARDAHAN

Ardahan'da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca, Ramazan ayında yardıma muhtaç 2 bin kişi tespit edildi. Kentte belirlenen ihtiyaç sahiplerine 60 bin lira nakdi yardımın dağıtılmasının planlandığı bildirildi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Ramazan ayı boyunca Dağkapı Meydanı, Batıkent, Ulucami ve Dicle Üniversitesi'nde kuracağı iftar çadırlarında günlük bin 650 kişi olmak üzere toplam 47 bin 850 kişiye iftar yemeği verilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından da gıda ve nakdi yardımlar yapılacak. Diyarbakır'da Ramazan boyunca sofralarda meftune, çiğ köfte, yağlı ekmek ve tatlı olarak kadayıf olmazsa olmazlar arasında yer alır.

ŞIRNAK

Şırnak'ta Ramazan nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde, 2 bin 500 kişilik iftar çadırı kurulacak. Şırnak Belediyesi tarafından Ramazan paketlerinin yanı sıra FİDAN-DER tarafından da kuru gıdalardan oluşan yardım paketleri dağıtılacak.

MARDİN

Mardin Valiliği İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, sağlık ve nakdi yardımın yanında 4 bin kişiye açılan sosyal marketten yardım yapılacak.

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, maddi durumu iyi olmayan ailelerin tespit edileceğini ve birey üzerinden her haneye ''Ramazan Paketi'' yardımları yapacaklarını belirterek, bu yıl ise 23 mahalle muhtarının tespit edeceği maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara her gün sıcak yemek verileceğini bildirdi.

Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde Ramazan ayında 4 hekim saat 23.00'a kadar hizmet verecek.

SİİRT

Siirt'te, Belediye Başkanlığı tarafından da gıda yardımı yapılacak. Siirt'e özgü bir gelenek olan ve Ramazanın gelişini çevre köy ve yerleşim birimlerine haber vermek, duyulan sevinci dile getirmek amacıyla Ramazandan bir gün önce yakılan Melede ateşi yakılacak.

Kızılay Şube Başkanı Yener Tanık, Ramazan ayında çadır kurulması için hayırsever bir iş adamı ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, ''Bu görüşmeler olumlu sonuçlanırsa çadır kuracağız. Bunun dışında en az 500 aileye kumanya dağıtmak için çalışma başlattık'' dedi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Ramazan paketleri dağıtılacak.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından da gıda ve nakdi yardımlar yapılacağı kaydedildi.

BATMAN

Ramazan ayında Batman Valiliği aşevinden 2 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapılacak.
Batman Belediyesi ise günde bin ekmek ve 2 bin aileye gıda yardımında bulunacak. Sivil toplum örgütlerinden UMUD-DER ve Gıda Bankası, Ramazan ayı boyunca fakir ailelere gıda yardımında bulunacak.

GAZİANTEP

Yardımların arttığı, fakirlerin sevindirildiği, zekat ve fitrelerin dağıtıldığı Ramazan ayında, çeşitli kurum ve kuruluşlar da hayır için yardıma muhtaçlara destek oluyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, evine yetişemeyen ya da yardıma muhtaç olan kişilerin iftarını açması için Şehreküstü İtfaiyesi, Kayaönü İtfaiyesi, Üniversite Karşısı Atapark, Düztepe Esentepe Park'ta olmak üzere 4 ayrı noktada iftar çadırı kuracak. Çadırlarda Ramazan boyunca 90 bin kişiye sıcak yemek verilmesi hedefleniyor. Belediye ayrıca 10 bin aileye gıda yardımında bulunacak.

Şahinbey Belediyesi ise bu Ramazan'da 10 bin aileyi sevindirecek. 10 bin aileye 25'er kilogramlık gıda yardımında bulunacak olan Şahinbey Belediyesi, yardıma muhtaç vatandaşlara Şefkat Mağazası aracılığıyla giyim ve eşya yardımında da bulunacak.

Belediye yoğun olan bölgelerde, 45 bin kişinin orucunu açmasını sağlayacak iftar çadırları kuracak, Mimar Sinan Aşevi'nde günlük olarak 3 bin 600 kişiye sıcak yemek dağıtılacak.

Şehitkamil Belediyesi de aşevlerinde yardıma muhtaç vatandaşların iftarını açmasını sağlayacak. Belediye yaklaşık 8-10 bin kişiye gıda paketi yardımında bulunacak.
Kentteki bazı sivil toplum kuruluşları da yardıma muhtaç vatandaşlara çeşitli yardımlarda bulunacak.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş Belediyesi Ramazan yardımları kapsamında geçen yıl olduğu gibi 15 bin kişiye gıda paketi dağıtacak. Belediye ayrıca 6 ayrı noktada günlük 6 bin kişiye de iftar yemeği verecek.

Ayrıca Saçaklızade Vakfı, günde 3 bin kişiye sıcak yemek dağıtacak. Kentte faaliyet Günlük 2 bin 500 kişiye sıcak yemek veren Saçaklızade Vakfı, ramazan ayında ise bu sayıyı 3 bin kişiye çıkartacak. Kentte faaliyet gösteren firmalardan İskur, Bilkur, Matesa, Mado, ihtiyaç sahiplerine gıda paketi dağıtacak.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası da ihtiyaç sahibi kişilere gıda yardımında bulunacak.

ADIYAMAN

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayında gıda paketi dağıtacak.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, TOBB'un 25 bin liralık desteğiyle yardıma muhtaç vatandaşlara 30 bin lira civarında gıda yardımı dağıtacaklarını belirtti.

Ayrıca Safoğlu Grup adına 150 bin liralık gıda paketi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Kentteki Güçlü Grup ise fabrikalarında istihdam ettiği 1600 işçi ile Adıyaman genelinde toplam 10 bin aileye gıda yardımında bulunacak.

Dicle ve Yücel grup da şirketleri bünyesinde çalışan işçi ve ailelerine gıda paketi yardımı yapacak.

Adıyaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yoksul 4 bin aileye gıda yardımında, 5 bin aileye nakdi yardımda bulunacak.
Vakfa bağlı aşevinde haftanın altını günü bin kişiye sıcak yemek dağıtılacak.

Yardımlar sırasında şehit ve gazi aileleri de unutulmayacak.

KİLİS

Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut, Ramazan yardımlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Kadir gecesi Şeyh Mehmet Türbesi'nde aşure dağıtılacaklarını söyledi.

Kilis Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele Derneği Gıda Bankası, 4 bin 500 yoksul aileye kuru gıda paketi dağıtacağını ifade eden Bulut, şöyle konuştu:

''Milletvekillerimizle beraber fakir ailelerin evlerine iftar ziyaretlerinde bulunacağız. Ramazan çadırı kurarak günlük 400 kişiye iftar yemeği vereceğiz. Bize Ramazan yardımları konusunda destek vermek isteyen iş adamlarımız belediyemize başvurabilir.''

AA



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,730 µs