En Sıcak Konular

Katliamı saniye saniye anlattı

28 Temmuz 2011 09:20 tsi
Katliamı saniye saniye anlattı Norveç'in başkenti Oslo'nun yakınlarında bulunan Utöya adasında düzenlenen saldırı sırasında, bir anne ve kızı arasındaki cep telefonu mesajları yayımlandı.

Anne Marianne ve 16 yaşındaki Julie Bremnes'in birbirine gönderdiği, Norveç basınında yayımlanan mesajlar şöyle:

-Julie: "Burada insanlar ölüyor."
-Anne: "Julie, merak ediyorum. Polis yolda. Beni arayabiliyor musun?"
-Julie: "Hayır. Polise burada ortada dolaşan bir delinin herkese ateş ettiğini söyle. Acele etsinler."
-Anne: "Polisin haberi var. Çok sayıda telefon almışlar. Düzelecek. Polis bizi oradan arıyor. 5 dakikada bir hayatta olduğuna dair bir işaret ver lütfen."
-Julie: "Tamam. Çok korkuyoruz."
-Anne: "Biliyorum canım. Saklandığın yerde kal, bir yere ayrılma. Polis yolda. Ölü ya da yaralı görüyor musun?"
-Julie: "Kıyıdaki kayalıklarda saklanıyoruz. Çok korksam da panik yapmıyorum."
-Anne: "Biliyorum canım. Seninle gurur duyuyoruz. Silah sesleri duyuyor musun?"
-Julie: "Hayır"
Anne ile kızı arasındaki ikinci mesajlaşma da şöyle:
-Julie: "Polis burada."
-Anne: "Ateş eden kişi polis üniformalı, dikkat et. Şimdi ne oluyor?"
-Julie: "Bilmiyoruz."
-Anne: "Şimdi konuşabilir misin?"
-Julie: "Hayır. Hala ateş ediyor."
-Anne: "Bütün televizyonlarda bundan bahsediliyor. Tüm dikkat Utöya'da. Dikkat et. Mümkünse adaya git ve büyükbabanla kal."
-Julie: "Hala hayattayım"
Mesajlaşma daha sonra şöyle sürüyor:
-Julie: "Hala silah sesleri duyuluyor, bu yüzden çıkmaya cesaret edemiyoruz"
-Anne: "Tamam. Televizyona göre oradakileri tahliye ediyorlar."
-Julie: "Birinin hemen gelmesini umuyoruz. Daha yakalanmadı mı?"
-Anne: "Terörle mücadele polisi orada. Onu yakalamaya çalışıyor."
-Julie: "Tamam."
Anne ile kızı arasındaki bir diğer mesajlaşma da şu şekilde:
-Anne: "Tatlım, orada mısın?"
-Julie: "Evet. Helikopterler üzerimizde uçuyor."
-Anne: "Sizi gördüler mi?"
-Julie: "Suda insanları arıyorlar, henüz bizi bulmaya gelmediler."
Söz konusu mesajlaşma şöyle devam ediyor:
-Julie: "Haberlerde ne söyleniyor?"
-Anne: "Polis Utöya'ya doğru gemiyle de geliyor. Ateş açanla ilgili kesin bilgi yok. Sakin olun. Birinin sizi bulmasını bekleyin."
-Anne: "Tamam, onu yakaladılar."

"KORKUNÇTU, KOVALANDIK"

Norveç'teki saldırılardan kurtulan 15 yaşındaki Jo Granli Kallset, olayı anlatırken ''korkunçtu'' ifadesini kullandı.

Ulleval Hastanesinin önünde AFP muhabirine açıklamalarda bulunan Jo Granli Kallset, saldırıda göğsünden yaralanan 17 yaşındaki kız arkadaşını ziyarete geldiğini söyledi.

Adadaki saldırıyı anlatırken sesi titreyen ve hala şokta olan Kallset, ateş başladığında adadaki diğer gençlerle birlikte saklandığını belirterek, ''Korkunçtu, kovalandık... Saldırgan bize doğru geldi, tıpkı bir polis gibi görünüyordu. Teçhizatları tamdı, telsizleri, silahları, her şeyi vardı'' dedi.

Gözleri dalan Kallset, ''Bize polis olduğunu, adanın kıyısında bir tekne olduğunu söyledi. Ben de 'Selam, buradayız' dedim ve 2 saniye sonra önümdeki kayaya ateş etti, suya atladım. Bir katliamdı. Etrafımdaki herkes ölüyordu. Yaklaşık 1 saat yüzdüm ve her şey bitmeye yakınken toplanmış diğer insanlara doğru yüzdüm ve bir gemi bizi aldı'' diye konuştu.

Kız arkadaşının dom dom kurşunuyla göğsünden yaralandığını anlatan Kallset, ''Şimdi iyi. yürüyebiliyor. Ağır bir ameliyata ihtiyacı yok, sadece iyileşmek için zamana ihtiyacı var'' dedi.

