En Sıcak Konular

Dink'in avukatından ilk açıklama

25 Temmuz 2011 16:25 tsi
Dink'in avukatından ilk açıklama Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, katil zanlısı Ogün Samast'ın toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın tutarlı olduğunu söyledi.

Avukat Fethiye Çetin, tahmini olarak Samast'ın 11 yıl civarında hükümlülük süresinin bulunduğunu belirtti.

Dink ailesinin avukatları, Çağlayan Adalet Sarayı önünde mahkemenin Ogün Samast kararıyla ilgili açıklama yaptı. Aile adına konuşan avukat Fethiye Çetin, "Bugün Ogün Samast’ın 'öldürme' ve 'ruhsatsız silah kullanma' suçlarıyla ilgili ayrılan dosyasında bildiğiniz gibi karar verildi. Ceza hukukunun amacı; sadece adaletin gerçekleştirilmesi değil aynı zamanda toplumsal barışın korunması, bütün farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürünün sağlanmasıdır. Ogün Samast’ın içinde bulunduğu örgüt, her şeyden önce birlikte yaşamamızı tehlike altına sokan ve sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de ilgilendiren son derece tehlikeli bir suç işlemiştir.

Bu nedenle biz mahkemeden bu kıstasın yoğunluğu, ırkçı nefret saiki ve birlikte yaşam kültürümüzü yok eden bu kasıtları nedeniyle ağırlaştırılmış haliyle yani kanunda yazılı hadlerin üst sınırından verilmesini talep etmiştik. Mahkeme bugün, tasarlayarak öldürme suçuna uyan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yaptı ama kanunda bunun hadleri şöyle yazılmıştır; '18 yıldan 24 yıla kadar hapis' denir. Mahkeme 21 yıl 6 ay cezaya hükmetti . Yani alt sınırdan uzaklaştı, üst sınıra yaklaşarak bir ceza verdi. Yine aynı şekilde 6136 sayılı kanunla ilgili olarak da alt sınırın 1 yıl olmasına rağmen 2 yıl verdi. Ve yaş küçüklüğü sebebiyle biir indirim yaptı. Ancak yine ceza kanununun 62. Maddesinde öngörülen indirimi yapmadı. Savunmalara bu anlamda itibar etmedi." dedi.

Bu kararla Ogün Samast'ın davalarının bitmediğini belirten Çetin, "Örgüte dahil olma suçuyla ilgili dosyası devam edecek. Onunla ilgili yargılama devam edecektir. Bu ceza bizce alt sınırdan uzaklaşılmış olması nedeniyle en azından bundan böyle ortak yaşamımızı tehlike altına atacak bu tür suçları engellemesi bakımından önemlidir. Bu suç sadece bize özgü değil daha geçen gün Norveç’te işlenen cinayeti de düşünürsek gerçekten dünyamız için artık çok tehlikeli boyutlara varacaktır. O yüzden hep birlikte buna karşı mücadele etmemiz gerekir. Bu mücadelede yanımızda olan siz basın mensuplarına teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahkeme kararını nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya Çetin, "Bu karar biliyorsunuz ki ayrılan dosyaya ilişkin bir karardır henüz örgüte ilişkin bir karar verilmedi. O nedenle bu sadece iki eyleme ilişkin öldürme ve ruhsatsız silah kullanmaya yönelik bir karardır. Bu kendi içinde bence son derece tutarlı bir karardır." cevabını verdi.

"Ne kadar hapis yatacak?" şeklindeki soruya da Çetin, "Aşağı yukarı 11 yıl civarında daha bir hükümlülük süresi var gibi görünüyor." dedi.

cihan



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,333 µs