En Sıcak Konular

İsrail neden özür dilemiyor?

25 Temmuz 2011 12:03 tsi
Üst düzey bir Türk yetkili, “Her defasında İsrailliler özür dilemeyeceklerini söylediler çünkü Netanyahu koalisyonun bozulmasından korkuyordu” dedi.

Barak Ravid *

azze’ye gitmekte olan filoya, 2010 yılı Mayıs ayında yapılan İsrail saldırısında ölen dokuz Türk için İsrail’in özür dilemesini gerektiren bir uzlaşma anlaşmasının kabul edilip edilmeyeceğine karar vermek amacıyla bakanlar, gelecek hafta bir araya gelecek.

 Haaretz’in öğrendiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu geçen yıl iki defa, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın itirazları nedeniyle böyle bir anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçti. Lieberman dün, Netanyahu’yu özür dilemeyi planladığı için eleştirdi.

Netanyahu, Birleşmiş Milletler’in filo raporunu açıklayacağı önümüzdeki çarşamba gününe kadar, konuyla ilgili karar vermek zorunda.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri onarıcı görüşmeler, filo olayından hemen sonra başladı ve Carmel yangınının söndürülmesi için Türkiye’nin yaptığı yardımın ardından aralık ayında ivme kazandı.

Görüşmelerin sonucunda, İsrail’in Mavi Marmara’ya müdahalesi sırasında yaptığı operasyonla ilgili hatalarından dolayı Türkiye’den özür dilemesini öngören bir taslak anlaşma ortaya çıktı.

Bu taslak anlaşmaya göre Türkiye, İsrail’in meşru müdafaa hakkını tanıyacak, büyükelçisi Tel Aviv’e dönecek ve İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyuracaktı.

Netanyahu’nun söz konusu taslağı desteklemesine rağmen Lieberman, Türkiye’den özür dilemenin “teröre boyun eğmek” olduğunu söyleyerek buna karşı çıktı.

Üst düzey bir kaynağa göre, Lieberman’ın güçlü itirazları ve koalisyon krizi yaşanması korkusuyla Netanyahu, anlaşmadan son dakikada çekildi.

 Türkiye ile daha sonra yapılan görüşmelerde de benzer bir taslak ortaya çıktı. Netanyahu, taslağı gündeme getirdi ancak Lieberman’ın itirazı nedeniyle kararı yine erteledi.

Üst düzey bir Türk yetkili, “Her defasında İsrailliler özür dilemeyeceklerini söylediler çünkü Netanyahu koalisyonun bozulmasından korkuyordu.” dedi.

Bir ay önce Netanyahu, Türkiye’den özür dilenmesine karşı çıkan Stratejik İşler Bakanı Moshe Yalon’u, üst düzey Türk yetkililerle görüşmesi için Cenevre’ye gönderdi.

Diplomatik bir kaynak, “Yalon, İsrail adına taviz veya esneklik gibi görünen her şeyi engelledi.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin konuyla ilgili baskısının ardından iki tarafa, önümüzdeki çarşambaya kadar görüşmeler için ek süre verildi.

Başka bir görüşme planlanmadığı için Netanyahu’nun, ilk olarak 2010 yılı sonunda ortaya konulan taslağı kabul edip etmeyeceğine karar vermesi gerekiyor.

Netanyahu, Türkiye'den ancak İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerine dava açılmasını önlerse özür dilemeyi düşünüyor.

Kudüs’ten üst düzey bir yetkili, BM raporunun açıklanmasından önce bir anlaşmanın sağlanamamasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine neden olabileceğini söyledi.

* Haaretz, Tercüme: BYEGM



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,705 µs