Kız arkadaşı ve kendisinin dışında iki kişinin daha kurtulduğunu belirten Kallset, hala ölen insanları düşündüğünü; onları düşünmek, cenazelerine katılmak, sonra da olanları unutabilmek için ileriye bakmak gerektiğini söyledi ve ''Hayata devam etmek önemli'' ifadesini kullandı.

"ADAMLARIMLA GURUR DUYUYORUM"

Norveç'teki saldırıların sorumlusu saldırganı yakalamak için yapılan operasyonu yöneten Haavard Gaasbakk, adamlarıyla gurur duyduğunu söyledi.

Haavard Gaasbakk, katliama son vermek için geç kalındığı yönündeki eleştirilerde bulunulduğu bir dönemde düzenlediği kısa basın toplantısında, ekibi için ''Son derece sağlamdılar, her an cesaret örneği sergilediler'' dedi.

Ekip, başkent Oslo'nun 40 kilometre uzağındaki Ütoya adasında ateş açıldığını duyduktan yaklaşık 1 saat sonra adaya ulaşmıştı. Gaasbakk, 9 adamıyla adaya çıkmış ve 600 kadar gencin bulunduğu adadaki saldırganı yakalamıştı.

Polis teknesindeki bir motor sorunu nedeniyle ekibin geri dönüp 2 sivil tekne kullanmak zorunda kaldığını belirten Gaasbakk, bunun, ekibin ikiye bölünmesini sağladığını ve daha hızlı olan bu sivil teknelerle zaman kazanıldığını kaydetti.

Haavard Gaasbakk, saldırgan Anders Behring Breivik'in hiç direnmeden teslim olduğunu da sözlerine ekledi.

İŞTE GÖZALTINDA KALACAĞI HAPİSHANE  

76 kişinin ölümünden sorumlu Anders Behring Breivik'in gözaltı süresince tutulması beklenen Oslo'nun hemen yakınındaki Ila landsfengsel Hapishanesi 2006 yılında fotoğraflanmıştı. Breivik 8 hafta bu hapishanede gözaltında kalacak ve daha sonra psikiyatrik değerlendirmesi yapılacak.

 Image

ÖZEL ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, 22 Temmuz'da düzenlenen saldırılarla ilgili özel araştırma komisyonu kurulduğunu bildirdi.

Stoltenberg, ''22 Temmuz Komisyonu'' adı verilen komisyonun amacının, en başta ''neyin iyi, neyin daha az iyi işlediğinin belirlenmesi'' olduğunu söyledi ve bu komisyonun bir soruşturma komisyonu olmadığının altını çizdi.

Ulusal bir anma töreninin düzenleneceğini kaydeden Stoltenberg, ölenleri anmak için yapılacak bu törenin tarihiyle ilgili bilgi vermedi.

YENİDEN CENNETE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR

Norveçli milyarder Petter Stordalen, Anders Behring Breivik'in 68 kişiyi öldürdüğü ada Utoya'yı yeniden cennete dönüştürmek için bağış toplamaya çalıştığı bildirildi.

Amerikalı ve İngiliz bağışçılardan yardım toplamaya başladığını açıklayan Stordalen'in kendisinin de 600 bin avroluk bağışta bulunduğu  belirtildi ve ''Bugün Utoya bir ulusun yasının sembolüdür ama ben bir gün yeniden neşe, birlik ve iyimserliğin hakim olmasını diliyorum'' dedi.

Otelci Stordalen, bağışlanan paraların Breivik'in cinayetlerinin izlerini silmek ve adayı yeniden inşa etmek için kullanılmasını istediği belirtiliyor.

INTERPOL NORVEÇ'İ 4 AY ÖNCE UYARMIŞ

Oslo’daki katliamın faili olan İslam karşıtı saldırganın aylar önce Interpol’ün dikkatini çektiği, Norveç'e bilgi verildiği ortaya çıktı.
   
Dünyayı dehşete düşüren katliam hakkında yeni soru işaretleri yanıt bekliyor.

Uluslararası güvenlik birimlerinin, Oslo saldırganı aşırı sağcı Anders Behring Breivik hakkında Norveç makamlarını daha önce uyardıkları ortaya çıktı.

Norveç Emniyet Teşkilatı PST'nin Genel Müdürü Janne Kristiansen, Interpol tarafından Mart ayında gönderilen ve Polonya’daki şüpheli bir kimyasal madde üreticisinden malzeme alan 50-60 kadar Norveçlinin isimlerinin bulunduğu listede, saldırganın adının da yer aldığını doğruladı.

Norveç gazetesi VG’ye açıklamalarda bulunan Kristiansen, saldırgan Breivik tarafından sipariş edilmiş olan yaklaşık 15 euroluk malzemenin çok önemli görülmediğini, Breivik’in bugüne kadar hiçbir adli suç kaydının bulunmaması nedeniyle soruşturma da açılmadığını kaydetti. Emniyet Genel Müdürü, “Eski Alman Stasi casusları bile bu kişinin gerçek niyetini ortaya çıkaramazdı diye düşünüyorum” sözleriyle emniyet teşkilatını savundu.

aa

Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs