En Sıcak Konular

Norveçli katil saldırıyı Londra'da planlamış

25 Temmuz 2011 16:11 tsi
İngiliz basını, İslam karşıtı aşırı sağcı Norveçli Anders Behring Breivik'in kendi ülkesinde yaptığı "çifte saldırıya" sayfalarında geniş yer ayırmaya devam ediyor.

Gazetelerin birçoğu Breivik'in münferit hareket etmediğini, masonik bir örgütün üyesi olduğunu ve Breivik'in fikir babalarının İngiltere'de bulunduğu iddia ediyor.Konuyu detaylı olarak ele alan Daily Telegraph, kendisini Ortaçağ'daki Tapınak Şövalyelerinin bir üyesi olarak tanıtan Breivik'in, 2002 Nisan ayında Londra'daki iki 'akıl hocasının' ev sahipliğinde, toplam 8 kişinin katıldığı bir toplantıda bu görevi üstlendiği iddialarına yer veriyor. Haberde ayrıca, Norveçli saldırganın 1500 sayfalık manifestosunu Londra'da yazdığı ve burada ismi 'Richard' olarak geçen bir kişinin fikirlerinden istifade ettiği kaydediliyor.

Telegraph öte yandan, Breivik'in merkezi Londra'da bulunan ve aşırı sağcı yapısıyla bilinen İngiliz Savunma Birliği (EDF) ile devamlı temas halinde olduğunu ve bunun üzerine Londra Emniyet (MET) ve İstihbarat (MI5) görevlilerinin Norveçli teröristin Londra'ya ne zaman ve hangi sıklıkta geldiğini incelediklerini bildiriyor.

Polis ve istihbarat, Breivik'in daha büyük bir örgütün parçası olup olmadığını ve farklı şehirlerde benzer saldırılar planlayıp planlamadıklarını araştırmaya devam ediyor. Norveçli saldırgan, Müslümanlara hoşgörüyle bakan hükümetlere saldırmak üzere kendisini örnek alabilecek ve tek başına hareket edebilecek 80 kadar kişinin olduğundan bahsetmişti.

Times gazetesi ise Breivik'in '2002'de Londra'da yapılandırılan ve Avrupa'nın birçok ülkesinde farklı hücreleri olduğu anlaşılan modern haçlı şövalyeleri örgütünün bir parçası olduğu' iddiasına yer veriyor. Norveçli saldırganı, "Tarihin en korkunç toplu katliamlarından birinin sorumlusu" olarak niteleyen gazete, en yakın arkadaşı Müslüman bir Pakistanlıyken Breivik'in İslam karşıtı bir katile dönüştüğünü belirtiyor.

Haberin devamında, "Breivik'in manifestosu, İngiltere'yle sıkı bağları olduğunu gözler önüne seriyor. İsmini değiştirerek İngiliz ismi olan Andrew Berwick'i kullanan saldırgan, manifestosuna 'Londra, 2011' notunu düşmüş. Manifestoda geçen 2083 tarihi ise Breivik'in gözünde 'Batı Avrupa'daki Marksist - çok kültürcü seçkinlere karşı nihai darbe' yılına işaret ediyor." sözlerine yer veriliyor.

Guardian gazetesinin editör imzalı dünkü haberinde ise, Anders Behring Breivik'in "Hristiyan fundamentalist" şeklinde tanımlanmasının ülkede ateşli şekilde tartışıldığına ve bazı kişilerin "haklı olarak" radikalliği Hristiyanlık'tan ayırmak gerektiği görüşüne yer vermişti. Haberin devamında editör, "Hristiyanlıkla radikalliğin ayrılması bize, batıda genel geçer kabul edilen İslam-radikallik düşüncesinin tekrar gözden geçirilmesi ve İslam ile radikalliğin ayrıştırılmasının zorunlu olduğunu gösteriyor." İtirafında bulunmuştu.

Gazetenin konuyla ilgili diğer bir haberinde de Avrupalı istihbarat yetkililerinin saldırı sonrası ilk olarak El-Kaide'den şüphelendiğine dikkat çekilerek, "Özellikle son zamanlarda düzensiz, parçalanmış ve ilgi dışı kalmış aşırı sağcıların böyle bir olayı yapacakları kimsenin aklına gelmemişti." sözlerine yer veriliyordu.

Haberin yazarı Matthew Goodwin yazısının devamında şu sözleri söylüyor: "Son dönemde okuduğum akademik bir araştırma kitabı, 'Terör olarak Avrupa'yı bundan böyle El-Kaide değil; bu gruplara tepki gösteren aşırı sağcılar tehdit edecek' tahmininde bulunuyordu. Breivik'in saldırısı farklı aşırı sağcılar tarafından taklit edilip edilmeyeceğini söylemek için çok erken ancak şimdiye kadar göz ardı edilmiş bu grupların ciddi gözetim altına alınması kaçınılmaz."

Olayın yaşandığı ilk zamanda saldırıyı İslami bir grubun yapmış olma ihtimalini güçlü bir şekilde seslendiren İngiliz medyası, saldırının "anti-İslamist, aşırı sağ görüşlü ve koyu Hristiyan bir Norveçli tarafından işlendiğinin kesinleşmesi üzerine şaşkınlıklarını gizleyememişti. İngiliz haber kanallarına bağlanan terör uzmanları da bu konuda hazırlıksız yakalandıklarını belirterek "ezberlerinin bozulduğunu" itiraf etmişti.

Öte yandan gazeteler Norveçli saldırganın, aşırı sağcı örgüt "İngiliz Müdafaa Derneği (English Defence League - EDL)" ve "Avrupa'nın İslamlaşmasını Engelle (Stop the Islamisation of Europe -SIOE)" isimli grup ile yakın temas içinde olduğu öne sürmüştü. Bu iddiaları "kesin bir dille" yalanlayan EDL ise, "Breivik ile hiçbir ilişkimiz yoktur ve yaptıklarını 'şiddetle' kınıyoruz. Terör ve aşırıcılığın hiçbir çeşidi, kesinlikle kabul edilemez." şeklinde açıklama yapmıştı.

cihan

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,875 µs