En Sıcak Konular

Kriz tartışmalarına noktayı koydu

28 Temmuz 2011 10:36 tsi
Kriz tartışmalarına noktayı koydu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son günlerde artan kriz tartışmalarına noktayı koydu...

Merkez Bankası Başkanı Başçı, kriz tartışmalarına "Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi" sözleriyle nokta koydu. MB, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 6.9'da bıraktı.

Enflasyon raporunu açıklayan Başçı kriz tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yurtdışındaki riskler kimsenin aklına hayaline bile gelmeyen konular. ABD'de temerrüt riski konuşuluyor. Siyasi süreç işliyor, herkes emin ki bu çözülecek. Avrupa'daki problem biraz daha büyük. Döviz alım ihalelerine ara verirken de ona atıfta bulunduk. Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi. Yatırımlar son derece mükemmel toparlanmış şekilde gidiyor. Bu durum çok iyiyken içinde bulunduğumuz dünya bir takım risklerle karşı karşıya. Şöyle bir avantaj var bizim için; dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz."

Başbakan'ın "Bu defa teğet bile geçmeyecek" sözlerini değerlendiren Başçı, "Ben de o kadar güzel konuşabilseydim siyasetçi olurdum. Açıklamayı olumlu karşılıyorum. Vatandaşa mesaj anlamından da olumlu buluyorum. Bu tür mesajlar şu sıralarda faydalı" dedi.

TL AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL
Kurdaki harekete değinen Başçı, ''Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez. TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz. Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL, yüzde 20'nin üzerinde nisbeten daha az değerli durumda. TL'de daha fazla değer kaybı enflasyonu olumsuz etkileyebilir '' dedi.

"Kredilerle ilgili tedbir almak gerekirse bunlar az maliyetli tedbirler olacaktır" diyen Başçı, kredilerin tam arzu ettikleri yönde ilerlediğini kaydetti. Başçı, ilave faiz artışına gerek duymadıklarını ifade etti.

AŞIRI ISINMA VE SERT İNİŞ RİSKİ YOK
Başçı, ekonomide aşırı ısınma ve sert iniş riski görmediklerini belirterek, "MB olarak fon girişlerindeki ani durmaya hazırız ama bu ihtimal az" diye konuştu.

DALGALANMA KORKUSU BULUNMUYOR
Türkiye'nin döviz pozisyonuyla ilgili sıkıntısı olmadığını ifade eden Başçı, Türkiye'nin hiçbir şekilde dalgalanma korkusu olmadığını ifade etti.

ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ
Enflasyon tahminlerini açıklayan Başçı, 2011 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olacağını söyledi. Başçı, enflasyon tahminlerinin değişmediğini kaydetti.

Başçı, 2012 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,5 ile yüzde 6,9 arasında olacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, 2011'in ikinci çeyreğinde dünyada büyümenin yavaşladığını, aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini söyledi. Başçı, gelişmiş ve gelişen ülkelerde büyüme rakamlarının ayrışmaya devam ettiğini kaydetti.

BAŞÇI KONUŞTU, DOLAR DÜŞTÜ
Erdem Başçı'nın açıklaması öncesinde 1,69'un üzerinde seyreden dolar, TL'yle ilgili değerlendirmeler sonrasında 1,67'ye kadar geriledi.

ntv

Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs