En Sıcak Konular

Tartışmalı yasa Adalet Bakanlığı'nda

25 Temmuz 2011 14:44 tsi
Suudi Arabistan'da kız çocuklarının çok küçük yaşlarda evlendirilmesinin önüne geçmeyi amaçlayan ve bir süredir tartışılan yasa taslağının Adalet Bakanlığı tarafından hazırlandığı bildirildi.

Suudi Arabistan, Körfez'de oldukça yaygın olan çocuk yaşta evliliklerinin önüne geçmek için yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.
 
Kız çocuklarının evlenmesi için asgari bir yaş sınırı öngören yasa tasarısı ülkede bir süredir tartışılıyordu. Suudi gazetelerinin haberinde Adalet Bakanlığı'nın söz konusu taslak üzerinde çalışmakta olduğu bildirildi.
 
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni yönetmeliğin, büyük çoğunluğu kişisel amaçlar ya da yüksek oranlarda mehir parası gibi maddi sebeplerle kendilerinden çok büyük yaşta erkeklerle evlenmeye zorlanan kız çocuklarını güvence altına almayı amaçladığı belirtiliyor.
 
Bakanlık yetkilileri yeni yasanın, İslama aykırı olduğuna inanan bazı din adamlarının muhalefetine rağmen yakında yürürlüğe gireceğini bildiriyor. Geçtiğimiz haftalarda şeyh Muhammed El Arifi, katıldığı bir televizyon programında evlilik için yaş sınırı getirmenin İslamla bağdaşmayacağını iddia etmişti.
 
Yasa, bütün üyeleri kral tarafından atanan Danışma Konseyi (Şura) tarafından onaylandıktan sonra Kral Abdullah'ın nihai kararına sunulacak.
 
Bu yılın başında Şura'nın Adalet Bakanlığı'na söz konusu yasa ile ilgili yeşil ışık yakmış olması, yasanın yürürlüğe girmesi önündeki büyük bir engeli kaldırıyor. Nitekim Kral Abdullah'ın, ülkesinde kadın haklarının geliştirilmesine yönelik çabaları göz önüne alındığında yasanın veto edilme ihtimali oldukça düşük görünüyor.
 
Ülkede son zamanlarda yaşanan ve 'trajedi' olarak tanımlanan bazı evlilikler bir süredir yasa tasarısı fikrinin tartışılmasına neden oluyordu.
 
Son zamanlarda Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik pozitif gelişmelerin artması, ülkedeki ve genel olarak bölgedeki kadınların geleceğine dair olumlu sinyaller veriyor. Bu ve benzeri gelişmeler kadınları daha aydınlık bir geleceğe taşırken, asılsız bir şekilde İslamla özdeşleştirilen pek çok uygulamanın da sona ermesi anlamına geliyor.
 


Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs