En Sıcak Konular

Çağlayan: Rotamız belli

25 Temmuz 2011 15:21 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yurt dışında iş üstlenmeye başladığı yıldan itibaren 90 ülkede 6 bin 223 projeyle 202 milyar 600 milyon dolar iş üstlendiğini bildirdi.

Bakan Çağlayan,Türkiyeİnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çağlayan, kabulde yaptığı konuşmada, 2011 itibariyle 35 ülkede 251 projenin devam ettiğini söyledi ve alınan işlerde 2,3 milyar dolarlaRusya Federasyonu'nun ilk sırada, 2,2 milyar dolarla Irak'ın ikinci sırada, 1,8 milyar dolarla Türkmenistan'ın üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Bakan Çağlayan, ''Müteahhitlik sektörü bugüne kadar 90 ülkede 6 bin 223 projeyle 202 milyar 600 milyon dolar iş üstlendi'' dedi.

Venezuela'da 980 milyon dolarlık 13 bin 67 konutluk iş üstlenildiğini kaydeden Çağlayan, ''Müteahhitlik sektörü maya tuttu'' dedi.

Libya'da öngörülmeyen ve üstlenilmeyen gelişmelerin yaşandığını ancak hukuki altyapının sağlanması ile zararların önüne geçildiğini ifade eden Çağlayan, Libya ile ilgili gelişmelerin devam ettiğini, yakında müteahhitlik sektörünün Bingazi'ye ziyarette bulunacağını bildirdi.

YENİ PAZARLAR

Yeni pazarlar konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çağlayan, Kuzey Afrika'nın müteahhitlik sektörü için önemli bir noktada bulunduğunu ve yaklaşık 37 milyar dolarlık iş üstlenildiğini söyledi.

''Rotamız belli, yeniden yollara döküleceğiz'' diyen Çağlayan, Hindistan ve Suudi Arabistan'a gideceklerini, Türk cumhuriyetlerinde işlerin devam edeceğini kaydetti.

Çağlayan, ''Türkmenistan inşallah bu dönem Türk müteahhitlik sektörünün en fazla iş aldığı yer olacak'' dedi.

Eylül ayında Venezuela'ya gideceklerini, burada 2017'ye kadar 2 milyon sosyalkonutyapılacağını bildiren Çağlayan, bu yıl 153 bin adet, 2012'de 200 bin, 2013'te 353 bin konut yapacaklarını kaydetti.

Bunun petrol ürünleri karşılığı finansman bir boyut olduğunu ama bunun yanı sıra Venezuela'nın kendi kaynakları ile yapılabilecek konut projelerinin de olacağını belirten Çağlayan, Türk firmalarının birer birer bu ülkeye girmeye başladığını bildirdi.

Çağlayan, ağustos ayında Güney Kore'ye, ABD'ye, Japonya'ya, eylül ayında Venezuela, Çin, Endonezya, Singapur ve Suudi Arabistan'a gidileceğini söyledi.

Bakan Çağlayan, müteahhitlerin aktardığı sorunların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alınması gerektiğini ifade etti.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da Libya'daki teminat mektuplarının nakde çevrilmesi konusunun olağanüstü bir hızla çözüldüğünü ve 5-10 dakika içinde devletin seferber olduğunu kaydetti.

Koçoğlu, ''Şimdiye kadar devlette böyle bir hız görmedim'' dedi.
Yurt dışı işlerin Libya ile beraber biraz daraldığını söyleyen Koçoğlu, geçen yılki rakamın yakalanmasında zorlanılacağını ama daha 5-6 ay zaman olduğunu belirtti.

Koçoğlu, çalışma mevzuatıyla ilgili sorunlar bulunduğunu kaydederek, yurt dışına maliyetler dolayısıyla işçi götüremediklerini hatırlattı.

Doğu ve güneydoğu illerinde sigorta primlerinde yüzde 5 işveren hissesinin alınmadığına işaret eden Koçoğlu, ''Yurt dışı işlerini de 82. il kabul edin. Yurt dışına işçi götürünce doğudaki işçinin götürülmesi şartlarıyla aynı olsun istiyoruz'' diye konuştu.

Teminat mektuplarıyla ilgili sorunların devam ettiğini hatırlatan Koçoğlu, demir fiyatlarının inanılmaz arttığını, geçen yılın temmuz ayından bu yılın temmuz ayına yüzde 54, yılbaşından bu yana yüzde 35 zam yapıldığını söyledi.

Koçoğlu, bu fiyat artışlarının enflasyonu da tetikleyeceğini, inşaat sektöründe demirin payının yüzde 15 olduğunu, bu durumun kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Koçoğlu, ''Bu açgözlülüğe 'dur' denilmesi lazım'' diye konuştu.

aa

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs