En Sıcak Konular

Bir söz yetti!

28 Temmuz 2011 09:36 tsi
Bir söz yetti! Erdoğan'ın sakinleştirici sözlerine iş dünyası da katıldı!

Bir haftadır başı dönen döviz Başbakan Erdoğan’ın sözlü müdahalesi ile sakinleşti. Erdoğan’ın ‘Bu kez kriz teğet bile geçmez’ sözleri üzerine 1.70’in üzerinde seyreden dolar 1.68 liraya geriledi.

Cari açık dışında tüm göstergeler olumluyken ‘kriz geliyor’ paniğiyle başlayan piyasalardaki gerginliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan el koydu. Türkiye’nin iyi durumda olduğunu, bu kez krizin teğet bile geçmeyeceğini söyleyen Erdoğan’ın sözleri üzerine dolar düştü, kurdaki gevşeme faiz ve borsaya da yansıdı. Azerbaycan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye’yi etkilemeyeceğini söyledi. Erdoğan ‘kriz’ söylentilerine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: “Biz yere çok sağlam basıyoruz. Batı’da, Avrupa’da kriz olabilir. Biz bunların hepsine hazırlıklıyız. Daha önce ‘teğet geçecek’ dedim. Bu defa pek teğet geçeceğe de benzemiyor. Daha iyiyiz. Daha güçlüyüz. Hiç endişeniz olmasın, herkes mümkün olduğunca şuna dikkat etmeli. Biz mümkün olduğunca bir şeyi ayırt etmemiz lazım. Verim ekonomisini mi savunacağız, israf ekonomisini mi savunacağız. Eğer israf ekonomisiyle hareket etmezsek, verim ekonomisi safında yer alırsak hiç endişeniz olmasın. Tabii ki israf her zaman için herkesi tehdit eder, aileyi de, işadamlarını da. Aynı şekilde devleti de. Biz bugün eğer güçlü isek kamu alanında yaptığımız tasarruflarla. Biz de eğer öncekiler gibi buna devam etmiş olsaydık, bugün bu noktada olmazdık” dedi. Erdoğan “Türk Lirası’nın değer kaybetmiş olmasına gerekçe olarak cari açık gösteriliyor. Cari açığa ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz. TL’nin durumunu ihracat ve ithalat durumu açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?” yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Bir iki yıl önce çok enteresan bir durum vardı. TL’nin değer kazanmasından bir çok çevreler rahatsız oluyordu, şimdi değer kaybından rahatsız oluyor. Merak etmeyin onun ortasını bulacağız, çok rahat bulacağız.”

Sıfırcı hoca yine sahneye çıktı

Erdoğan’ın TL’deki değer kaybı konusunda orta noktanın bulunacağı açıklamasıyla dolar yüzde 1.4 değer kaybederek 1.6850’ye kadar geriledi. Erdoğan açıklama yapmadan önce dolar 1.7088 lira düzeyindeydi. Erdoğan’ın açıklaması sonrası kurdaki tansiyon azalırken, buna paralel olarak gösterge faiz de yüzde 9 bileşiğin altına indi, borsa yüzde 1’e yakın arttı. Ancak, akşam saatlerinde ABD verisiyle bozulan yurt dışı piyasalar ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’tan (S&P) gelen açıklamalar moralleri biraz bozdu. S&P Türkiye analisti Frank Gill “Türkiye ekonomisi sert inişe doğru gidiyor olabilir” dedi. Gill yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gelecekteki kredi notunu tahmin etmek zor. Aşırı ısınmaya karşı Türkiye’nin aldığı önlemleri izliyoruz” derken Türkiye’nin kamu borç pozisyonunun somut bir şekilde iyileştiğine de dikkat çekti. Bu açıklamanın ardından borsa günü yüzde 0.3 düşüşle 61.181’den kapatırken, dolar ise 1.69’a çıktı. EKONOMİ SERVİSİ

İş dünyasından Başbakan’a teğet desteği: Krize girmemiz imkansız

- Rızanur Meral (TUSKON Başkanı): 2008 krizinde dümenin başında olan Sayın Başbakan, o dönemde ‘Kriz bizi teğet’ geçecek’ demişti ve haklı çıktı. Şimdi de bu tespitine katılmamak elde ediğil. Türkiye, yaşadığı krizlerden ders alarak yapısını güçlendirdi. Özel sektörün krizde kazandığı bağışıklıklar, kamu kurumlarının güçlenmesi bize de böyle bir kriz yaşamayacağımızı düşündürtüyor. Ayrıca kurdaki artış, Türkiye’nin tek sıkıntı olarak görünen cari açığı da rehabilite ediyor. Kurda biraz daha oynaklık olabilir. Ama bunlar cari açığın tedavisi için kemoterapi şeklinde olacaktır.

- Rona Yırcalı (DEİK İcra Başkanı): Avrupa’daki ve ABD’deki sıkıntılar uzun süredir devam ediyor. Yeni bir gelişme değil. Türkiye, bu sıkıntılar sürerken arada bir genel seçim ve yemin darboğazını atlattı ama kriz yaşamadı. Ekonomik büyüme böyle bir ortamda bile yüzde 11’i gördü. Hızlı karar alma gücü olan bir iktidar var. Son dönemde dolarda ve Euro’da yaşanan yükselme süreci de yerinde kararlarla dengelendi. İleride neler olabileceğini tabii ki bilmek mümkün değil ama şu anki verilere baktığımızda ben de Sayın Başbakan’ın ‘Kriz teğet bile geçmeyecek’ tespitine katılıyorum.Son dönemde yaşanan kurdaki artış ihracatçıyı rahatlattı ve cari açık sorununun çözülmesi için önemli bir etken oldu.

- Ömer Cihad Vardan (MÜSİAD Başkanı): Hâlâ ABD ve AB ülkeleri küresel krizle boğuşurken, Türkiye, 2011’in ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu göstermiş ve tüm dünyaya bunu ispatlamıştır. Makro ekonomik göstergeleri ile AB tanımlı birçok kriteri üst düzeyde yerine getirmiş olan Türkiye’yi başka ülkelerle karıştırmamak gerektir. Bizler MÜSİAD olarak Türkiye’nin canlı ekonomisi, dinamik sanayici ve tüccar yapısıyla, bununla beraber güçlü ve işini yakından takip eden ekonomi idaresiyle bir krize girmesini imkan dahilinde görmüyoruz.

- Abdülkadir Konukoğlu (Sanko Holding Başkanı): Türkiye’nin Avrupa kaynaklı krize gireceği yönündeki tartışmalara katılmıyorum. Başbakan doğru söylüyor. Avrupa’da havada bulut var ama bu Türkiye’de yağacağı anlamına gelmiyor. Döviz rezervimiz güçlü, ihracatımız artıyor. Türkiye, eskiye oranla daha güçlü. Sen şemsiyeni hazırla ama yağmayacağını da bil. Havada bulut, sen bu krizi unut. Şirketlerimizde yüzlerce elemanız çalışıyor. Ben, kriz beklentisi nedeniyle herhangi bir ekstra önlem almadım.

Star



Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,699 µs