En Sıcak Konular

Açıklamalar "Kuzey Irak" diyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Açıklamalar Ankara'daki patlama sonrasında TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın art arda gelen açıklamaları açık bir operasyon sinyali...

Büyükanıt, 12 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, PKK'nın Kuzey Irak'ta kök saldığını ve buradaki Kürt gruplardan destek aldığını belirterek, "Peki operasyon yapılmalı mı? Yapılmalı. Bunun iki boyutu vardır, sadece askeri açıdan bakıldığında, yapılmalı. Fayda sağlar mı, sağlar. İkinci boyut siyasi. Siyasi kararın ortaya çıkması lazım. TSK yasal zeminde görev verildiğinde bu operasyonu yapma gücüne fazlasıyla sahiptir" diyerek, operasyon isteğini ortaya koydu. Büyükanıt Ulus'taki patlamanın hemen ardından olay yerinde yaptığı açıklamada da "Bu terör örgütünün arkasındaki kurumlara bakmamız lazım. Terör örgütlerini kim besliyor bunlara bakmamız lazım" dedi.

Erdoğan: Ön hazırlığımız var

Erdoğan da önceki akşam verdiği bir televizyon röportajında Kuzey Irak'a operasyon olasılığı için şunları söyledi:

"Bizim güvenlik güçlerimizle ayrı düşmemiz söz konusu olamaz. Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez."

Parlamento boyutu başka

Erdoğan, "Ama tabii işin parlamento boyutunu gerektiren bir şey olduğu zaman, o ayrı. O, olağanüstü bir haldir. O zaman tabii ki hemen parlamento toplantıya çağrılır, bununla ilgili adım da orada atılır. Ama şimdiden zamanı, zemini belli olmayan bir yerle ilgili herhalde parlamentodan bir karar çıkarılacak olursa, bunun tabii geleceğe yönelik ülkeler arasında neler meydana getirebileceğini takdir edersiniz" dedi. Erdoğan bir soru üzerine "Bir talep geldiği zaman biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz" dedi.

Arınç: Derhal veririz

Arınç da önceki gece ve dün yaptığı açıklamalarda olası bir sınır ötesi operasyona bakışını, şöyle açıkladı:

"Irak’a, Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon ihtiyacı doğduğunda bu ihtiyacın silahlı kuvvetler tarafından belirlenmesini takiben, hükümet tarafından siyasi karar haline getirilmesi halinde TBMM, kendisine yapılan başvuruyu anında değerlendirip karar alma imkanına sahiptir. Derhal bu yetkilerin verileceğini düşünüyorum. Meclis'ten talep edilen tüm yetkileri anında veririz. Ama olayın arka planında, Türkiye’ye getireceklerini veya götüreceklerini, zamanlamasını da çok iyi düşünmek lazım."

Sözcüye "tezkere" soruldu

Büyükanıt, Erdoğan ve Arınç'ın açıklamaları sonrasında Ankara kulislerinde operasyon beklentisi yoğunlaştı. Dün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman'ın düzenlediği haftalık basın toplantısında, gazeteciler yıllar sonra ilk kez "sınır ötesi operasyon için tezkere hazırlığı başladı mı" sorusunu yöneltti. Bilman ise, üst üste iki kez sorulan bu soruyu, "bu konuda bilgim yok" diyerek yanıtsız bıraktı.

Milliyet



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs